VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Ovoce a ovocné výrobky
Kód modulu
29-m-2/AD74
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
66 - Obchod
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-H/01 Kuchař- číšník
66-51-H/01 Prodavač
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
nejsou stanoveny
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje základní informace o jednotlivých druzích ovoce, jejich vlastnostech, chemickém složení, úpravě, skladování a použití v cukrářské/pekařské výrobě.
Žáci získají dále poznatky z oblasti ovocných výrobků využívaných v cukrářské/pekařské výrobě.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- uvede základní druhy surovin a popíše jejich vlastnosti
- vyjmenuje zásady skladování různých druhů potravinářských surovin;
Žák:
- Charakterizuje ovoce
- Uvede význam ovoce z hlediska fyziologie výživy
- Uvede obsah živin v ovoci
- Rozliší jednotlivé skupiny ovoce
- Vyjmenuje způsoby konzervace ovoce
- Vyjmenuje ovocné výrobky využívané v cukrářské/pekařské výrobě
- Vysvětlí výrobu ovocných výrobků využívaných v cukrářské/pekařské výrobě
- Uvede použití jednotlivých druhů ovoce a ovocných výrobků
- Uvede podmínky skladování ovoce a ovocných výrobků
- Vysvětlí vliv špatného skladování na kvalitu ovoce a ovocných výrobků
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
1. Charakteristika ovoce
2. Chemické složení ovoce
3. Dělení ovoce
- Jádrové ovoce
- Peckové ovoce
- Bobulové ovoce a lesní plody
- Skořápkové
- Citrusové
- Importované
4. Způsoby konzervace ovoce
5. Ovocné výrobky využívané v cukrářské výrobě
- Kompoty
- Ovoce v nálevech
- Proslazené ovoce
- Ovocné šťávy
- Ovocné sirupy
- Protlaky
- Marmelády
- Džemy
6. Použití ovoce a ovocných výrobků
7. Skladování ovoce a ovocných výrobků
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při teoretické výuce se bude využívat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s učebnicí a odbornou literaturou
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
- Ochutnávka ovoce a ovocných výrobků
- Názorně demonstrační metody:
- Připravená Power Pointová prezentace
- Ukázka ovoce a ovocných výrobků
- Obraz ovoce
Žáci v rámci teoretické výuky:
- Sledují při výkladu Power Pointovou prezentaci, provádí do ní poznámky
- Zapisují na základě předcházející znalosti a zkušenosti druhy a použití ovoce
- Jmenují jednotlivé druhy ovoce, se kterými se setkali
- Provádí zápis jednotlivých druhů ovoce na tabuli – doplňují záznam i v průběhu výkladu
- Pracují s učebnicí Surovin pro obor učební Cukrář – kapitola Ovoce a ovocné výrobky
- Prohlíží si vzorky jednotlivých druhů ovoce
- Provádí ochutnávku vzorků
- Dle výkladu jmenují skupiny ovoce a uvádí příklady
- Vyhledají na internetu obrázky ovoce, vytváří si složku v počítači a obrázky ukládají ke skupinám ovoce, na konci hodiny tisknou obrázkovou složku
- Vyhledávají v dostupných zdrojích obsah živin v ovoci (internet, učebnice)
- Provádí zápis obsahu živin a prezentují je spolužákům
- Sledují výklad a zápis obsahu živin doplňují podle výkladu vyučujícího
- Charakterizují ovoce a popisují význam ovoce z hlediska obsahu živin
- Vysvětlují význam ovoce z hlediska fyziologie výživy
- Seznamují se s dělením ovoce
- Vyjmenují způsoby konzervace ovoce
- Na základě výkladu učitele vyjmenují ovocné výrobky používané v cukrářské/pekařské výrobě
- Pracují ve skupinách a zapisují použití jednotlivých skupin ovoce a ovocných výrobků, prezentují ho
- Na základě výkladu učitele vyjmenují použití ovoce a ovocných výrobků, doplňují si své poznámky
- Vyjmenují použití ovocných výrobků v cukrářské/pekařské výrobě
- Uvádí způsob skladování ovoce a ovocných výrobků
- Na základě výkladu učitele porovnávají správnost skladování ovoce a ovocných výrobků v domácnosti a ve výrobních provozovnách
- Vysvětlují vliv nesprávného skladování na kvalitu ovoce a ovocných výrobků
- Na základě výkladu učitele popisují vznik vad ovoce a ovocných výrobků
Zařazení do učebního plánu, ročník
Výuka se doporučuje zařadit do 2. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní zkoušení
Písemné ověřování vědomostí
Aktivita ve vyučovací hodině
Samostatná práce s internetem
Kritéria hodnocení
- Uvést charakteristiku ovoce
- Vysvětlit význam ovoce z hlediska fyziologie výživy
- Vyjmenovat obsah živin v ovoci a popsat význam ovoce z hlediska obsahu živin
- Uvést dělení ovoce a uvést příklady ovoce ke každé skupině
- Vyjmenovat způsoby konzervace ovoce
- Vyjmenovat ovocné výrobky používané v cukrářské/pekařské výrobě
- Vysvětlit výrobu ovocných výrobků používaných v cukrářské/pekařské výrobě
- Uvést použití ovoce a ovocných výrobků v cukrářské/pekařské výrobě
- Uvést způsob skladování ovoce a ovocných výrobků
- Vysvětlit vliv nesprávného skladování na kvalitu ovoce a ovocných výrobků, charakterizovat vznik vad ovoce a ovocných výrobků
Doporučená literatura
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.