Detail modulu Jádroviny

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Jádroviny

Kód modulu

29-m-2/AF81

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

E (dvouleté, EQF úroveň 2)

H (EQF úroveň 3)

Skupiny oborů

29 - Potravinářství a potravinářská chemie

Komplexní úloha

Obory vzdělání - poznámky

29-51-E/01 Potravinářská výroba

29-51-E/02 Potravinářské práce

29-53-H/01 Pekař

29-54-H/01 Cukrář

Délka modulu (počet hodin)

12

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul poskytuje základní informace o jednotlivých druzích jádrovin, jejich vlastnostech, úpravě, skladování, složení a použití.

Žáci získají poznatky z oblasti chemického složení jádrovin.

Očekávané výsledky učení

V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:

  • uvede základní druhy surovin a popíše jejich vlastnosti
  • vyjmenuje zásady skladování různých druhů potravinářských surovin;

Žák:

  • Charakterizuje jádroviny
  • Rozliší jednotlivé druhy jádrovin
  • Uvede vlastnosti jádrovin
  • Uvede použití jádrovin
  • U jádrovin uvede obsah živin
  • Vysvětlí úpravu jádrovin
    • Odstranění slupek
    • Mletí a strouhání
    • Pražení
  • Uvede podmínky skladování jádrovin
  • Vysvětlí vliv špatného skladování na kvalitu jádrovin

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

  • Charakteristika jádrovin
  • Druhy jádrovin
    • Vlašské ořechy
    • Mandle
    • Pistácie
    • Arašídy
    • Piniové oříšky
    • Para ořechy
    • Kokosové ořechy
    • Kešu oříšky
    • Kaštan jedlý
    • Persiko
    • Sójové boby
    • Mák
    • Slunečnicová jádra
  • Složení jádrovin
  • Úprava jádrovin
  • Použití jádrovin
  • Skladování jádrovin

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Při teoretické výuce se bude využívat:

  • Výklad, popis a vysvětlování
  • Diskuse
  • Práce s učebnicí a odbornou literaturou
  • Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
  • Ochutnávka jádrovin
  • Názorně demonstrační metody:
    • Připravená Power Pointová prezentace
    • Ukázka jádrovin
    • Obraz jádrovin
    • Vzorník jádrovin

Žáci v rámci teoretické výuky:

  • Sledují při výkladu Power Pointovou prezentace, provádí do ní poznámky
  • Zapisují na základě předcházející znalosti a zkušenosti druhy a použití jádrovin
  • Jmenují jednotlivé druhy jádrovin, se kterými se setkali
  • Provádí zápis jádrovin na tabuli – doplňují záznam na tabuli i v průběhu výkladu
  • Pracují s učebnicí Surovin pro obor cukrář – kapitola Jádroviny
  • Připravují vzorky jádrovin
  • Prohlíží si vzorky jednotlivých jádrovin
  • Provádí ochutnávku vzorků
  • Dle výkladu jmenují jádroviny
  • Vyhledají na internetu obrázky jednotlivých jádrovin, vytisknou je a nalepí do sešitu 
  • Vyhledávají v dostupných zdrojích obsah živin v jádrovinách (internet, učebnice)
  • Provádí zápis obsahu živin a prezentují je spolužákům
  • Sledují výklad a zápis obsahu živin doplňují podle výkladu vyučujícího
  • Ve skupinách zapisují použití jednotlivých jádrovin a prezentují ho
  • Na základě výkladu učitele vyjmenují použití jádrovin a doplňují si své poznámky
  • Popisují úpravu jádrovin před použitím
  • Učí se způsob odstranění slupek z jádrovin
  • Popisují způsoby mletí a strouhání jádrovin
  • Jmenují použití různě namletých a nastrouhaných jádrovin
  • Učí se podmínky pražení jádrovin, použití takto upravených jádrovin
  • V dostupných zdrojích vyhledávají různé způsoby využití jádrovin
  • Zapisují použití jádrovin
  • Učí se způsob skladování jádrovin
  • Na základě výkladu učitele porovnávají správnost skladování jádrovin v domácnosti a ve výrobních provozovnách
  • Učí se, na základě výkladu učitele, vznik vad jádrovin

Zařazení do učebního plánu, ročník

Výuka se doporučuje zařadit pro obory vzdělání Potravinářská výroba do 3. ročníku a Potravinářské práce do 2. ročníku

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Ústní ověření znalostí (zkoušení)

Písemné ověřování znalostí

Kritéria hodnocení

  • Vyjmenovat jednotlivé druhy jádrovin
  • Uvést obsah živin v jádrovinách
  • Uvést použití jednotlivých jádrovin
  • Vysvětlit význam úpravy jádrovin před použitím
  • Popsat způsob odstranění slupek z jádrovin
  • Vysvětlit způsoby mletí a strouhání jádrovin
  • Uvést význam pražení jádrovin
  • Uvést použití jednotlivých jádrovin
  • Popsat skladování jádrovin

Doporučená literatura

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné