Barový inventář
65-u-3/AA96
H (EQF úroveň 3)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Základy barmanství
Střední škola průmyslová, hotelová a zdravotnická Uherské Hradiště, Kollárova, Uherské Hradiště
Kompetence k učení, Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám
18. 03. 2019 16:05
8
2. ročník
individuální, skupinové
1
Hlavním cílem komplexní úlohy je naučit žáky rozdělit barový inventář a určovat jeho správné použití a ošetřování.
Komplexní úloha je řešena formou skupinové a individuální práce prostřednictvím prezentace a pracovních listů -doplňovaček. Osvojené informace jsou ověřeny kontrolním testem.
Očekávané výsledky učení vychází z PK 65-009-H Barman
Žák:
- vysvětlí pojem barový inventář, jeho využití v odbytových střediscích
- rozlišuje jednotlivé druhy barového inventáře
- popíše podle obrázků či fotografií druhy barového inventáře – jejich funkci a použití
- popíše možnosti zabezpečení, čištění a způsoby uskladnění barového inventáře
Výuka probíhá formou výkladu s využitím prezentace a názorných ukázek za použití pracovních listů - doplňovaček. Využívá se např. dataprojektor, PC, reálný inventář a další pomůcky (obrázky, fotografie, ilustrace, pomocný inventář).
K úspěšnému dosažení výsledků je doporučeno řízené procvičování a pravidelné opakování učiva s využitím názorných ukázek barového inventáře.
Žák:
- sleduje odborný výklad učitele, prezentaci, ukázky
- průběžně si vyplňuje zadané pracovní listy – doplňovačky, učí se z nich
- uplatňuje práci s textem a využívá internetové zdroje
- pracuje se získanými informacemi a vybírá si, které využije pro danou problematiku
- aplikuje teoretické poznatky do praktických ukázek
- spolupracuje s ostatními spolužáky dle pokynů pedagoga
- prezentuje a zdůvodní své výsledky praktických úkolů před vyučujícím a spolužáky
1. vysvětlí pojem barový inventář, jeho využití (2 h.)
- seznamuje se s pojmem barový inventář, jeho praktickým využitím; pomůckou je prezentace pedagoga a konkrétní ukázky inventáře
2. rozlišuje jednotlivé druhy barového inventáře (2 h.)
- učí se teoreticky rozdělovat barový inventář, pomůckou je prezentace pedagoga a konkrétní ukázky inventáře
- rozlišuje a zatřídí jednotlivé druhy inventáře podle zadání pedagoga
3. vybere a použije adekvátní barový inventář pro konkrétní účely servisu dle zadání pedagoga v souladu s dodržováním zásad hygieny a BOZP (2 h.)
- zvolí a připraví barový inventář na stůl pro hosty nebo na příruční stůl dle pokynů pedagoga, dodržuje přitom zásady hygieny a BOZP; svou volbu zdůvodní a obhájí
- předvede způsoby správného uchopení inventáře včetně bezpečného zacházení v návaznosti na jednoduchou techniku obsluhy, hygienu a BOZP
- odborně a opatrně zachází se zapůjčeným inventářem během všech učebních činností, uvědomuje si jeho hodnotu
4. popíše možnosti zabezpečení a způsoby uskladnění nápojového inventáře (1 h.)
- předvede a zdůvodní způsoby správného a špatného uskladnění konkrétních druhů barového inventáře
5. ošetřuje a udržuje barový inventář v bezvadném stavu a kvalitě během praktických úkolů (1 h.)
- provede údržbu konkrétních druhů inventáře dle pokynů pedagoga, použije vhodné prostředky či pomůcky
Komplexní úloha je doporučena pro využití v teoretickém vyučování a v odborném výcviku oboru Kuchař-číšník. Předpokladem je:
- znalost pravidel hygieny a BOZP
- schopnost pojmenovat inventář
- schopnost vybrat a použít vhodný inventář
Průběh komplexní úlohy:
1. vyučující pomocí prezentace
- předvádí a popisuje barový inventář
- rozdělí barový inventář dle použití
- charakterizuje jednotlivé druhy a popíše je
- vysvětlí, jak s nimi manipulovat a k čemu slouží
- zdůrazní nutnost udržovat inventář v naprosté čistotě
2. žáci s pomocí doplňovacích listů
- upevní odbornou terminologii
- zopakují a upevní získané informace
- rozvíjí svoji samostatnost
- propojují informace s praktickými úkoly
- kontrolují spolu s vyučujícím správnost řešení
Organizační forma výuky – Teoreticko-praktická
Prostředí realizace – odborná učebna, pracoviště smluvního partnera
Učební (odborné) pomůcky pro žáka:
- pracovní listy - doplňovačky
- psací potřeby
- ukázkový barový inventář dle možností učebny /výukového prostoru
- ilustrující obrázky/fotografie barového inventáře
Učební (odborné) pomůcky/zařízení pro učitele:
- pracovní listy – doplňovačky (řešení)
- prezentace
- ukázkový barový inventář dle možností učebny/výukového prostoru
- ilustrující obrázky/fotografie barového inventáře
Technické vybavení:
- počítač s připojením na internet
- dataprojektor
- plátno na promítání
Na základě prezentace žáci vypracují pracovní listy – doplňovačky. Doplňovačky mohou žáci vypracovat samostatně nebo ve dvojicích.
Správný výběr inventáře pro praktické nácviky, správné určení fukce inventáře, správné ošetření a dodržování hygieny a BOZP při jeho používání.
Osvojené znalosti žáci ověří kontrolním testem formou samostatné práce.
Slovní hodnocení dosahované úrovně průběžného plnění zadaných úkolů, individuální přístup k zadaným úkolům, vlastní aktivita žáka. Výsledné hodnocení vychází z ústního a praktického zkoušení/ověřování znalostí a dovedností. Dále z písemného zpracování pracovních listů a z kontrolního testu.
Ústní zkoušení je průběžné. U ústního zkoušení jsou hodnoceny odborné znalosti a vědomosti, srozumitelnost, použití odborné terminologie, plynulost projevu.
Pro úspěšné splnění Komplexní úlohy je nutná řádná docházka minimálně 7 hodin výuky. Žák splní komplexní úlohu aktivním vypracováním pracovních listů - doplňovaček a úspěšným splněním kontrolního testu formou samostatné práce.
Hodnocení kontrolního testu:
100 % - 91 % výborný
90 % - 71 % chvalitebný
70 % - 51 % dobrý
50 % - 31 % dostatečný
30 % - 0 % nedostatečný
Při praktických ukázkách se hodnotí:
5 bodů - bez dopomoci správně určuje barmanský inventář, správně popisuje a předvádí jeho funkci, ovládá správnou techniku jeho používání
3 body - inventář určuje s drobnými chybami, nemá správnou techniku jeho použití, při upozornění chybu ihned napraví
1 bod - dělá chyby v určování inventáře, má slabé znalosti o jeho funkci a použítí, pracuje podle pokynů
0 bodů - není schopen rozpoznat a správně určit barový inventář, neovládá techniku jeho použití
Hodnocení slovní + známkou.
MIKŠOVIC A.: Umění koktejlu. Praha: Svojtka & Co., 2000. ISBN 80-7237-361-7
RIAHI K., PEHLE T.: Lexikon KOKTEJLY. Čestlice: Rebo productions CZ, spol. s.r.o., 2007. ISBN 978-80-7234-707-0
Společnost VEMAG Verlags: KOKTEJLY: High Ball, Caipirina & Co. NAUMANN & GOBEL VERLAGSGESELLSCHAFT mbH, Kolín nad Rýnem, 2008. ISBN 3-625-11215-9
UHLÍŘ R.: Velká kniha koktejlové magie. Praha: Ivo Železný, spol. s.r.o., 2003. ISBN 80-237-3819-4
Přehled o úloze:
Komplexní úloha se skládá z následujících částí:
Prezentace: Barový inventář
PL-doplňovačka 1. pro žáka + řešení: Barový inventář
PL-doplňovačka 2. pro žáka + řešení: Barový inventář
Kontrolní test + řešení: Barový inventář
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimíra Hlaváčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.