VSTUPNÍ ČÁST
Název komplexní úlohy/projektu
Konzervace ovoce
Kód úlohy
29-u-2/AB65
Využitelnost komplexní úlohy
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Vazba na vzdělávací modul(y)
Konzervace potravin
Škola
Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace, Bělíkova, Frýdlant
Klíčové kompetence
Datum vytvoření
06. 05. 2019 10:33
Délka/časová náročnost - Odborné vzdělávání
24
Délka/časová náročnost - Všeobecné vzdělávání
Poznámka k délce úlohy
Ročník(y)
2. ročník
Řešení úlohy
skupinové
Doporučený počet žáků
3
Charakteristika/anotace
Žákovský projekt – fotodokumentace konzervace ovoce sterilací.
JÁDRO ÚLOHY
Očekávané výsledky učení
Žák:
- Konzervuje ovoce sterilací
- Uvede význam sterilace surovin ve svém oboru
Specifikace hlavních učebních činností žáků/aktivit projektu vč. doporučeného časového rozvrhu
Žáci:
- Připraví si seznam potřebných surovin a technologický postup daného způsobu konzervace – asi 2 hod doma
- Konzervují ovoce – v odborné učebně 12 hod
- Zaznamenávají jednotlivé kroky výroby konzervovaného výrobku
- Spolupracují ve skupině při plnění úkolů
- Vytvářejí PowerPointovou prezentaci – doma 10 hod
- Prezentují svou práci při vyučování – 2 vyučovací hodiny (dle počtu žáků)
Projekt bude zpracováván 3 týdny.
Metodická doporučení
- Žáci utvoří 2–3členné skupiny.
- Skupiny budou provádět konzervaci ovoce sterilací.
- Za domácí úkol si skupina písemně připraví seznam potřebných surovin a technologický postup daného způsobu konzervace.
- Skupiny žáků si vyzvednou vstupní suroviny.
- Dle technologického postupu budou provádět konzervaci a jednotlivé kroky nafotí.
- Fotodokumentaci zadaného způsobu konzervace použijí při zpracování PowerPointové prezentace.
- Fotografie doplňují krátkým textem.
- Jednotlivé skupiny prezentují své výsledky práce.
Způsob realizace
Organizační forma výuky je teoreticko-praktická, úloha bude probíhat v odborné učebně školy, případně v domácím prostředí žáků. Zpracování teoretické části – příprava prezentace může probíhat v počítačové učebně nebo v domácím prostředí žáků.
Pomůcky
K řešení komplexní úlohy je třeba vybavená učebna – kuchyň. Suroviny pro přípravu kompotů. Zavařovací sklenice s víčky. Fotoaparát nebo mobilní telefon s fotoaparátem, počítač.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Popis a kvantifikace všech plánovaných výstupů
Žáci vytvoří PowerPointovou prezentaci vybraného způsobu konzervace ovoce.
Kritéria hodnocení
- Kvalita domácí přípravy – seznam použitých surovin, příprava technologického postupu
- Aktivita při provádění konzervace
- Dodržení technologického postupu
- Zpracování prezentace
- Předvedení vytvořené PowerPointové prezentace
Doporučená literatura
Poznámky
Časová náročnost:
Žáci budou:
- první teoretický úkol vypracovávat doma asi 2 hodiny
- praktickou část v odborné učebně 12 hodin (dva dny odborného výcviku)
- závěrečnou teoretickou část budou vypracovávat doma (popřípadě v PC učebně) asi 10 hodin
- prezentace výsledné práce bude probíhat asi 2 vyučovací hodiny
Délka úlohy je 3 týdny.
Úloha je určena pro řešení ve 2–3členných skupinách.
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.