Technika Latte Art
65-u-3/AB14
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
M (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Baristické dovednosti
Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD, Znojmo, s.r.o. , Přímětická, Znojmo
Kompetence k učení, Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám, Komunikativní kompetence
26. 03. 2019 08:17
8
8
2. ročník, 3. ročník
individuální, skupinové
3
Komplexní úloha je zaměřena na rozvoj baristikcých dovedností. Žáci si osvojí přípavu kávy pomocí techniky Latte Art. Po absolvování komplexní úlohy bude žák schopen připravit kávu pomocí uvedené techniky, zvolí správné mléko a použije vhodný inventář a technologie, které jsou pro ovládání této techniky nezbytné.
Při výuce jsou využívány zejména demonstrativní metody, ukázky, praktické předvedení úkolů.
Obsahem komplexní úlohy je:
Žák:
Žák:
Úloha je doporučena pro využití v odborném výcviku. při výkladu je použita prezentace a praktické ukázky. Předpokladem je znalost či dovednost:
Průběh komplexní úlohy
1. prezentace - vyučující:
2. pracovní list - žáci:
3. praktický úkol - žáci:
Úlohu lze řešit v odboré učebně nebo na pracovišti zaměstnavatele.
Žák:
Žák úspěšně splní úlohu v případě, že:
5 bodů – pracuje zcela samostatně bez dopomoci
3 body – pracuje váhavě, nejistě
1 bod – připraví zařízení a inventář s dopomocí
0 bodů – není schopen připravit zařízení, připraví nevhodný inventář k provozu
5 bodů – zvolí vhodné suroviny ve správném množství, použije vhodné technologické vybavení, které používá dle zásad bezpečnosti, zvolí správný inventář, bezchybně dodržuje technologický postup přípravy nápoje, naservíruje nápoj dle gastronomických pravidel
3 body – v zásadě pracuje bezpečně s drobnou chybou, kterou při upozornění ihned napraví a zdůvodní správný postup
1 bod – pracuje podle pokynů, sám není schopen pracovat systematicky
0 bodů – není schopen připravit ani naservírovat požadovanou objednávku
5 bodů – zcela bezchybně provede postup čištění všech zařízení i inventáře včetně jeho uložení, správně uskladní suroviny
3 body – pracuje s drobnými nedostatky, které je schopen při upozornění okamžitě napravit a objasnit
1 bod – podle pokynů provede požadované aktivity, ale nepracuje systematicky
0 bodů – není schopen vyčistit zařízení
Aby žák splnil komplexní úlohu, musí získat alespoň 9 bodů z 15 možných. Při získání hraničních 8-9 bodů lze přihlédnout i k práci na pracovním listu komplexní úlohy.
THAMANG, D. Cofee Art. Velká Británie: Octopus Publishing Group, 2017. ISBN 978-18-44039-48-7
VESELÁ, P. Kniha O kávě. Praha: Smart Press, 2011. ISBN 978-80-87049-34-1
žádné
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lucie Pláňková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.