Detail modulu Orientace v hospodaření organizace – pojmy

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Orientace v hospodaření organizace – pojmy

Kód modulu

99-m-3/AM02

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný průřezový

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

H (EQF úroveň 3)

M (EQF úroveň 4)

Skupiny oborů

99 - Průřezové

63 - Ekonomika a administrativa

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

66 - Obchod

Komplexní úloha

Orientace v hospodaření organizace

Obory vzdělání - poznámky

Všechny skupiny oborů vzdělání s průřezovou ekonomikou.

Délka modulu (počet hodin)

12

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Podnikání – základní pojmy

Identifikační znaky živnostníka

OSVČ – Živnostník

Podnikatelský záměr

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul je určen pro všechny obory vzdělání s různým zaměřením a bude realizován jako průřezový.  Žák po absolvování modulu vysvětlí pojmy související s hospodařením obchodního závodu, popíše důvody výpočtu daní. Samostatně bude schopen správně nakládat se ziskem a s tržbou.

Očekávané výsledky učení

Žák:

  1. vysvětlí podstatu nákladů a výnosů
  2. charakterizuje pojem hospodářský výsledek a předvede jeho výpočet

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

  • Náklady, výnosy
  • Hospodářský výsledek

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Strategie výuky

Metody slovní:

  • monologické metody (popis, vysvětlování, výklad)
  • dialogické metody (rozhovor, diskuse)
  • metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem

Metody praktické:

  • aplikace teoretických poznatků na praktických příkladech s odbornou podporou učitele

Učební činnosti

Žák:

  • pracuje s informacemi získanými z výkladu učitele
  • při své činnosti uplatňuje práci s odborným textem
  • vyhledává a ověřuje si doplňující informace získané z elektronických zdrojů
  • konzultuje danou problematiku s učitelem
  • aplikuje teoretické poznatky do praktických příkladů
  • odhaluje případnou chybovost a provede opravu
  • zpracované zadání prezentuje před třídou a učitelem

Činnosti žáka ve vazbě na výsledky učení:

  1. Vysvětlí podstatu nákladů a výnosů
    • ve spolupráci s učitelem definuje základní terminologii spojenou s náklady a výnosy
    • samostatně nebo ve skupině žáků rozdělí náklady a výnosy podle jednotlivých skupin a uvede příklady
    • ve spolupráci s učitelem vyhledá na internetu příslušnou legislativu
    • samostatně rozdělí náklady a výnosy do jednotlivých skupin
  2. Charakterizuje pojem hospodářský výsledek a předvede jeho výpočet
    • samostatně charakterizuje pojem hospodářský výsledek
    • ve spolupráci s učitelem vysvětlí způsob výpočtu hospodářského výsledku
    • postup výpočtu předvede na praktickém příklad

Zařazení do učebního plánu, ročník

Pro všechny obory vzdělání:

zařazení do 2. případně 3. ročníku

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Písemné zkoušení se skládá z:

  • 2 testy, každý test se skládá z 15 otázek s třemi variantami odpovědí. Žák označí pouze jednu správnou odpověď
  • písemná práce s otevřenými otázkami zaměřená na aplikaci teoretických poznatků do praktických příkladů

Ústní zkoušení:

  • skládá se ze 3 otevřených otázek, ověřujících osvojení si teoretických znalostí a jejich aplikace do vlastních příkladů, popřípadě na reálnou situaci.

Kritéria hodnocení

Písemné zkoušení:

  • 2 testy
  • písemná práce

Testy: žák uspěl, pokud odpověděl správně alespoň 5 otázek u každého testu, což činí 33 %. Váha každého testu je v celkovém hodnocení modulu 15 %.

Písemné práce: učitel hodnotí používání správných termínů, používání správných termínů, adekvátnost zvolených příkladů, soulad odpovědi s orientací v hospodaření v obchodním závodu, správné postupy v případě výpočtů. Žák uspěl, pokud jeho správné odpovědi pokrývají alespoň 33 % ze všech správných odpovědí. Váha písemného práce je v celkovém hodnocení modulu hodnocena 60 %.

Ústní zkoušení: žák uspěl při ústním zkoušení, pokud zodpověděl alespoň 1,5 otázky, tedy prokázal osvojení si 50% znalostí. Váha ústního zkoušení je v celkovém hodnocení modulu 10 %.

Pro splnění modulu je třeba získat 33 % možných bodů a minimální účast žáka je 70 % modulu.

Doporučená literatura

ŠVARCOVÁ, Jana a kolektiv. Ekonomie 2017 : Stručný přehled. Zlín: CEED, 2018. ISBN 978-80-87301-23-4

VLACH, Robert. Na volné noze: Podnikejte jako profesionálové. 1. vyd. Jan Melvil Publishing, 2017. ISBN 978-80-7555-015-6

VEBER, J; SRPOVÁ, J. Podnikání malé a střední firmy: 3. vyd. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4520-6

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Angelika Klímová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné