VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Druhy výživy
Kód modulu
29-m-2/AF79
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-H/01 Kuchař- číšník
Délka modulu (počet hodin)
20
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje informace o základních pojmech z oblasti stravování. Seznamuje s pojmem a zásadami racionální stravy, léčebné stravy (diety) a vysvětlí směry ve výživě.
Žáci získají informace o důsledcích nedostatečné a nevyvážené výživy.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce je uveden výsledek vztažený k modulu:
- charakterizuje jednotlivé druhy výživy, vysvětlí význam správné výživy a důsledky nesprávných stravovacích návyků;
- na příkladu objasní význam léčebné výživy, druhy diet
Žák:
- Charakterizuje pojmy výživa, potrava, pokrm, jídlo
- Vysvětlí význam výživy v životě člověka
- Vysvětlí pojem racionální strava (zdravá strava)
- Vysvětlí zásady racionální stravy
- Vysvětlí zásady jednotlivých směrů ve výživě
- Vysvětlí zásady dietního stravování
- Vyjmenuje důsledky nesprávných stravovacích návyků
- Charakterizuje podvýživu
- Charakterizuje rozdíl mezi nadváhou a obezitou
- Spočítá BMI
Kompetence ve vazbě na NSK
– –
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
1. Základní pojmy
2. Význam výživy v životě člověka
3. Racionální strava
- Definice pojmu
- Zásady racionální stravy
4. Směry ve výživě
- Strava smíšená
- Strava vegetariánská
- Strava syrová
- Strava makrobiotická
- Strava dělená
5. Diety
6. Důsledky nesprávných stravovacích návyků
- Podvýživa
- Nadváha
- Obezita
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při teoretické výuce se bude využívat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s učebnicí a odbornou literaturou
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
- Názorně demonstrační metody:
- Připravená Power Pointová prezentace
- Obraz potravinové pyramidy
- Připravená šablona pro zápis zásad racionální stravy
Žáci v rámci teoretické výuky:
- Sledují při výkladu Power Pointovou prezentace, provádí do ní poznámky
- Zapisují na základě předcházející znalosti a zkušenosti způsob stravování sebe a svého okolí
- Uvádějí kladné a záporné příklady stravovacích návyků ze svého okolí
- Vyhledají na internetu definici pojmů lidská výživa, potrava, pokrm, jídlo
- Dle výkladu charakterizují pojmy lidská výživa, potrava, pokrm, jídlo a uvádějí příklady
- Vysvětlují význam výživy v životě člověka
- Uvádějí příklady pozitivního a negativního vlivu výživy na zdraví člověka
- Pracují s připravenou šablonou pro zápis zásad racionální stravy
- Vyhledávají na internetu zásady stravy smíšené, vegetariánské, syrové, makrobiotické a dělené
- Uvádějí dělení diet
- Vysvětlují jak dosáhnout léčebného účinku u dietního stravování
- Uvádějí diety na základě předcházející zkušenosti
- Jmenují diety a uvádějí jejich charakteristiku
- Vyhledávají na internetu charakteristiku podvýživy, nadváhy a obezity
- Vyhledávají na internetu obrázky důsledků nesprávných stravovacích návyků
- Provádějí výpočet BMI
Zařazení do učebního plánu, ročník
Výuka se doporučuje zařadit do 1. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ověřování vědomostí:
Ústní zkoušení
Písemné ověřování vědomostí
Aktivita ve vyučovací hodině
Výpočet BMI
Samostatná práce s internetem
Kritéria hodnocení
- Definovat pojmy lidská výživa, potrava, pokrm, jídlo
- Vysvětlit význam výživy v životě člověka
- Definovat pojem racionální strava
- Vysvětlit jednotlivé zásady racionální stravy
- Uvést příklady pozitivního a negativního vlivu výživy na zdraví člověka
- Vysvětlit zásady stravy smíšené, vegetariánské, syrové, makrobiotické a dělené
- Uvést dělení diet
- Vysvětlit postup dosáhnutí léčebného účinku diet
- Charakterizovat jednotlivé diety
- Charakterizovat podvýživu, nadváhu a obezitu
- Vypočítat BMI
Doporučená literatura
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.