Základní tepelné postupy - teoretický
65-m-3/AC50
Odborné vzdělávání
odborný teoretický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
65-51- H /01 Kuchař - číšník
65-41-L/01 Gastronomie
12
30. 04. 2020
Znalost surovin využívaných při tepelném zpracování.
Žák získá základní znalosti o tepelných postupech při přípravě pokrmů.
Bude schopen využívat tyto znalosti při tepelné úpravě pokrmů.
Uplatní základní vědomosti při výběru vhodných surovin pro přípravu.
Bude se orientovat ve způsobech tepelných úprav surovin a potravin.
Vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými druhy tepelných příprav a jejich použití.
Žák:
Metody vaření suché teplo:
Metody vaření vlhké teplo:
Metody slovní:
Metody názorné demonstrační on-line video kurz Kulinářské umění:
Učitel navodí u žáků diskuzi, přičemž zachová principy interpersonálního dialogu, aby žáci byli aktivní, měli zájem o téma, vzájemně si naslouchali a poučili se navzájem z chyb.
Žák v rámci teoretické výuky:
65-51- H /01 Kuchař - číšník
65-41-L/01 Gastronomie
1. ročník
Hodnocení znalostí je provedeno ústně a písemně.
Zadávané otázky mají být jednoznačné, srozumitelné a mají směřovat k pochopení učiva - základní tepelné postupy.
Při využití on-line kurzu Kulinářské umění je možné využít při opakování jednotlivé kvízy kurzu.
Za splněný se považuje modul při dodržení následujících kritérií:
Bodové hodnocení pro písemné testy:
100 % - 91 % výborný
90 % - 81 % chvalitebný
80 % - 51 % dobrý
50 % - 31 % dostatečný
30 % - 0 % nedostatečný.
SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 1- 6. Praha, Fortuna 2004, ISBN: 80-7168-912-2
SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 3. Praha, Fortuna 2008, ISBN: 978-80-7373-032-1
SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 4. Praha, Fortuna 2010, ISBN: 978-80-7373-066-6
DOSTÁLOVÁ, JANA. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Praha, Forsapi 2008, ISBN: 978-80-903820-8-4
Využití E- learningový kurzu http://www.kulinarskeumeni.cz/kurzy
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dagmar Vaďurová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.