Těsto a hmoty na přípravu moučníků
65-u-3/AA92
H (EQF úroveň 3)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Těsto a hmoty na přípravu moučníků
Střední škola dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov, příspěvková organizace, nám. Klášterní, Moravský Krumlov
Kompetence k učení, Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám
14. 03. 2019 09:29
40
3. ročník
individuální
Cílem komplexní úlohy je poskytnout žákům teoretické základní znalosti a praktické dovednosti v oblasti druhů těst a hmot vhodných na přípravu moučníků, přehled o jejich výrobě za použití různých techologií. Seznámit žáky se základní legislativou.
Po absolvování komplexní úlohy budou žáci srozuměni s různými druhy těst a hmotami na přípravu moučníků, s přípravou náplní a polev, o jejich správném zpracování, výrobě, technologickém postupu a významu ve výživě člověka.
Žák:
1) Charakterizuje těsta a hmoty na přípravu moučníků - doporučený časový rozvrh 1 hodina
2) Popíše jednotlivé druhy těst a vysvětlí jejich použití - doporučený časový rozvrh 1 hodina
3) Orientuje se ve výrobních postupech těst: bramborové, kynuté, linecké, listové, plundrové, odpalované, piškotové, tvarohové, vaflové - doporučený časlový rozvrh 14 hodin
4) Aplikuje teoretické znalosti do praktické přípravy těst a hmot
5) Připraví linecké, listové a tvarohové těsto - doporučený časový rozvrh 6 hodin
6) Dokončí moučník z listového těsta - doporučený časový rozvrh 6 hodin
7) Připraví piškotové těsto a moučník s piškotového těsta s použitím vařeného krému a polevy dle zadání učitele - doporučený časový rozvh 12 hodin
Komplexní úlohu lze využít v teoretické výuce a v odborném výcviku výše uvedených oborů. Komplexní úloha je rozdělena do dílčích částí, které na sebe navazují. Znalosti potřebné ke splnění komplxní úlohy žák získá v teoretickém vyučování.
1. dílčí část
2. dílčí část
3. dílčí část
Učební činnosti žáků se odehrávají ve cvičné kuchyni pro přípravu pokrmů, nebo reálné (u zaměstnavatele) nebo simulovaném (školní kuchyně) pracovním prostředí.
Teoretická výuka bude probíhat v učebně teorie.
Technické vybavení
Učební pomůcky učitele
Učební pomůcky žáků pro teoretickou výuku
Učební pomůcky žáků pro praktickou výuku
1. dílčí část - není žádný písemný výstup, žáci opakují teoretické poznatky společně s učitelem
2. dlíčí část - pracovní list - vypracuje pracovní list
3. dílčí část - příprava těsta a hmot, náplní dle zadání učitele
1. dílčí část - posuzuje se správná aplikace teoretických poznatků do praktických postupů, způsob formulace, aktivita žáky, žák obhájí konkrétní odpovědi před učitlem a třídou
2. dílčí část - pracovní list - slouží k ověření teoretický znalostí a poznatků, hodnotí se věcná správnost doplnění, aktivní přístup, žák pracuje samostatně, učitel vede žáky k samostatné činnosti, objasňuje a odpovídá na případné dotazy žáků k dané problematice
3. dílčí část - žák popíše technologickou přípravu těst, hmot, náplní a polev, připraví těsta a hmoty dle zadání učitele, dokončí moučník z listového a piškotového těsta dle zadání učitele,
hodnotí se samostatnost při práci, dodržování technologického postupu, dodržování BOZP, hygienickýh předpisů, organizace práce, příprava a úklid pracoviště, přezentace výrobků před třídou a vyučujícím,
Žák připraví linecké a tvarohové těsto - za každé získá 25 bodů
Žák připraví listové těsto a výrobek z listového těsta - získá 50 bodů
Žák připraví piškotové těsto a výrobek z piškotového těsta s použitím krému a polevy - získá 50 bodů
hodnocení
100 - 85 % výborný
84 - 69 % chvalitebný
68 - 53 % dobrý
52 - 38 % dostatečný
37 - 0 % nedostatečný
Bláha, L., Kadlec, F., Plhoň, Z., Cukrářská výroba lll., Praha, Informatorium, 1995. ISBN 80-85427-65-6
Sedláčková, H., Technologie přípravy pokrmů 2., Praha, Fortuna 2008, ISBN 978-80-7168-952-2
Šebek, L.,Technologie kuchařských prací pro 1. - 3. ročník odborných učilišť, Praha, Septima, 2000, ISBN 80-7216-120-2
Přehled o úloze:
1. Prezentace
2. Pracovní list
3. Správné řešení
4. Hodnotící tabulka
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Procházková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.