Vyřezávání ovoce a zeleniny CARVING
65-m-3/AF52
Odborné vzdělávání
odborný praktický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
65-51-H/ 01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
16
30. 04. 2020
Nejsou požadovány žádné vstupní požadavky. Předpokladem je estetické cítění, zvládání jemné motoriky při práci s nožem, chuť naučit se novým dovednostem a podpoření vlastní kreativity.
Cílem modulu je pochopit používání správné techniky práce s nožem, uvědomit si nejčastější chyby, které začátečníci dělají. Žák u zvolené potraviny zhodnocuje konzistenci, tvar, pevnost slupky, barvu a trvanlivost hotového výrobku. Musí rozlišovat potraviny, které při oxidaci mění barvu a podle toho s nimi zachází a uchovává je. Žák je veden ke kreativnímu rozvoji a schopnosti vidění různých kompozic.
Očekávané výsledky učení s vazbou na RVP 65-51-H/01 Kuchař-číšník
Očekávané kompetence: odborné kompetence - dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci
Žák:
Očekávané výsledky vzdělávání:
Žák:
Rozpis učiva:
Učební činnosti žáků:
Strategie výuky: výuka skupinová a individuální, metody slovní a názorné ukázky, metoda dialogu, rozhovoru.
Pomůcky:
Učebna, dostupnost sanitačního zařízení pro dodržování hygieny osobní a potravin, stůl, židle, prkno, mísy na uchování potravin, nůž, profesionální sady pro CARVING dodá školitel.
65-51-H/ 01 Kuchař-číšník
65-41-L/01 Gastronomie
1.–3. ročník
Modul se uskuteční podle zájmu žáků
Každý žák na konci modulu dostane jednoduché zadání kompozice, kterou v určitém časovém úseku vypracuje. Kompozici si volí sám, hodnotí se kreativita, fantazie a jemná motorika – zručnost. Dalším způsobem ověřování je subjektivní hodnocení ostatních účastníků.
Slovní hodnocení, vzájemné hodnocení, sebehodnocení.
Žák má možnost zúčastnit se dalších složitějších kurzů.
Je vyžadována 100 % docházka.
Každý žák na konci modulu předloží jednoduchou kompozici ze zeleniny nebo ovoce. Po slovním zhodnocení dostane účastnický list.
PROCHÁZKA, Luděk. Kouzla ze zeleniny a ovoce. Praha: 1. vyd. Ikar 2012. ISBN 978-80-249-1830-3.
PROCHÁZKA, Luděk. Čarujeme se zeleninou 1. Praha: 3. vyd. Ikar, 2007. ISBN 978-80-249-0925-7.
PROCHÁZKA, Luděk. Čarujeme se zeleninou 2. Praha: 1. vyd. Ikar 2010. ISBN 80-249-0812-3.
PROCHÁZKA, Luděk. Kouzlíme s ovocem a melouny. Praha: 1. vyd. Sdružení MAC, 2002. ISBN 80-86015-93-9.
BERAN, David, BERANOVÁ, Andrea. Dekorativní vyřezávání z ovoce a zeleniny. Praha: 1. vyd. Grada 2007. ISBN 978-80-247-1842-2
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Nečas. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.