VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Nápoje – příprava nápojů E
Kód modulu
65-m-2/AI96
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
E (tříleté, EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-E/02 Práce ve stravování
Délka modulu (počet hodin)
16
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Základní znalost surovin pro přípravu nápojů.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul je zaměřen na přípravu základních studených a teplých nápojů. Žák se seznámí s charakteristikou nápojů, jejich rozdělením a skladováním. Získá dovednosti v přípravě a podávání studených a teplých nápojů.
Očekávané výsledky učení
Žák:
- rozlišuje a charakterizuje studené a teplé nápoje,
- popíše přípravu studených a teplých nápojů,
- určí teploty jednotlivých nápojů při podávání,
- vysvětlí správný způsob skladování jednotlivých druhů nápojů,
- podává běžné studené nápoje,
- připravuje a podává běžné teplé nápoje,
- dodržuje hygienické předpisy a zásady bezpečnosti práce,
- volí vhodný inventář na podávání studených a teplých nápojů.
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Význam a charakteristika nápojů
- Rozdělení nápojů
- Skladování nápojů
- Podávání základních studených nápojů
- Příprava a podávání základních teplých nápojů
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Ve výuce se doporučuje kombinovat uvedené metody výuky:
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
- dialogické metody (rozhovor, diskuse),
- metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem.
Metody organizace výuky:
- skupinová výuka,
- individuální výuky.
Metody praktické:
- instruktáž,
- nácvik pracovních činností,
- samostatná práce žáků.
Žák v rámci praktické výuky:
- rozlišuje a charakterizuje studené a teplé nápoje,
- popíše přípravu studených a teplých nápojů,
- určí teploty jednotlivých nápojů při podávání,
- vysvětlí správný způsob skladování jednotlivých druhů nápojů,
- provádí servis studených nápojů podle jejich charakteru,
- používá vhodný inventář při servisu studených nápojů,
- volí vhodné suroviny v požadovaném množství při přípravě teplých nápojů,
- připravuje teplé nápoje běžně zařazené na nápojovém lístku,
- používá adekvátní technologické vybavení,
- provádí servis teplých nápojů podle jejich charakteru,
- používá vhodný inventář při servisu teplých nápojů,
- provádí úklid pracoviště v průběhu práce i po ukončení,
- dodržuje BOZP, hygienu osobní a hygienu práce v průběhu pracovních činností,
- provádí ošetření, údržbu a uskladnění inventáře po ukončení provozu.
Zařazení do učebního plánu, ročník
2. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
V rámci praktického vyučování:
Ústní zkoušení a praktická příprava nápojů.
Žák samostatně provede:
- Servis dvou běžných studených nápojů za použití vhodného inventáře.
- Přípravu a servis dvou teplých nápojů, káva (překapávaná nebo Espresso) a čaj.
Kritéria hodnocení
Pro splnění modulu je tolerance maximální absence do 20 %.
V rámci praktického vyučování žák samostatně provede servis dvou běžných studených nápojů a přípravu a servis dvou teplých nápojů (káva, čaj).
Při plnění úkolu je žák hodnocen v oblastech:
- dodržování BOZP a hygieny,
- organizace práce,
- dodržení technologického postupu,
- způsob servisu, estetika a prezentace hotového nápoje.
Žák je hodnocen známkou a slovně.
Při hodnocení se uplatňuje sebehodnocení a individuální přístup k žákovi se specifickými poruchami učení.
Doporučená literatura
SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. – dotisk. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9.
ŠEBEK, Luboš. Technologie kuchařských prací pro 1.–3. ročník odborných učilišť. Praha: Septima, 2000. ISBN 80-7216-120-2.
ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště: obor kuchařské práce. Upr. 2. vyd. Praha: Parta, 2013. ISBN 978-80-7320-190-6.
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Kučera. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.