Příprava základních studených a teplých nápojů
65-u-2/AB75
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Odborné učiliště Cvrčovice, příspěvková organizace, Cvrčovice
Kompetence k učení
18. 05. 2019 20:15
12
2. ročník
individuální
Hlavním cílem komplexní úlohy je naučit žáky připravovat vybrané studené a teplé nealkoholické nápoje, zvolit vhodný inventář pro jejich servis a připravené nápoje servírovat. Žák pracuje samostatně a zadaný úkol řeší v rámci Odborného výcviku.
Žák:
Učební činnosti žáků:
Komplexní úlohu lze využít v praktickém vyučování předmětu Odborný výcvik oboru
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby;
65-51-E/02 Práce ve stravování.
Organizační forma výuky – praktická.
Prostředí realizace – reálné pracovní prostředí, učebna odborného výcviku.
Učební pomůcky pro žáka:
Technické vybavení:
Žáci připraví základní studené a teplé nealkoholické nápoje, zvolí vhodný inventář pro servis nápojů, ošetří potřebný inventář, vhodným způsobem servíruje připravené nápoje.
Stupeň 1 (výborný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy. Samostatně uplatňuje osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev je správný a přesný.
Stupeň 2 (chvalitebný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy v podstatě uceleně. Samostatně nebo podle menších podnětů učitele uplatňuje osvojené dovednosti při řešení teoretickcý i praktických úkolů. Písemný i ústní projev mívá menší nedostatky ve správnosti a přesnosti.
Stupeň 3 (dobrý): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů nepodstatné mezery. Podstatnější nepřesnosti a chyby dovede za pomoci učitele korigovat. V písemném a ústním projevu má nedostatky ve správnosti a přesnosti.
Stupeň 4 (dostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné mezery. Závažné chyby dovede žák s pomocí učitele opravit. V písemném a ústním projevu se objevují vážné nedostatky ve správnosti a přesnosti. Žák je nesamostatný a není tvořivý.
Stupeň 5 (nedostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné a značné mezery. Neprojevuje samostatnost, vyskytují se časté nedostatky při řešení zadaných úkolů a nedovede své vědomosti a dovednosti uplatnit ani s podněty učitele. V písemném a ústním projevu má závažné nedostatky ve správnosti a přesnosti.
ČERMÁKOVÁ, Ludmila a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 2. díl. Praha: Parta, 2002. ISBN 80-7320-016-3.
ENDLICHEROVÁ, Zdeňka. Stolničení: stručně a přehledně. 4. vyd. Brno: Knihař, 2004. ISBN 80-86292-19-3.
VESELÁ, Petra. Kniha o kávě: průvodce světem kávy s recepty na její přípravu. Praha: Smart Press, 2010. ISBN 978-80-87049-34-1.
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Kučera. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.