Péče o pivo
65-u-3/AB43
H (EQF úroveň 3)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Nápoje – alkoholické a nealkoholické
Odborné učiliště Cvrčovice, příspěvková organizace, Cvrčovice
Kompetence k učení, Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám
23. 04. 2019 21:03
4
2. ročník
individuální, skupinové
1
Hlavním cílem komplexní úlohy je žáky seznámit se skladováním piva, přípravnými činnostmi před čepováním piva, správným mytím pivního skla, správným postupem při čepování piva a činnostmi prováděnými s pivním zařízením po ukončení pracovního dne. Žák se seznámí s významem a postupem při sanitaci pivního vedení. Komplexní úloha je řešena formou skupinové a individuální práce prostřednictvím videoukázek a pracovních listů. Osvojené informace jsou ověřeny kontrolním testem.
Žák:
Učební činnosti žáka:
Doporučený časový rozvrh:
1. vyučovací hodina – videoukázky a vypracování příslušných pracovních listů
2. vyučovací hodina – videoukázky a vypracování příslušných pracovních listů
3. vyučovací hodina – upevnění získaných poznatků a diskuze
4. vyučovací hodina – opakování a kontrolní test
Komplexní úlohu lze využít v teoretickém vyučování oboru 65-51-H/01 Kuchař-číšník.
Organizační forma výuky – teoretická
Prostředí realizace – učebna, odborná učebna
Učební pomůcky pro žáka:
Učební pomůcky pro učitele a technické vybavení:
Na základě videoukázek žáci vypracují šest pracovních listů. Pracovní listy mohou žáci vypracovat samostatně nebo ve dvojicích. Získané poznatky navzájem diskutují.
Osvojené znalosti žáci ověří kontrolním testem formou samostatné práce.
Žák splní komplexní úlohu aktivním vypracováním všech šesti pracovních listů a úspěšným splněním kontrolního testu formou samostatné práce.
Hodnocení kontrolního testu:
100 % – 91 % výborný
90 % – 81 % chvalitebný
80 % – 51 % dobrý
50 % – 31 % dostatečný
30 % – 0 % nedostatečný
SALAČ, Gustav. Stolničení: [učebnice pro střední školy] : [učebnice pro střední odborná učiliště]. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7.
ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště: obor kuchařské práce. Praha: Parta, 2002. ISBN 80-7320-010-4.
BOROWIEC, PAVEL/TIZLOVÁ, Marcela. Kniha o pivu. Praha: Smart Press, 2017. ISBN 978-80-87049-96-9
Při skupinové výuce je doporučena práce ve dvojicích.
Videoukázka: Skladování piva – https://www.youtube.com/watch?v=EyFG8Qhz-oU
Videoukázka: Příprava před čepováním piva – https://www.youtube.com/watch?v=ZW9PLdl8yOI
Videoukázka: Mytí pivního skla – https://www.youtube.com/watch?v=iHGhXPY-kDw
Videoukázka: Chyby při čepování, ukázka čepování piva – https://www.youtube.com/watch?v=Kms8aFNfMbw
Videoukázka: Činnost po ukončení čepování piva – https://www.youtube.com/watch?v=Cp6_aie4i3o
Videoukázka: Sanitace pivního vedení – https://www.youtube.com/watch?v=I6tR0sMdLhA
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Kučera. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.