Fyziologie výživy – základní pojmy
65-u-2/AB69
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Výživa - základní pojmy
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace, Žákovská, Sokolov
Kompetence k učení
08. 05. 2019 21:56
12
1. ročník
individuální, skupinové
2
Cílem komplexní úlohy je poskytnout žákům teoretické základní znalosti o fyziologii výživy, o živinách obsažených v poživatinách a pochutinách.
Žák získá vědomosti, které jsou důležité při sestavování jídelních lístků, umí popsat zásady skladování potravin.
Žák se naučí, jaký význam má biologická a energetická hodnota potravin ve výživě a proč je důležité dodržovat správnou úpravu a konzumaci pokrmů.
Komplexní úloha je rozdělena do dílčích částí, které jsou uvedeny ve formuláři komplexní úlohy. Zadání a řešení jsou uvedeny v jednotlivých přílohách.
Žák
popíše pojem stravitelnost potravin
rozezná základní informace o poživatinách, pochutinách vysvětlí jednotlivé složky potravy – bílkoviny, tuky, glycidy, minerální látky, vitamíny, vodu, vlákninu
vymezí pojmy biologická a energetická hodnota
vysvětlí základní pojmy výživy.
Žák
sleduje prezentaci a výklad vyjmenuje a popíše základní pojmy ve výživě uvede,
výživové složení poživatin vyjmenuje jednotlivé živiny obsažené v poživatinách
vysvětlí důležitost jednotlivých živin pro lidský organismus
Doporučený časový rozvrh činí 12 vyučovacích hodin.
Je doporučena skupinová práce v teorii.
Komplexní úloha je využita v teoretické výuce a je rozdělena do dílčích částí.
1. dílčí část
prezentace slouží k vysvětlení a procvičení daného tématu
učitel vede žáky formou diskuse k pochopení tématu
žáci se aktivně zapojují a opakují si získané teoretické poznatky, doplňují informace získané z vlastní praxe
2. dílčí část
pracovní list slouží ke krátkému zopakování učiva
učitel vede žáky k samostatné činnosti, objasňuje a zodpovídá případné dotazy žáků k dané problematice
učitel dohlíží na průběh činnosti a konzultuje s žáky jejich chyby
učitel zkontroluje správnost výsledků
Organizační forma výuky teoretická ve školní učebně.
Technické vybavení:
počítače, tablety
MS Word, PowerPoint
Dataprojektor, flipchart
plátno na promítání (interaktivní tabule)
Učební pomůcky učitele teorie:
zadání komplexní úlohy - počet vyhotovení odpovídá počtu žáků ve třídě
Učební pomůcky pro žáka:
učební dokumenty k dané problematice
psací potřeby.
V rámci teoretické výuky zpracují žáci pracovní list na dané téma samostatně, který jim bude sloužit jako zpětná vazba dosud získaných znalostí.
V průběhu výuky si žáci povedou zápisky a nákresy, které budou učitelem kontrolovány, ale nebudou součástí hodnocení.
Hodnocení žáka
1. dílčí část
posuzuje se věcná správnost výkladu pojmů, správná aplikace teoretických poznatků do praktických příkladů, způsob formulace, aktivita žáka
předpokládá se spolupráce učitele se žákem
je možné hodnotit aktivitu žáka
Hodnocení výborný
Žák samostatně, věcně a správně popíše téma fyziologie výživy, jednotlivé živiny, biologickou a energetickou hodnotu poživatin, skladování jednotlivých druhů potravin.
Jeho vyjadřování je logické, projev je kultivovaný a jazykově správný. Orientuje se v problematice, je pohotový, využívá odborné terminologie.
Hodnocení chvalitebný - dobrý
Žák s drobnými chybami a pomocí učitele popíše téma fyziologie výživy, jednotlivé živiny, biologickou a energetickou hodnotu poživatin, skladování jednotlivých druhů potravin.
Hodnocení dostatečný - nedostatečný
Žák se orientuje v dané problematice se značnými obtížemi, jeho projev vyžaduje neustálé vedení a doplňování učitelem, žák se dopouští chyb i v odborné terminologii.
2. dílčí část
hodnotí se věcná správnost odpovědí, aktivní přístup, samostatnost
žák získá za pracovní list % ohodnocení
Přepočet mezi procenty správných odpovědí a známkou:
Správně je méně než 35 % známka 5
Správně je alespoň 35 a méně než 50 % známka 4
Správně je alespoň 50 a méně než 70 % známka 3
Správně je alespoň 70 a méně než 85 % známka 2
Správně je alespoň 85% známka 1
ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha. 1984. ISBN 80-239-1040-X
ŠÉBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa - obor Kuchařské práce (učebnice pro odborná učiliště). Praha, Parta ISBN: 97-8807-320-2613
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dagmar Vaďurová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.