Detail modulu Chov ovcí a koz

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Chov ovcí a koz

Kód modulu

41-m-4/AM58

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

(odborný) teoreticko–praktický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

M (EQF úroveň 4)

Skupiny oborů

41 - Zemědělství a lesnictví

Komplexní úloha

Profesní kvalifikace

Zootechnik pro chov ovcí a koz (kód: 41-109-M)

Platnost standardu od

26. 04. 2016

Obory vzdělání - poznámky

  • 41-41-M/01 Agropodnikání
  • 41-43-M/02 Chovatelství
  • 41-51-H/01 Zemědělec-farmář

Délka modulu (počet hodin)

12

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Anatomie a fyziologie hospodářských zvířat

Obecná zootechnika 

 

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Tento kvalifikační modul navazuje na získané poznatky z anatomie a fyziologie ovcí a koz a aplikuje poznatky z obecné zootechniky ve speciálním chovu – chov ovcí a koz. Žáci se seznámí se situací chovu ovcí a koz v České republice a specifiky chovu jednotlivých druhů a kategorií. Žáci získají dovednosti související s ošetřováním ovcí a koz v komerčním nebo zájmovém chovu. Žáci budou připraveni pro složení zkoušky z profesní kvalifikace 41-109-M Zootechnik pro chov ovcí a koz nebo pro 41-046-H Chovatel a ošetřovatel ovcí a koz.

Očekávané výsledky učení

Výsledky učení vycházejí z kompetencí uvedených v profesní kvalifikaci 41-109-M Zootechnik pro chov ovcí a koz.

Žák:

  • charakterizuje chov ovcí a koz v ČR
  • charakterizuje vybraná ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání, veterinárního zákona, zákona o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a vyhlášky č. 208/2004 Sb. o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat
  • vyjmenuje evropské a národní podpory v chovu ovcí a koz a předvede použití internetových aplikací MZe (Ministerstva zemědělství) a SZIF (Státního zemědělského intervenčního fondu)
  • vysvětlí zásady vedení faremní evidence
  • popíše pomůcky pro označování ovcí a koz a předvede označení vybraných zvířat
  • charakterizuje systémy ustájení v konvenčním a ekologickém zemědělství
  • posuzuje chovné prostředí, technologie a systémy ustájení ovcí a koz
  • popíše obecné zásady výživy a krmení jednotlivých kategorií ovcí a koz
  • charakterizuje krmiva vhodná pro výživu ovcí a koz a určí předložená krmiva
  • popíše jednotlivé pastevní systémy a údržbu pastvin
  • posuzuje užitkové vlastnosti ovcí a koz
  • popíše fyziologii a specifika reprodukčního cyklu ovcí a koz, popíše ukazatele reprodukce a jejich hodnocení
  • popíše detekci říje, inseminaci, zjišťování březosti a biotechnologické metody používané v reprodukci ovcí a koz
  • popíše fyziologický průběh jednotlivých fází porodu, vedení komplikovaného porodu
  • popíše způsoby kontroly zdraví ovcí a koz a systémy prevence onemocnění u jednotlivých kategorií ovcí a koz
  • vyjmenuje a chakterizuje nejčastější onemocnění ovcí a koz, popsat zásady prevence onemocnění
  • charakterizuje ukazatele ovlivňující ekonomiku chovu ovcí a koz u hlavních produkčních směrů

Kompetence ve vazbě na NSK

41-109-M Zootechnik pro chov ovcí a koz:

  • Charakteristika chovu ovcí a koz v ČR
  • Aplikace platné legislativy v chovu ovcí a koz
  • Evidence a označování ovcí a koz
  • Posuzování chovného prostředí, technologie a systémů ustájení ovcí a koz
  • Posuzování výživy a organizace krmení ovcí a koz
  • Posuzování užitkových vlastností ovcí a koz
  • Zajišťování reprodukce v chovu ovcí a koz
  • Zajišťování péče o zdraví ovcí a koz

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

Legislativa - zákon na ochranu zvířat proti týrání, veterinární zákon, zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a vyhláška č. 208/2004 Sb. o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat

Evropské a národní podpory v chovu ovcí a koz, internetové aplikace MZe (Ministerstva zemědělství) a SZIF (Státního zemědělského intervenčního fondu)

Evidence a označování ovcí a koz

Chov ovcí

  • význam, domestikace, plemena
  • reprodukce, odchov, chov                                                                    
  • ustájení, krmení a ošetřování                                                         
  • pastva ovcí a vlnoznalectví
  • zoohygiena a prevence chorob

Chov koz

  • význam, domestikace, plemena
  • reprodukce, odchov, chov        
  • ustájení, krmení a ošetřování                                                        
  • pastva koz
  • zoohygiena a prevence chorob

Ekonomika chovu ovcí a koz

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Strategie výuky

Metody slovní:

  • monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
  • dialogické metody (rozhovor, diskuse),
  • metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem (např. Náš chov, Farmář)

Metody názorně demonstrační:

  • pozorování zvířat
  • předvádění (zvířat, činností v chovu ovcí a koz)
  • demonstrace obrazů statických,
  • projekce statická a dynamická

Metody praktické:

  • nácvik pracovních dovedností
  • žákovské laborování
  • pracovní činnosti
  • grafické činnosti

Učební činnosti žáků:

  • pracují s atlasem plemen ovcí a koz a další odbornou literaturou a prohlížejí si fotografie
  • pracují s legislativou vztahující se k chovu ovcí a koz - na internetu, seznamují se s obsahem zákonů a vyhlášek, vyhledávají zadané údaje
  • získávají informace k vývoji početních stavů ovcí a koz a sestaví graf s využitím PC
  • učí se vést záznamy patřící do prvotní evidence v chovech a připravují modelové podklady pro ústřední evidenci
  • seznamují se s technologiemi chovu ovcí a koz na základě výkladu učitele, videí, schémat a fotografií
  • v rámci skupinové výuky posuzují klady a zápory jednotlivých systémů
  • na základě výkladu učitele a řízeného rozhovoru se seznamují s požadavky na výživu jednotlivých druhů a kategorií a navrhují příklady krmných dávek pro ovce v letním a zimním období
  • na základě řízeného rozhovoru si prohloubí znalosti o užitkových vlastnostech ovcí a koz a charakterizují je
  • na živé ovci a koze ukazují a pojmenovávají jednotlivé části těla, uvedou hlavní masné partie
  • na základě výkladu učitele a řízeného rozhovoru se seznamují s požadavky pro výkrm jehňat a kůzlat, na chov ovcí a koz
  • na základě výkladu učitele a práce s literaturou získávají poznatky k přirozenému a umělému rozmnožování ovcí a koz, popíší detekci říje, inseminaci, zjišťování březosti a biotechnologické metody používané v reprodukci ovcí a koz
  • zopakují si poznatky z anatomie a fyziologie a popíší specifika reprodukčního cyklu ovcí a koz, charakterizují ukazatele reprodukce a jejich hodnocení
  • na základě výkladu učitele a práce s literaturou se seznámí s významem pastvy pro ovce a kozy, zopakují si, které způsoby pastvy lze praktikovat, která potřebná zařízení jsou nezbytná pro pastvu
  • s využitím videa získají poznatky k stříhání ovcí, ošetření vlny a jejímu třídění do jednotlivých tříd
  • podle pokynu učitele praxe nebo instruktora praktického vyučování provádí činnosti v chovu - ošetřuje zvířata, zajišťuje krmení a napájení
  • pracují s aplikacemi Portálu farmáře, využívají Registr zvířat
  • podle instrukcí označují ovce a kozy
  • posuzují s pomocí učitele nebo zootechnika vybraný chov a zvířata v něm z pohledu pohody zvířat, kvality chovného prostředí a použitých technologií
  • v rámci skupinové výuky posuzují tělesnou kondici a zdravotní stav vybraných zvířat, se spolužáky navrhují příslušná zooveterinární opatření
  • počítají obrat stáda na modelových příkladech
  • na základě dokumentace posuzují úroveň užitkovosti v chovu, ve kterém probíhá praxe
  • v rámci skupinové výuky na praxi navrhují způsoby pastvy, stanovují spotřebu pastevního porostu v závislosti na způsobu pastvy, navrhují potřebná pastevní zařízení, provádějí údržbu pastvin
  • počítají konkrétní krmné dávky pro zvolenou kategorii ovcí a koz s ohledem na požadovanou užitkovost
  • zpracují referát shrnující zásady plemenářské práce ve stádech ovcí a koz - selekce, kontrola užitkovosti, připařovací plán, dědičnost jednotlivých užitkových vlastností
  • pracují s výsledky kontroly užitkovosti ovcí a koz, charakterizují zásady výběru plemenných beranů a kozlů z katalogu nákupního trhu dle chovných cílů ve stádě
  • zpracují strukturu nákladů na krmný den nebo jednotku produkce u jednotlivých kategorií ovcí a koz a podíl jednotlivých nákladových položek
  • popisují ukazatele ovlivňující ekonomiku chovu ovcí a koz u hlavních produkčních směrů

 

Zařazení do učebního plánu, ročník

Doporučuje se modul zařadit do třetího nebo čtvrtého ročníku. V případě předmětového uspořádání ŠVP se doporučuje zařazení do vyučovacího předmětu zaměřeného na chov zvířat a do předmětu praxe, případně odborný výcvik (v případě výuky v oboru vzdělání kategorie H).

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

• Písemné a ústní zkoušení

• Praktické zkoušení zvládnutí činností v chovu ovcí a koz

Ověřování probíhá ústně a písemně v rámci teoretické výuky ve vyučovacím předmětu chov zvířat. Hodnoceno je využívaní odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků z anatomie a fyziologie, obecné zootechniky a ekonomiky. V rámci výuky odborné praxe (nebo odborného výcviku v případě oboru vzdělání kategorie H) jsou ověřovány především praktické dovednosti formou praktického předvedení žáky. Důraz je kladen na odbornou správnost, samostatnost a správné zacházení se zvířaty v souladu se zásadami welfare.

Kritéria hodnocení

Kritéria hodnocení pro ověřování v rámci teoretické výuky:

Žák:

  • rozpozná a charakterizuje základní plemena ovcí a koz
  • popíše současný vývoj početního stavu ovcí a koz
  • vysvětlí, které záznamy patří do prvotní evidence v chovech
  • specifikuje požadavky pro chov ovcí
  • specifikuje požadavky pro chov koz
  • popíše anatomii trávicí soustavy a fyziologii trávení přežvýkavců
  • vyjmenuje používaná krmiva pro jednotlivé kategorie
  • stanoví orientační spotřebu krmiva a vody pro zadanou kategorii na kus a den
  • charakterizuje užitkové vlastnosti ovcí a koz (dojivost, přírůstek, produkce vlny) a uvede způsoby jejich hodnocení
  • uvede pro jednotlivé druhy vhodné poměry samic k samcům při přirozené plemenitbě
  • uvede dobu pohlavní dospělosti, chovatelské a tělesné dospělosti, délku říje, projevy říje, délku březosti a porody jednotlivých druhů
  • popíše příznaky základních nemocí ovcí a koz a navrhne způsoby prevence
  • vysvětlí preventivní opatření proti zavlečení nákaz do chovu
  • popíše ukazatele ovlivňující ekonomiku chovu ovcí a koz

Kritéria hodnocení pro ověřování v rámci praktické výuky:

  • předvede vedení podkladů pro ústřední evidenci ovcí a koz
  • posoudí chovné prostředí a technologii chovu ovcí a koz v daném chovu a navrhne opatření ke zlepšení podmínek chovu
  • zkontroluje funkčnost krmítek a napáječek v hale
  • vysvětlí zásady správné manipulace se zvířaty a předvede manipulaci s ovcemi a kozami (včetně mláďat)
  • provede údržbu a případně drobné opravy zařízení v určeném chovu
  • stanoví orientační spotřebu krmiva a vody pro zadanou kategorii na kus a den
  • posoudí exteriér předložených kusů s ohledem na jejich užitkovost•
  • posoudí zdravotní stav zvířat, rozpozná příznaky onemocnění
  • zkontroluje (senzoricky) kvalitu krmiva a vody
  • vysvětlí zásady při stříhání ovcí, ošetření a hodnocení vlny
  • zhodnotí kvalitu pastvy, navrhne způsoby pastvy, stanoví spotřebu pastevního porostu v závislosti na způsobu pastvy, vysvětlí potřebná pastevní zařízení

Podmínkou pro splnění modulu je úspěšnost minimálně 50%. Plnění jednotlivých kritérií je možné zaznamenávat do portfolia žáka.

Doporučená literatura

STUPKA, Roman a kol. Chov zvířat. 2. vydání. Praha: Vydavatelství Powerprint, 2013. 289 s. ISBN 978-80-87415-66-5

MIŠKOVSKÝ, Zdeněk a kol.: Chov zvířat 2: učebnice pro střední zemědělské školy. Vyd. 1. Praha: Credit, 1995. ISBN 80-901645-4-4.

VEJČÍK, Antonín a Petra PEŠINOVÁ. Chov ovcí a koz. České Budějovice: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, 2012. ISBN 978-80-7394-346-2.

MALÁ, Gabriela. Chov dojných ovcí - zásady správné chovatelské praxe: certifikovaná metodika. Praha: Výzkumný ústav živočišné výroby, 2011. ISBN 978-80-7403-088-8.

MALÁ, Gabriela, Pavel NOVÁK, Josef KNÍŽEK a David PROCHÁZKA. Stájový chov koz - zásady správné chovatelské praxe. Praha: Výzkumný ústav živočišné výroby, 2017. ISBN 978-80-7403-184-7.

FANTOVÁ, Milena. Chov koz. 4. vydání. Praha: ve spolupráci se Svazem chovatelů ovcí a koz, z.s. vydalo nakladatelství Brázda, 2015. ISBN 978-80-209-0410-2.

Šlechtitelské programy pro chov ovcí a koz. Brno: Svaz chovatelů ovcí a koz Česká republika, [2017].

HAUS, Kai. Úspěšný chov ovcí: v souladu s přírodou a s ohledem na potřeby druhu. Přeložil Anna ŠTORKÁNOVÁ. Líbeznice: Víkend, 2019. ISBN 978-80-7433-257-9.

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeňka Szebestová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné