Detail modulu Druhy výživy

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Druhy výživy

Kód modulu

29-m-2/AF79

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

E (dvouleté, EQF úroveň 2)

H (EQF úroveň 3)

Skupiny oborů

29 - Potravinářství a potravinářská chemie

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

Komplexní úloha

Profesní kvalifikace

Obory vzdělání - poznámky

29-51-E/01 Potravinářská výroba

29-51-E/02 Potravinářské práce

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

65-51-H/01 Kuchař- číšník

Délka modulu (počet hodin)

20

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul poskytuje informace o základních pojmech z oblasti stravování. Seznamuje s pojmem a zásadami racionální stravy, léčebné stravy (diety) a vysvětlí směry ve výživě.

Žáci získají informace o důsledcích nedostatečné a nevyvážené výživy.

Očekávané výsledky učení

V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce je uveden výsledek vztažený k modulu:

  • charakterizuje jednotlivé druhy výživy, vysvětlí význam správné výživy a důsledky nesprávných stravovacích návyků;
  • na příkladu objasní význam léčebné výživy, druhy diet

Žák:

  • Charakterizuje pojmy výživa, potrava, pokrm, jídlo
  • Vysvětlí význam výživy v životě člověka
  • Vysvětlí pojem racionální strava (zdravá strava)
  • Vysvětlí zásady racionální stravy
  • Vysvětlí zásady jednotlivých směrů ve výživě
  • Vysvětlí zásady dietního stravování
  • Vyjmenuje důsledky nesprávných stravovacích návyků
  • Charakterizuje podvýživu
  • Charakterizuje rozdíl mezi nadváhou a obezitou
  • Spočítá BMI

Kompetence ve vazbě na NSK

– –

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

1. Základní pojmy

2. Význam výživy v životě člověka

3. Racionální strava

  • Definice pojmu
  • Zásady racionální stravy

4. Směry ve výživě

  • Strava smíšená
  • Strava vegetariánská
  • Strava syrová
  • Strava makrobiotická
  • Strava dělená

5. Diety

  • Dělení diet
  • Druhy diet

6. Důsledky nesprávných stravovacích návyků

  • Podvýživa
  • Nadváha
  • Obezita

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Při teoretické výuce se bude využívat:

  • Výklad, popis a vysvětlování
  • Diskuse
  • Práce s učebnicí a odbornou literaturou
  • Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
  • Názorně demonstrační metody:
    • Připravená Power Pointová prezentace
    • Obraz potravinové pyramidy
    • Připravená šablona pro zápis zásad racionální stravy

Žáci v rámci teoretické výuky:

  • Sledují při výkladu Power Pointovou prezentace, provádí do ní poznámky
  • Zapisují na základě předcházející znalosti a zkušenosti způsob stravování sebe a svého okolí
  • Uvádějí kladné a záporné příklady stravovacích návyků ze svého okolí
  • Vyhledají na internetu definici pojmů lidská výživa, potrava, pokrm, jídlo
  • Dle výkladu charakterizují pojmy lidská výživa, potrava, pokrm, jídlo a uvádějí příklady
  • Vysvětlují význam výživy v životě člověka
  • Uvádějí příklady pozitivního a negativního vlivu výživy na zdraví člověka
  • Pracují s připravenou šablonou pro zápis zásad racionální stravy
  • Vyhledávají na internetu zásady stravy smíšené, vegetariánské, syrové, makrobiotické a dělené
  • Uvádějí dělení diet
  • Vysvětlují jak dosáhnout léčebného účinku u dietního stravování
  • Uvádějí diety na základě předcházející zkušenosti
  • Jmenují diety a uvádějí jejich charakteristiku
  • Vyhledávají na internetu charakteristiku podvýživy, nadváhy a obezity
  • Vyhledávají na internetu obrázky důsledků nesprávných stravovacích návyků
  • Provádějí výpočet BMI

Zařazení do učebního plánu, ročník

Výuka se doporučuje zařadit do 1. ročníku.

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Ověřování vědomostí:

Ústní zkoušení

Písemné ověřování vědomostí

Aktivita ve vyučovací hodině

Výpočet BMI

Samostatná práce s internetem

Kritéria hodnocení

  • Definovat pojmy lidská výživa, potrava, pokrm, jídlo
  • Vysvětlit význam výživy v životě člověka
  • Definovat pojem racionální strava
  • Vysvětlit jednotlivé zásady racionální stravy
  • Uvést příklady pozitivního a negativního vlivu výživy na zdraví člověka
  • Vysvětlit zásady stravy smíšené, vegetariánské, syrové, makrobiotické a dělené
  • Uvést dělení diet
  • Vysvětlit postup dosáhnutí léčebného účinku diet
  • Charakterizovat jednotlivé diety
  • Charakterizovat podvýživu, nadváhu a obezitu
  • Vypočítat BMI

Doporučená literatura

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné