VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Jádroviny
Kód modulu
29-m-2/AF81
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje základní informace o jednotlivých druzích jádrovin, jejich vlastnostech, úpravě, skladování, složení a použití.
Žáci získají poznatky z oblasti chemického složení jádrovin.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- uvede základní druhy surovin a popíše jejich vlastnosti
- vyjmenuje zásady skladování různých druhů potravinářských surovin;
Žák:
- Charakterizuje jádroviny
- Rozliší jednotlivé druhy jádrovin
- Uvede vlastnosti jádrovin
- Uvede použití jádrovin
- U jádrovin uvede obsah živin
- Vysvětlí úpravu jádrovin
- Odstranění slupek
- Mletí a strouhání
- Pražení
- Uvede podmínky skladování jádrovin
- Vysvětlí vliv špatného skladování na kvalitu jádrovin
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Charakteristika jádrovin
- Druhy jádrovin
- Vlašské ořechy
- Mandle
- Pistácie
- Arašídy
- Piniové oříšky
- Para ořechy
- Kokosové ořechy
- Kešu oříšky
- Kaštan jedlý
- Persiko
- Sójové boby
- Mák
- Slunečnicová jádra
- Složení jádrovin
- Úprava jádrovin
- Použití jádrovin
- Skladování jádrovin
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při teoretické výuce se bude využívat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s učebnicí a odbornou literaturou
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
- Ochutnávka jádrovin
- Názorně demonstrační metody:
- Připravená Power Pointová prezentace
- Ukázka jádrovin
- Obraz jádrovin
- Vzorník jádrovin
Žáci v rámci teoretické výuky:
- Sledují při výkladu Power Pointovou prezentace, provádí do ní poznámky
- Zapisují na základě předcházející znalosti a zkušenosti druhy a použití jádrovin
- Jmenují jednotlivé druhy jádrovin, se kterými se setkali
- Provádí zápis jádrovin na tabuli – doplňují záznam na tabuli i v průběhu výkladu
- Pracují s učebnicí Surovin pro obor cukrář – kapitola Jádroviny
- Připravují vzorky jádrovin
- Prohlíží si vzorky jednotlivých jádrovin
- Provádí ochutnávku vzorků
- Dle výkladu jmenují jádroviny
- Vyhledají na internetu obrázky jednotlivých jádrovin, vytisknou je a nalepí do sešitu
- Vyhledávají v dostupných zdrojích obsah živin v jádrovinách (internet, učebnice)
- Provádí zápis obsahu živin a prezentují je spolužákům
- Sledují výklad a zápis obsahu živin doplňují podle výkladu vyučujícího
- Ve skupinách zapisují použití jednotlivých jádrovin a prezentují ho
- Na základě výkladu učitele vyjmenují použití jádrovin a doplňují si své poznámky
- Popisují úpravu jádrovin před použitím
- Učí se způsob odstranění slupek z jádrovin
- Popisují způsoby mletí a strouhání jádrovin
- Jmenují použití různě namletých a nastrouhaných jádrovin
- Učí se podmínky pražení jádrovin, použití takto upravených jádrovin
- V dostupných zdrojích vyhledávají různé způsoby využití jádrovin
- Zapisují použití jádrovin
- Učí se způsob skladování jádrovin
- Na základě výkladu učitele porovnávají správnost skladování jádrovin v domácnosti a ve výrobních provozovnách
- Učí se, na základě výkladu učitele, vznik vad jádrovin
Zařazení do učebního plánu, ročník
Výuka se doporučuje zařadit pro obory vzdělání Potravinářská výroba do 3. ročníku a Potravinářské práce do 2. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní ověření znalostí (zkoušení)
Písemné ověřování znalostí
Kritéria hodnocení
- Vyjmenovat jednotlivé druhy jádrovin
- Uvést obsah živin v jádrovinách
- Uvést použití jednotlivých jádrovin
- Vysvětlit význam úpravy jádrovin před použitím
- Popsat způsob odstranění slupek z jádrovin
- Vysvětlit způsoby mletí a strouhání jádrovin
- Uvést význam pražení jádrovin
- Uvést použití jednotlivých jádrovin
- Popsat skladování jádrovin
Doporučená literatura
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.