VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Pěstování luskovin
Kód modulu
41-m-3/AC71
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
41 - Zemědělství a lesnictví
Komplexní úloha
Luskoviny
Obory vzdělání - poznámky
41-51-H/01 Zemědělec-farmář
41-55-H/01 Opravář zemědělských strojů
Délka modulu (počet hodin)
32
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
absolvování modulů meteorologie a životní prostředí rostlin, půda a její zpracování, výživa a hnojení rostlin, osivo a sadba
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Tento modul navazuje na získané poznatky z modulů půda a její zpracování, meteorologie a životní prostředí rostlin, výživa a hnojení rostlin, osivo a sadba. Žáci se seznámí s aktuální situací a technologií pěstování luskovin v České republice a specifiky pěstování jednotlivých druhů luskovin. Žáci získají znalosti a dovednosti související s pěstováním luskovin.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 41-51-H/01 Zemědělec-farmář jsou uvedeny výsledky vzdělávání vztahující se k modulu:
Žák:
- popíše situaci pěstování jednotlivých druhů rostlin;
- charakterizuje biologické vlastnosti hlavních druhů a uvede jejich hospodářský význam;
- určí základní druhy pěstovaných rostlin;
- sestavuje osevní postupy;
- provádí základní zpracování půdy a předseťovou přípravu;
- ošetřuje porosty během vegetace;
- realizuje hnojení a ochranu rostlin podle plánu;
- sklízí jednotlivé plodiny a provádí posklizňovou úpravu;
- vysvětlí principy skladování rostlinných produktů a na základě pokynů provádí skladování;
Konkretizované výsledky učení pro tento modul:
- Charakterizuje luskoviny a jejich nároky na půdní a povětrnostní podmínky
- Charakterizuje výživu a hnojení luskovin s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj luskovin
- Navrhuje technologický postup pěstování luskovin
- Charakterizuje ošetřování luskovin během vegetace a realizuje preventivní opatření proti výskytu plevelů, chorob a škůdců u luskovin
- Popíše sklizeň luskovin, provádí posklizňovou úpravu a skladování rostlinných produktů, hnojiva, chemikálie apod.
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- současná situace pěstování luskovin v ČR a ve světě,
- význam a biologické vlastnosti luskovin
- plán hnojení a ochrany luskovin
- základní zpracování půdy pro luskoviny
- předseťová příprava pro luskoviny
- hnojení luskovin
- setí luskovin
- ošetřování luskovin ve vegetaci
- sklizeň luskovin
- posklizňová úprava luskovin
- skladování luskovin
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Ve výuce se doporučuje kombinovat níže uvedené metody výuky.
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
- dialogické metody (rozhovor, diskuse),
- metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem
Metody názorně demonstrační:
- pozorování luskovin
- demonstrace obrazů statických
- projekce statická a dynamická.
Metody praktické:
- nácvik pracovních dovedností,
- žákovské laborování
- pracovní činnosti (v pěstování luskovin)
- grafické činnosti
Učební činnosti
Žák:
1) Charakterizuje luskoviny a jejich nároky na půdní a povětrnostní podmínky
- sleduje odborný výklad učitele k charakteristice jednotlivých druhů luskovin
- na obrázcích a vzorcích luskovin určuje druhy luskovin
- zkontroluje si správnost výsledků
- seznamuje se s nároky jednotlivých druhů luskovin na stanoviště včetně vlivu na životní prostředí
2) Popíše technologický postup pěstování luskovin
- sleduje prezentaci a odborný výklad učitele
- pracuje s textem (učební text se zásadami zemědělské praxe, prezentace, pracovní listy k pěstování luskovin)
- prezentuje technologický postup zvolené luskoviny
3) Charakterizuje výživu a hnojení luskovin s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj luskovin
- při své činnosti uplatňuje práci s textem (učební text, prezentace, pracovní listy)
- zpracovává se spolužáky a vyučujícím plán hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace a růst a vývoj luskovin na konkrétním pozemku
4) Charakterizuje ošetřování luskovin během vegetace a realizuje preventivní opatření proti výskytu plevelů, chorob a škůdců u luskovin
- seznamuje se, popisuje a určuje základní škodlivé činitele v porostech jednotlivých druhů luskovin
- popíše stav porostu luskovin na konkrétním pozemku, vyjmenovává možná opatření v ochraně rostlin, včetně mechanických zásahů
- podle pokynu učitele provádí zadané zákroky v porostu
5) Popíše sklizeň luskovin, provádí posklizňovou úpravu a skladování rostlinných produktů, hnojiva, chemikálie apod.
- seznámí se s termíny sklizně vybraných luskovin, jejich výnosem
- popíše technologii sklizně luskovin s využitím obrázků a textů
- vykonává určené sklizňové práce
- je seznámen s legislativou týkající se BOZP a požární ochrany a dodržuje je.
Zařazení do učebního plánu, ročník
Výuka probíhá ve vyučovacích předmětech pěstování rostlin a odborný výcvik (v případě předmětového uspořádání ŠVP). Doporučuje se vyučovat ve 3. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
- Písemné a ústní zkoušení
- Samostatná práce žáků: referát (doporučení, nepovinné)
- Praktické zkoušení zvládnutí činností
Ověřování probíhá ústně a písemně v rámci teoretické výuky ve vyučovacím předmětu pěstování rostlin. Hodnoceno je využívaní odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků z biologie.
V rámci výuky odborného výcviku jsou ověřovány především praktické dovednosti formou praktického předvedení žáky. Důraz je kladen na odbornou správnost, samostatnost.
Kritéria hodnocení
Žák:
Charakterizuje luskoviny a jejich nároky na půdní a povětrnostní podmínky
- vyjmenuje 5 druhů luskovin a vysvětlí jejich využití
- rozpozná luskoviny v různých vývojových fázích
- popíše nároky jednotlivých druhů luskovin na stanoviště včetně vlivu na životní prostředí
- vysvětlí vliv půdních a povětrnostních podmínek na produkci luskovin
Navrhuje technologický postup pěstování luskovin
- popíše zařazení luskovin do osevního postupu
- vysvětlí zásady správné zemědělské praxe pro pěstování luskovin
- popíše technologii pro založení porostů a pěstování zadaných luskovin
Charakterizuje výživu a hnojení luskovin s ohledem na stanoviště, průběh vegetace, růst a vývoj luskovin
- popíše přihnojení luskovin za vegetace včetně listových hnojiv a stanoví vhodnou vývojovou fázi dané rostliny k přihnojení
- vysvětlí plán hnojení s ohledem na stanoviště, průběh vegetace a růst a vývoj luskovin na konkrétním pozemku
- charakterizuje vedení evidence hnojiv
Charakterizuje ošetřování luskovin během vegetace a realizuje preventivní opatření proti výskytu plevelů, chorob a škůdců u luskovin
- popíše a určí základní škodlivé činitele v porostech jednotlivých druhů luskovin
- popíše stav porostu luskovin na konkrétním pozemku a vyjmenuje možná opatření v ochraně rostlin, včetně mechanických zásahů a provede zadané zákroky v porostu (podle instrukcí)
- popíše systém ochrany rostlin proti danému škůdci s ohledem na ochranu včel
- vyjmenuje povinné údaje v záznamech o používání přípravků na ochranu rostlin
Popíše sklizeň luskovin, provádí posklizňovou úpravu a skladování rostlinných produktů, hnojiv, chemikálií apod.
- uvede termíny sklizně vybraných luskovin a jejich výnos
- popíše technologii sklizně luskovin a provádí sklizňové práce
- popíše posklizňovou úpravu luskovin
- popíše požadavky na skladování luskovin
- prokáže znalost právních předpisů týkajících se BOZP a požární ochrany a dodržuje je
Doporučená literatura
KUCHTÍK, František. Pěstování rostlin 2: celostátní učebnice pro střední zemědělské školy. Třebíč: FEZ, 1995. ISBN 80-901789-1-X.
Pěstování rostlin I., 1999, Credit, 80-902295-7-3
Poznámky
Doporučené rozvržení hodin:
- teoretické vyučování: 12 hodin
- praktické vyučování: 20 hodin
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Miroslav Kudrna. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.