Suroviny pro jednotlivá potravinářská odvětví
29-u-2/AC59
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Potravinářský průmysl - zpracování surovin
Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace, Bělíkova, Frýdlant
20. 11. 2019 11:46
8
1. ročník
skupinové
3
Žákovský projekt – při samostatné práci získají žáci přehled o jednotlivých vstupních zemědělských produktech a jejich využití pro konkrétní odvětví potravinářského průmyslu.
Dojde k upevnění znalostí učiva, které již získali v teoretické výuce suroviny.
Žáci vyberou vhodnou vstupní surovinu pro zadaný potravinářský výrobek.
Výstupem bude zpracovaná karta ke konkrétnímu zemědělskému produktu a prezentace žáků.
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
Žák:
Žáci:
Úloha bude realizována v odborné učebně školy, případně v prostorách odborného výcviku, u smluvních partnerů školy i v domácím prostředí žáků.
Zpracování prezentace může probíhat v počítačové učebně nebo v domácím prostředí žáků.
Fotodokumentace zemědělských produktů se realizuje při odborném výcviku na pracovišti smluvních partnerů školy.
K řešení komplexní úlohy je potřeba vybavená učebna s modely či vzorky jednotlivých vstupních surovin potravinářského průmyslu. (Suroviny rostlinného nebo živočišného původu od smluvních partnerů nebo z dílen odborného výcviku. Potravinářské výrobky z regionu.)
Fotoaparát nebo mobilní telefon s fotoaparátem, počítač.
Etikety z jednotlivých potravin.
Papíry/kartony, čtvrtky, děrovačky, provázek.
Pomůcky k upevnění vzorku obalu na kartu a psací potřeby k popisu.
Fotografie nebo obrazová dokumentace výroby.
Žáci vytvoří elektronickou prezentaci vybrané vstupní suroviny pro potravinářský výrobek.
Aktivita při vyhledávání vhodných vstupních surovin.
Popis technologického zpracování potravinářského výrobku.
Kvalita domácí přípravy – zhotovení seznamu zvolených surovin.
Aktivita ve skupině při fotodokumentaci jednotlivých potravinářských výrobků.
Kompletace surovin a výrobků s vhodnou technologií zpracování.
Zpracování a předvedení vytvořené elektronické prezentace.
Kvalita odpovědí na žákovské otázky.
Komplexní úloha je zařazena v průběhu modulu Potravinářský průmysl – zpracování surovin, doporučuje se zařadit do 1. ročníku.
Úloha má přesah do oborů kategorie H Prodavač a je ji možno využít při výuce žáků kategorie E Stravovací a ubytovací služby.
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavla Sedláčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.