Pivo
65-u-3/AB44
H (EQF úroveň 3)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Nápoje – alkoholické a nealkoholické
Odborné učiliště Cvrčovice, příspěvková organizace, Cvrčovice
Kompetence k učení, Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám
23. 04. 2019 21:24
8
2. ročník
individuální, skupinové
1
Hlavním cílem komplexní úlohy je naučit žáky charakteristiku a výrobu piva, rozdělení a skladování piva. Komplexní úloha je řešena formou skupinové a individuální práce prostřednictvím prezentace, videoukázky a pracovních listů. Osvojené informace jsou ověřeny kontrolním testem.
Žák:
Učební činnosti žáků:
Doporučený časový rozvrh:
1. vyučovací hodina – prezentace (charakteristika piva, vlastnosti, suroviny, výroba sladu)
2. vyučovací hodina – prezentace (výroba piva), videoukázka Jak se vaří světlý ležák
3. vyučovací hodina – pracovní list k videoukázce Jak se vaří světlý ležák
4. vyučovací hodina – pracovní list (Pivo 1)
5. vyučovací hodina – prezentace (druhy piva, balení, skladování, vady)
6. vyučovací hodina – pracovní list (Pivo 2)
7. vyučovací hodina – opakování a upevňování probraného učiva, obchodní značky
8. vyučovací hodina – kontrolní test
Komplexní úlohu lze využít v teoretickém vyučování předmětu Potraviny a nápoje ve výživě oboru 65-51-H/01 Kuchař-číšník.
Komplexní úlohu je možné doplnit exkurzí do pivovaru.
Organizační forma výuky – teoretická
Prostředí realizace – učebna, odborná učebna
Učební pomůcky pro žáka:
Učební pomůcky pro učitele a technické vybavení:
Na základě prezentace a videoukázek žáci vypracují tři pracovní listy. Pracovní listy mohou žáci vypracovat samostatně nebo ve dvojicích.
Osvojené znalosti žáci ověří kontrolním testem formou samostatné práce.
Žák splní komplexní úlohu aktivním vypracováním všech tří pracovních listů a úspěšným splněním kontrolního testu formou samostatné práce.
Hodnocení kontrolního testu:
100 % – 91 % výborný
90 % – 81 % chvalitebný
80 % – 51 % dobrý
50 % – 31 % dostatečný
30 % – 0 % nedostatečný
ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště: obor kuchařské práce. Upr. 2. vyd. Praha: Parta, 2013. ISBN 978-80-7320-190-6.
Při skupinové výuce je doporučena práce ve dvojicích.
Videoukázka: Jak se vaří světlý ležák - https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003645-pivo-1-jak-se-vari-svetly-lezak
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Kučera. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.