Způsoby přípravy studených míchaných nápojů
65-u-3/AA97
H (EQF úroveň 3)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Základy barmanství
Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště, Kollárova, Uherské Hradiště
Kompetence k učení, Komunikativní kompetence, Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám
18. 03. 2019 16:18
8
2. ročník
individuální
Hlavním cílem komplexní úlohy je naučit žáky různé způsoby přípravy studených míchaných nápojů s ohledem na dodržení receptury, výrobního postupu, správné volby skla a odborného servisu.
Při výuce jsou využívány zejména demonstrativní metody, ukázky, praktické předvedení úkolů.
Obsahem komplexní úlohy je:
- odborná terminologie
- suroviny pro přípravu míchaných nápojů
- technologické vybavení: mixér, výrobník ledu
- inventář k přípravě a servisu nápojů
- receptura, výrobní postup konkrétního míchaného nápoje
Očekávané výsledky učení vychází z PK 65-009-H Barman, kdy absolvent po ukončení modulu:
Žák:
- zvolí vhodné suroviny v požadovaném množství
- používá adekvátní technologické vybavení a inventář
- charakterizuje přípravu míchaných nápojů
- používá inventář v souladu s jeho určením
- připraví míchaný nápoj dle receptury
- používá adekvátní technologická zařízení při ošetřování a skladování nápojů
Výuka probíhá formou výkladu s využitím prezentace, používá se např. dataprojektor, PC, reálný inventář a další pomůcky (obrázky, fotografie, ilustrace, pomocný inventář).
Žáci se aktivně zapojují do nácviku techniky přípravy studených míchaných nápojů dle zadané receptury a výrobního postupu (zvolí pedagog).
Žák:
prezentace (2 hodiny)
- pozorně sleduje 4 způsoby přípravy studených míchaných nápojů
připravuje pracoviště (1 hodina)
- uvede technologické vybavení do provozu
- ošetří a připraví inventář
- nachystá vhodné suroviny
připravuje zadaný míchaný nápoj (4 hodiny)
- volí suroviny v požadovaném množství
- použije vhodné technologické vybavení
- pro servis zvolí správný inventář
- dodržuje recepturu a určený výrobní postup
- používá odbornou terminologii
- volí vhodné suroviny k dekoraci nápoje podle druhu
- servíruje nápoj dle gastronomických pravidel
uklízí pracoviště (1 hodina)
- ošetří a zajistí technologická zařízení
- vhodně ošetří a uloží použitý inventář
- správně skladuje suroviny
Úloha je doporučena pro využití v odborném výcviku oboru Kuchař-číšník. Předpokladem pro absolvování komplexní úlohy je:
- znalost pravidel hygieny a BOZP
- znalost barmanské terminologie
- schopnost pojmenovat inventář
- schopnost používat technologická zařízení
- dovednost připravit studený míchaný nápoj dle zadané receptury
- schopnost dodržovat výrobní postup
- schopnost volit správnou dekoraci nápoje
Průběh komplexní úlohy:
1. vyučující pomocí prezentace
- uvede rozdíly v přípravě míchaných nápojů
- popíše jednotlivé technologické postupy přípravy studených míchaných nápojů (ve skle, v shakeru, míchací sklenici, mixéru)
- doporučí správný inventář pro přípravu míchaných nápojů
- seznámí s vhodnými recepturami míchaných nápojů
- předvede přípravu míchaných nápojů pomocí uvedeného technologického vybavení, včetně dekorace nápoje a servisu
2. žáci s pomocí receptury a výrobního postupu
- upevňují odbornou terminologii
- zopakují a upevní získané informace
- rozvíjí svoji samostatnost
- propojují informace s praktickými úkoly
- osvojují si správnou techniku míchání
- kontrolují spolu s vyučujícím správnost řešení
3. praktický úkol žáci
- předvedou samostatně za přítomnosti vyučujícího (pod jeho dozorem)
- slovně obhajují své pracovní postupy
- v případě chyby provedou nápravu
Organizační forma výuky – praktická
Prostředí realizace
odborná učebna
školní odloučené pracoviště
pracoviště smluvního partnera
Učební pomůcky pro žáka:
psací pomůcky
učebnice
sešit
receptury a výrobní postup daných míchaných nápojů
suroviny na přípravu míchaných nápojů
technologické vybavení
inventář
Učební pomůcky pro učitele a technické vybavení:
počítač s připojením k internetu
dataprojektor
plátno na promítání
Žák:
- připraví pracoviště barmana
- připraví vhodný inventář na míchaný nápoj
- připraví jeden studený míchaný nápoj dle zadání pedagoga v souladu s výrobním postupem
- uklidí pracoviště
- dodržuje pravidla bezpečnosti a hygieny
Žák úspěšně splní úlohu příprava studeného míchaného nápoje v případě, že:
připravuje pracoviště
5 bodů – pracuje zcela samostatně bez dopomoci
3 body – pracuje váhavě, nejistě
1 bod – připraví zařízení a inventář s dopomocí
0 bodů – není schopen připravit zařízení, připraví nevhodný inventář k provozu
připravuje zadané míchané nápoje (2 druhyx2 porce)
5 bodů – zvolí vhodné suroviny ve správném množství, použije vhodné technologické vybavení, které používá dle zásad bezpečnosti, zvolí správný inventář, bezchybně dodržuje technologický postup přípravy míchaného nápoje, ovládá techniku a práci s míchacím médiem, naservíruje nápoj dle gastronomických pravidel
3 body – v zásadě pracuje bezpečně s drobnou chybou, kterou při upozornění ihned napraví a zdůvodní správný postup
1 bod – pracuje podle pokynů, sám není schopen pracovat systematicky
0 bodů – není schopen připravit ani naservírovat požadovanou objednávku
uklízí pracoviště
5 bodů – zcela bezchybně provede postup čištění výrobního systému i inventáře včetně jeho uložení, správně uskladní suroviny
3 body – pracuje s drobnými nedostatky, které je schopen při upozornění okamžitě napravit a objasnit
1 bod – podle pokynů provede požadované aktivity, ale nepracuje systematicky
0 bodů – není schopen vyčistit zařízení
Aby žák splnil komplexní úlohu, musí získat alespoň 8 bodů z 15 možných.
MIKŠOVIC A.: Umění koktejlu. Svojtka & Co., Praha, 2000. ISBN 80-7237-361-7
RIAHI K., PEHLE T.: Lexikon KOKTEJLY. Rebo productions CZ, spol. s.r.o., Čestlice, 2007. ISBN 978-80-7234-707-0
Společnost VEMAG Verlags: KOKTEJLY: High Ball, Caipirina & Co. NAUMANN & GOBEL VERLAGSGESELLSCHAFT mbH, Kolín nad Rýnem, 2008. ISBN 3-625-11215-9
UHLÍŘ R.: Velká kniha koktejlové magie. Ivo Železný, spol. s.r.o., Praha, 2003. ISBN 80-237-3819-4
Přehled o úloze:
Komplexní úloha se skládá z následujících částí:
Prezentace: Technika přípravy studených míchaných nápojů přímo ve skle
Prezentace: Technika přípravy studených míchaných nápojů v míchací sklenici
Prezentace: Technika přípravy studených míchaných nápojů v šejkru
Prezentace: Technika přípravy studených míchaných nápojů v mixéru
Receptury a výrobní postupy ke každé technice přípravy
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimíra Hlaváčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.