VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Zaměstnanci prodejny
Kód modulu
66-m-3/AG80
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
66 - Obchod
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
- 66-51-H/01 Prodavač
- 66-41-L/01 Obchodník
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Nejsou stanoveny.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Žák získá teoretické znalosti o organizaci práce v prodejně a to především o náplni práce jednotlivých pracovních pozic, povinnosti a práva zaměstnanců vyplývajících z pracovního poměru, hygieně prodeje, osobní hygieně, předpisech BOZP, povinnostech.
Očekávané výsledky učení
Výsledky ve vazbě na RVP:
- popíše hierarchii zaměstnanců v organizaci, jejich práva a povinnosti
- dodržuje základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence
Žák:
- vyjmenuje jednotlivé pracovní pozice v prodejně
- specifikuje a charakterizuje náplně práce na jednotlivých pracovních pozicích
- popíše práva zaměstnanců vyplývající z pracovního poměru
- popíše povinnosti zaměstnanců vyplývající z pracovního poměru
- definuje předpisy BOZP
- specifikuje nejčastější příčiny pracovních úrazů v prodejně
- určí zásady bezpečnosti při práci
- popíše postup při dodržování hygieny a estetiky pracovního prostředí
- uvede zásady osobní hygieny zaměstnance prodejny
- popíše organizaci práce v prodejně a dělbu práce
- definuje pracovní dobu
- popíše, jak efektivně pracovní dobu využívat
- definuje provozní dobu
- popíše, kdy dochází k přechodnému uzavření prodejny
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Členění zaměstnanců prodejny a jejich pracovní náplň
- Práva a povinnosti vyplývající z pracovního poměru
- Předpisy BOZP – povinnosti zaměstnavatele i zaměstnance
- Příčiny úrazů v prodejně
- Zásady bezpečnosti práce
- Důsledky nedodržování předpisů BOZP
- Hygiena a estetika pracovního prostředí
- Osobní hygiena prodavače
- Organizace práce v prodejně
- Pracovní doba
- Provozní doba
- Přechodné uzavření prodejny
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky
Odborný výklad, prezentace pracoviště, diskuse žáků ve skupině s využitím vlastních zkušení (jako zákazníka)
Učební činnosti:
Žák
- sleduje odborný výklad vyučujícího a pracuje s informacemi z výkladu
- vyhledává a využívá internetové a další elektronické zdroje
- provádí konzultaci s vyučujícím
- pracuje s informacemi v kolektivu
- uplatňuje získané teoretické znalosti v praxi
- podílí se aktivně na práci v pracovním kolektivu
Činnosti žáka ve vazbě na výsledky učení:
- vyjmenuje pracovní pozice v prodejně a popíše jejich pracovní náplň
- popíše práva a povinnosti zaměstnanců vyplývající z pracovního poměru
- popíše, co znamenají pro zaměstnance a zaměstnavatele předpisy BOZP
- uvádí příklady nejčastějších pracovních úrazů v prodejně
- uvede povinnosti pracovníka i zaměstnavatele v případě pracovního úrazu
- popisuje, které zásady bezpečnosti práce by mohly uváděným úrazům zabránit
- uvede, co tvoří pracovní prostředí, jak dodržovat hygienu
- popíše zásady osobní hygieny prodavače, zejména prodavače v prodejně s potravinářským sortimentem
- vysvětlí pojem dělba práce
- popíše optimální organizaci práce v prodejně
- určí preventivní opatření při ochraně zboží proti škůdcům
- popíše postup při likvidaci škůdců v prodejně
- uvede rozdíl mezi provozní a prodejní dobou
- vysvětlí přechodné uzavření prodejny a jmenuje z toho vyplývající povinnosti majitele prodejny
Zařazení do učebního plánu, ročník
- 66-51-H-01 Prodavač, 1. ročník
- 66-41-L/01 Obchodník, 1. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Hodnocení bude probíhat v rámci písemného a ústního ověřování teoretických znalostí jednotlivých témat.
Písemné zkoušení - ověří znalosti témat otevřenými otázkami:
- zaměstnanci prodejny a jejich pracovní náplň
- povinnosti zaměstnanců vyplývající z pracovního poměru
- hygiena a estetika pracovního prostředí
- předpisy BOZP, příčiny úrazů, zásady bezpečnosti práce
- organizace práce v prodejně
- provozní a pracovní doba v prodejně
Ústní zkoušení – budou prověřovány teoretické znalosti obsaženy v modulu, hodnotit se bude obsahová správnost odpovědí, samostatnost při odpovědích, nutnost pokládání návodných otázek
Kritéria hodnocení
Písemné zkoušení – žák může získat celkem maximálně 60 bodů
Ústní zkoušení – žák zodpoví 4 otázky, uspěje při zodpovězení 1/4. Za ústní prověření znalostí může žák získat max. 20 bodů (max. 5 bodů za každou otázku)
Žák může získat celkem maximálně 80 bodů
Převodová tabulka bodů na známku
Procentní vyjádření |
Počet bodů |
Známka |
100 - 91%
|
80 - 73
|
výborný |
90 - 76%
|
72 - 61 |
chvalitebný |
75 - 56%
|
60 - 45 |
dobrý |
55 - 36%
|
44 - 29 |
dostatečný |
35 a méně %
|
28 - méně |
nedostatečný |
Žák modul nesplní v případě nedosažení požadované minimální procentní hranice, další podmínkou je účast na modulu ve výši 80%.
Doporučená literatura
NOVOTNÝ, Mojmír. Obchodní provoz pro Střední odborná učiliště, 1. vyd. PRAHA: Fortuna, 2007. ISBN 80-7168-845-2
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Šárka Thanheiserová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.