VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Zpracování masa jatečných zvířat
Kód modulu
29-m-3/AG69
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (tříleté, EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-56-H/01 Řezník-uzenář
Délka modulu (počet hodin)
36
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Základní znalosti z biologie a aplikované biologie o druzích hospodářských zvířat a kategoriích jatečných zvířat.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul žákům poskytuje základní informace o zpracování jatečných zvířat, vysvětlí vztahy mezi jatečnou výrobou, bourárenskou výrobou a masnou výrobou a tyto 3 základní výrobní fáze charakterizuje.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- uvede zásady nákupu jatečných zvířat;
- vyjmenuje a charakterizuje druhy jatečných zvířat, na příkladech osvětlí odlišnost jednotlivých druhů a plemen;
- vysvětlí pojmy: přeprava, ustájení, ošetření jatečných zvířat, welfare;
- popíše způsoby hodnocení jakosti masa a uvede faktory, které ji ovlivňují;
- popíše typy porážek charakteristické pro jednotlivé druhy jatečných zvířat.
Žák:
- Vysvětlí význam masa ve výživě lidí
- Vyjmenuje jednotlivé druhy hospodářských zvířat a kategorie jatečných zvířat
- Porovná jednotlivá plemena zvířat z hlediska těžení masa
- Vysvětlí vztahy v jednotlivých fázích zpracování masa.
- Vysvětlí postupy při nákupu a dopravě zvířat
- Popíše jednotlivé linky na porážení skotu a prasat
- Uvede intravitální vlivy na kvalitu získaného masa
- Vysvětlí význam sledování kontrolních bodů v potravinářství
- Charakterizuje 1. výrobní fázi zpracování masa – jatečnictví
- Vysvětlí bourání masa podle druhu zpracování – výrobní, výsekové, pro mrazírenské účely, pro export
- Vyjmenuje základní suroviny masné výroby a její polotovary pro výrobu díla
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Druhy jatečných zvířat
- skot – býk, vůl, kráva, jalovice
- vepřový brav – prasata – kanec, vepř, prasnice, svině, podsvinče, sele
- skopový brav – ovce – beran, skopec, bahnice, jehně
- koně – hřebec, valach, klisna, hříbě
- kozí brav – kozel, koza, skopec, kůzle
- Plemena jatečných zvířat z hlediska těžení masa
- Skot – masný, dojný, kombinovaný
- Prasata – masná, sádelnomasná
- Ovce – masné Merino
- Nákup jatečných zvířat
- Nákup v živém, evidenční list zvířete
- Nákup na pevno v mase
- Doprava jatečných zvířat
- Evidenční list zvířete, nakládka a vykládka zvířete, dopravní předpisy transportu živých zvířat, systém welfare
- Zpracování na jatkách
- Veterinární kontrola, přejímka zvířat
- Stání – vylačnění
- Fixace zvířete, druhy omračování
- Vykrvování
- Opracování povrchu těla – ukončení nečisté porážky, rozdělení podle druhu zvířat
- Rozhruzení, vykolení – veterinární kontrola
- Půlení – čtvrcení – podle druhu jatečného těla veterinární kontrola
- Chlazení JUT – zrání masa
- Typizované linky na porážení skotu a prasat – rozdíly
- Změny v mase po porážce
- Fyzikální
- Chemické
- Biochemické
- Histologické
- HACCP v masném průmyslu
- Základní orientace při bourání masa pro výrobu a výsek, mrazírenské účely a na export
- Úvod do masné výroby – základní vstupní surovina maso v potřebné podobě (teplé, čerstvé, nasolené, ztužené podmíněně poživatelné) a jednotlivé polotovary masné výroby po vypracování díla
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při výuce se bude využívat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuze
- Práce s učebnicemi a odbornou literaturou
- Práce na počítači s přístupem na internet a tisk
- Názorně-demonstrační metody:
- Připravená elektronická prezentace
- Připravená internetová stránka s dopravou a nákupem zvířat
- Připravená internetová stránka s porážkou zvířat
- Exkurze k chovatelům jatečných zvířat – partneři ve výuce (ZOOD Brniště, jatka Prošek)
- Exkurze ve zpracovně masa – výrobě uzenin a masných výrobků – dle dostupnosti v regionu
- Odkaz na webovou stránku systému HACCP
- Práce s ukázkami modelů a plakátů, srovnávání
- Ukázka jednotlivých základních druhů plemen v chovu jatečných zvířat, typování jednotlivých druhů pro jednotlivé použití v katalogu a vyhledávání na internetu
Žáci:
- Seznamují se s druhy jatečných zvířat přímo u chovatelů v rámci exkurze
- Porovnávají vlastnosti jatečných zvířat a jejich použití pro další zpracování
- Určují jednotlivá plemena dle ukázky
- Porovnávají způsoby dopravy a nákupu v živém a na pevno v mase
- Hodnotí a doplňují použité prezentace vlastními postřehy
- Tvoří kontrolní otázky k výkladu
- Spolupracují ve skupině při vyhledávání jednotlivých kritických bodů a mezí v rámci systému HACCP při jednotlivých postupech výroby
- Kompletují průřezové vědomosti získané v odborných předmětech a v odborném výcviku
- Vypočítávají jednotlivé vzorové příklady z výtěžnosti v JUT
- Charakterizují jednotlivé typy porážecích linek
- Diskutují o změnách v mase po porážce před použitím do masné výroby
Zařazení do učebního plánu, ročník
1. ročník 29-51-E/01 Potravinářská výroba – Řeznické a uzenářské práce
1. ročník 29-56-H/01 Řezník-uzenář
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné ověření znalostí
Ústní ověření znalostí (zkoušení)
Hodnotí se užívání odborné terminologie, správnost výsledků a aktivita ve vyučování
Kritéria hodnocení
Vysvětlit význam masa ve výživě lidí
Uvést jednotlivé druhy jatečných zvířat
Charakterizovat jednotlivá plemena zvířat z hlediska těžení masa
Popsat vztahy mezi třemi základními fázemi zpracování masa a tyto výrobní fáze charakterizovat
Vysvětlit postupy při nákupu v živém a napevno v mase
Popsat organizaci a pravidla dopravy zvířat
Popsat požadavky welfare v chovu a při dopravě zvířat
Popsat způsoby hodnocení jatečných zvířat – kvantitu, kvalitu
Vysvětlit význam a funkci evidenčního, průvodního listu zvířete
Vysvětlit funkci veterinární kontroly
Charakterizovat jednotlivé postupy zpracování masa ve fázi jatečnictví
Uvést základní rozdíly v porážecích linkách skotu a prasat
Uvést intravitální vlivy na kvalitu získaného masa
Vysvětlit význam sledování kontrolních bodů v potravinářství
Vysvětlit význam výpočtů výtěžnosti
Vypočítat na základě zadání výtěžnost v JUT v %
Vysvětlit změny v mase po porážce
Popsat bourání masa podle druhu zpracování – výrobní, výsekové, pro mrazírenské účely, pro export
Vyjmenovat základní suroviny masné výroby a její polotovary pro výrobu díla
Doporučená literatura
Technologie 1. roč. SPŠ Potravinář Ing. Jiří Altera, Ing. Libuše Alterová, ISBN 80-86320-45-6
Zákon č. 110/1997Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, jeho novela – zákon č. 306/2000Sb.
Technologie zpracování masa, Ing. Jiří Altera, Ing. Libuše Alterová, SNTL Praha
https://www.youtube.com/watch?v=DJWwsrqgevU
https://www.youtube.com/watch?v=cTuQwazG5FQ
http://docplayer.cz/5245211-System-kritickych-bodu-haccp.html
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavla Sedláčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.