Detail modulu Nápoje – příprava nápojů E

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Nápoje – příprava nápojů E

Kód modulu

65-m-2/AI96

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný praktický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

E (dvouleté, EQF úroveň 2)

E (tříleté, EQF úroveň 3)

Skupiny oborů

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

Komplexní úloha

Obory vzdělání - poznámky

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

65-51-E/02 Práce ve stravování

Délka modulu (počet hodin)

16

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Základní znalost surovin pro přípravu nápojů.

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul je zaměřen na přípravu základních studených a teplých nápojů. Žák se seznámí s charakteristikou nápojů, jejich rozdělením a skladováním. Získá dovednosti v přípravě a podávání studených a teplých nápojů.

Očekávané výsledky učení

Žák:

  • rozlišuje a charakterizuje studené a teplé nápoje,
  • popíše přípravu studených a teplých nápojů,
  • určí teploty jednotlivých nápojů při podávání,
  • vysvětlí správný způsob skladování jednotlivých druhů nápojů,
  • podává běžné studené nápoje,
  • připravuje a podává běžné teplé nápoje,
  • dodržuje hygienické předpisy a zásady bezpečnosti práce,
  • volí vhodný inventář na podávání studených a teplých nápojů.

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

  1. Význam a charakteristika nápojů
  2. Rozdělení nápojů
  3. Skladování nápojů
  4. Podávání základních studených nápojů
  5. Příprava a podávání základních teplých nápojů

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Ve výuce se doporučuje kombinovat uvedené metody výuky:

Metody slovní:

  • monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
  • dialogické metody (rozhovor, diskuse),
  • metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem.

Metody organizace výuky:

  • skupinová výuka,
  • individuální výuky.

Metody praktické:

  • instruktáž,
  • nácvik pracovních činností,
  • samostatná práce žáků.

Žák v rámci praktické výuky:

  • rozlišuje a charakterizuje studené a teplé nápoje,
  • popíše přípravu studených a teplých nápojů,
  • určí teploty jednotlivých nápojů při podávání,
  • vysvětlí správný způsob skladování jednotlivých druhů nápojů,
  • provádí servis studených nápojů podle jejich charakteru,
  • používá vhodný inventář při servisu studených nápojů,
  • volí vhodné suroviny v požadovaném množství při přípravě teplých nápojů,
  • připravuje teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku,
  • používá adekvátní technologické vybavení,
  • provádí servis teplých nápojů podle jejich charakteru,
  • používá vhodný inventář při servisu teplých nápojů,
  • provádí úklid pracoviště v průběhu práce i po ukončení,
  • dodržuje BOZP, hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností,
  • provádí ošetření, údržbu a uskladnění inventáře po ukončení provozu.

Zařazení do učebního plánu, ročník

2. ročník

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

V rámci praktického vyučování:

Ústní zkoušení a praktická příprava nápojů.

Žák samostatně provede:

  • Servis dvou běžných studených nápojů za použití vhodného inventáře.
  • Přípravu a servis dvou teplých nápojů, káva (překapávaná nebo Espresso) a čaj.

Kritéria hodnocení

Pro splnění modulu je tolerance maximální absence do 20 %.

V rámci praktického vyučování žák samostatně provede servis dvou běžných studených nápojů a přípravu a servis dvou teplých nápojů (káva, čaj).

Při plnění úkolu je žák hodnocen v oblastech:

  • dodržování BOZP a hygieny,
  • organizace práce,
  • dodržení technologického postupu,
  • způsob servisu, estetika a prezentace hotového nápoje.

Žák je hodnocen známkou a slovně.

Při hodnocení se uplatňuje sebehodnocení a individuální přístup k žákovi se specifickými poruchami učení.

Doporučená literatura

SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. – dotisk. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9.

ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací pro 1.3. ročník odborných učilišť. Praha: Septima, 2000. ISBN 80-7216-120-2.

ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště: obor kuchařské práce. Upr. 2. vyd. Praha: Parta, 2013. ISBN 978-80-7320-190-6.

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Kučera. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné