VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Mechanizované výrobní linky v cukrářské a pekařské výrobě
Kód modulu
29-m-2/AG67
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Realizace návštěvy výrobní/obchodní firmy na vybavení cukrářských a pekařských provozů
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje žákům základní informace o využívání komplexně mechanizovaných výrobních linek v pekařské/cukrářské výrobě a o významu automatizace výroby v potravinářském průmyslu.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 2951E/01 Potravinářská výroba a 2951E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- obsluhuje stroje a zařízení na přejímku, skladování a přípravu surovin, popíše jejich funkci.
Žák:
- Vysvětlí význam komplexně mechanizovaných linek v pekařské výrobě
- Popíše způsob práce v automatizované výrobě
- Uvede možnosti využívání komplexní mechanizace na jednotlivých výrobních úsecích pekařské výroby
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Komplexně mechanizované výrobní linky v cukrářské a pekařské výrobě
- Linky na výrobu sušenek
- Mechanizované linky na výrobu oplatek
- Mechanizované linky na výrobu koblih
- Mechanizované linky na výrobu perníků
- Mechanizované linky na výrobu piškotů, kokosek a na výrobu korpusů a dortů
- Mechanizované linky na výrobu a zamrazování výrobků z listových a plundrových těst
- Mechanizované linky používané na běžné pečivo
- Mechanizované linky používané na chleba a na jeho tvarování, výrobníky na přípravu kvasů a chlebového těsta
- Bezpečnost práce při obsluze linek
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Výklad, popis a vysvětlování
Diskuse
Práce s odbornou literaturou
Názorně-demonstrační metody:
- PowerPointová prezentace
- Odborná videa
Učební činnosti žáků:
- Seznamují se na základě výkladu s linkami vhodnými pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků, které ulehčují fyzickou a monotónní práci v potravinářském průmyslu.
- Posuzují produktivitu práce, kvalitu výrobku a fyzickou námahu při manuální práci a práci v automatizované výrobě.
- Popisují na obrázku/maketě funkci výrobních linek na zpracování a zamrazování listového a plundrového těsta, výrobních linek na výrobu perníků, sušenek, piškotů, kokosek, rolád a oplatek
- Seznamují se s funkcí výrobních linek na výrobu chleba, běžného pečiva, kvasů a těst
Zařazení do učebního plánu, ročník
Modul je vhodné zařadit do 2. - 3. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní ověření znalostí
Písemné ověření znalostí
Hodnotí se využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí.
Kritéria hodnocení
Žák:
- Vysvětlit význam automatizace výroby v potravinářském průmyslu
- Popsat mechanizované linky na výrobu jemného pečiva, sušenek, perníků, kokosek, rolád, korpusů, dortů a oplatek
- Charakterizovat linky na výrobu a zamrazování listového a plundrového těsta
- Vysvětlit funkci linky na výrobu chleba, běžného pečiva, kvasů a chlebového těsta
- Uvést možnosti využívání automatizace na konkrétním úseku pekařské výroby
- Uvést zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na uvedených mechanizovaných linkách
Klasifikace bude provedena v souladu s platnými předpisy podle klasifikačního řádu.
Doporučená literatura
V. Doležal, F. Kadlec. Stroje a zařízení pro učební obory cukrář a pekař. Praha, Informatorium spol. s r. o., 2002. ISBN 80-86073-95-5
Časopisy a Ročenky Pekař – Cukrář, Zpravodaj podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Dvorská. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.