Moravská zdravá kuchařka
ČJ-u-4/AE79
M (EQF úroveň 4)
ČJ - Český jazyk
Moravská střední škola s.r.o., Pasteurova, Olomouc
Kompetence k učení, Kompetence k řešení problémů, Komunikativní kompetence, Personální a sociální kompetence, Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám, Digitální kompetence
30. 09. 2019 18:16
4
16
1. ročník, 2. ročník, 3. ročník, 4. ročník
skupinové
25
Komplexní úlohy mají strukturu výsledků učení, které si žáci průběžně osvojují prostřednictvím různých témat. Takové pojetí komplexních úloh umožňuje učitelům volit témata, která mají různý potenciál zaujmout žáky v různých oborech vzdělávání a zajistit přitom osvojení dovedností potřebných k vykonání maturitní zkoušky. Zároveň je spojením umění a kultury a komunikační a jazykové výchovy. Také se jedná o propojení teoretického vyučování s praktickým a celkově je úloha pojata mezioborově.
Obsah:
Žáci pod vedením učitelů vytvoří Moravskou zdravou kuchařku, kterou se pokusí online distribuovat a která bude česko-anglická. Tento projekt je mezipředmětový, v každém předmětu se budou žáci podílet na části projektové práce. Zapojena je i odborná složka vzdělávání – výtvarné, obchodní i gastronomické obory.
a) žák porozumí historickým a kulturním kontextům literatury o vaření
b) žák vytvoří odborný pracovní popis
c) žák reflektuje trendy ve zdravém životním stylu a vyvážené stravě
d) žák připraví pokrm podle vybraného receptu
e) žák prezentuje výsledky vlastní práce
Úloha je provázána s oblastmi:
Výklad o M. D. Rettigové, čtení textů Rettigové
Četba vybraných textů v umělecké literatuře s motivy vaření
Individuální práce žáků na pracovním listu
Vývoj designu pracovních listů s recepty
Vývoj pracovních listů s recepty včetně překladu do anglického jazyka
Tvorba facebookové stránky
Řízená diskuse o zdravé kuchyni
Příprava vybraných pokrmů
Pořízení fotodokumentace, případně videodokumentace z přípravy pokrmů
Prezentace výstupů – online distribuce, tištěná kuchařka, PWP prezentace
počítač s možností připojení na internet
příslušenství umožňující prezentace
pomůcky k tvorbě pracovních listů
pomůcky a suroviny potřebné k realizaci vybraných receptů
přístrojové vybavení k pořízení fotodokumentace a videodokumentace
Ad očekávané výsledky učení
a) žák porozumí historickým a kulturním kontextům ve vývoji literatury o vaření
b) žák vytvoří odborný popis pracovního postupu v českém a anglickém jazyce
c) žák reflektuje trendy ve zdravém životním stylu a vyvážené stravě
d) žák připraví pokrm podle vybraného receptu
e) žák prezentuje výsledky vlastní práce
Ad Očekávané výsledky učení
a) žák porozumí historickým a kulturním kontextům literatury o vaření
ověřováno prostřednictvím pracovních listů; vysoká objektivita hodnocení – hodnocení na úrovni stanovení mezní hranice úspěšnosti a od ní odvozených bodových rozmezí pro případné vyjádření výsledku žáka známkou nebo jiným číselným či slovním způsobem
b) žák vytvoří odborný pracovní popis
ověřováno prostřednictvím pracovních listů tak, aby východiskem žákovy práce byl text se zdravým receptem a anglickém a českém jazyce;
v rámci přípravy na maturitní zkoušku lze využít tematických testových nástrojů s jednoznačně stanovenými kritérii hodnocení individualizovanými pro každý užitý evaluační nástroj
c) žák reflektuje trendy ve zdravém životním stylu a vyvážené stravě
hodnocena úroveň výběru informací a argumentace v rámci vedení diskuse o zdravém životním stylu (zejména využití prvků formativního hodnocení)
d) žák připraví pokrm podle vybraného receptu
doporučeno při hodnocení výstupů (výběr surovin, pracovní postup při přípravě pokrmu, hygienické a bezpečnostní předpisy) využít v maximální míře prvků formativního hodnocení
e) žák prezentuje výsledky vlastní práce
doporučeno při hodnocení výstupů (prezentace apod.) využít v maximální míře prvků formativního hodnocení
Rettigová, M. D.: Domácí kuchařka. Praha, Fortuna – Libri 2016. (možno i jiná vydání)
Giesbert, F.-O.: Himmlerova kuchařka. Praha, Argo 2014.
Bender, A.: Zvláštní smutek citronového koláče, Praha, Argo 2013.
Han Kang: Vegetariánka. Praha, Odeon 2017.
Doporučené rozvržení hodin:
Ročník: 1.–4. ročník oborů M a L0, případně 1.–3. ročník oboru H (zařazení do konkrétního ročníku závislé za zařazení modulu do ŠVP)
Skupinové řešení úlohy: doporučený počet žáků 25, tj. cca 1 třída
Vstupním předpokladem je osvojení očekáváných výstupů RVP ZV v oblasti literární výchovy, jazyka a komunikace aj., především těch, které se týkají práce s odbornými texty. Komplexní úloha je bez nároku na předchozí znalosti v dané oblasti.
VV - Všeobecné vzdělávání
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Rulcová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.