VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Pochutiny - koření, káva, čaj, čokoláda
Kód modulu
65-m-3/AC38
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
65 – 51 – H/01 Kuchař – číšník
65 – 41 – L/01 Gastronomie
Délka modulu (počet hodin)
32
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Nesjou stanoveny.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul se věnuje pochutinám a jejich využití.
Žáci se naučí využívat pochutiny pro technologické zpracování, na dochucování pokrmů, nápojů s požadavky na jakost a skladování.
Seznámí se s druhy koření a bylin, získají poznatky o kávě, čaji, kávovinách a čokoládě. Porozumí souvislosti mezi správnou výživou spojenou se zdravým životním stylem a předcházení nemocem.
Očekávané výsledky učení
Žák:
- charakterizuje pojem pochutiny
- rozliší různé druhy koření
- připraví, dohotoví a expeduje pokrmy s využitím koření
- rozliší různé druhy bylinek
- opracuje a provede předběžnou přípravu bylin
- připraví, dohotoví a expeduje pokrmy s využitím bylin
- káva - vysvětlí způsoby zpracování kávy, různé druhy kávy,
- popíše kávoviny a náhražky kávy
- popíše servis kávy, doplní praktickou ukázkou
- čaj - charakterizuje význam čaje ve výživě člověka
- orientuje se ve druzích a skladování čaje
- popíše servis čaje, doplní praktickou ukázkou
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- koření - druhy, použití
- kořenící přípravky a ochucovadla
rozdělení a použití
- bylinky - druhy, použití
- želírovací prostředky
- kypřící prostředky
- příprava hlavních pokrmů dle zadání učitele s využitím pochutin
- káva - charakteristika
- hlavní produkční oblasti
- druhy a zpracování kávy, skladování
- instantní káva, náhražky kávy
- příprava a servis různých druhů káv
- čaj - charakteristika a význam čaje ve výživě člověka
- hlavní produkční oblasti
- zpracování a výroba čaje
- skladování a označování čaje
- příprava a servis čaje
- kakao - charakteristika a zpracování
- hlavní produkční oblast
- příprava a servis kakaa
- čokoláda
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Ve výuce se doporučuje kombinovat níže uvedené metody výuky.
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
- dialogické metody (rozhovor, diskuse),
- metody práce s učebnicí, odbornou literaturou.
Metody praktické:
- nácvik pracovních dovedností,
- pracovní činnosti (práce se zařízením),
- učí se pracovat s pochutinami, správně je skladovat.
Učební činnosti žáků se dále odehrávají v reálném (u zaměstnavatele) nebo simulovaném (školní jídelna, školní restaurace) pracovním prostředí nebo ve cvičné kuchyni pro přípravu pokrmů.
Žák v rámci teoretické výuky:
- Seznamuje se s rozdělením pochutin a jejich významem ve výživě
- Učí se správně rozdělit koření podle druhů a vlastností, rozlišovat použití při přípravě pokrmů
- Seznamuje se s druhy kávy a čaje, jejich vlastnostmi a použitím
- Seznamuje se s výrobou kakaa, jeho využitelnosti v technologii přípravy pokrmů
- Objasní rozdíl mezi kávou a náhražkami kávy
Žák v rámci praktické výuky:
- Pro přípravu pokrmů zvolí správný technologický postup, použije vhodné suroviny a koření, připraví k provozu vhodná technologická zařízení,
- Provede normování na daný počet porcí dle stanovené nebo vlastní receptury,
- Převezme suroviny a smyslově zkontroluje jejich nezávadnost a kvalitu,
- Vykonává přípravné práce, opracuje suroviny s minimálními ztrátami za použití vhodného technologického vybavení a dbá na dodržení ekologických předpisů při nakládání s odpady,
- Připraví hlavní pokrm a teplý nápoj s typickými požadovanými vlastnostmi,
- Zvolí správné pochutiny k dochucení pokrmů
- Provede úpravu a estetizaci pokrmu, zkontroluje kvalitu, hmotnost a smyslově pokrm zhodnotí před vlastní expedicí
- Provede úklid pracoviště po ukončení provozu v souladu s hygienickými požadavky,
- V průběhu všech činností dodržuje zásady BOZP a PO, hygienické předpisy, osobní hygienu i hygienu práce, postupy založené na principu kritických bodů HACCP a sanitační řád.
Zařazení do učebního plánu, ročník
65 – 51 – H/01 Kuchař – číšník
65 – 41 – L/01 Gastronomie
1. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Výsledky žáků jsou ověřovány ústním, písemným a praktickým zkoušením.
Písemné zkoušení je realizováno formou testu.
Příprava 2 hlavních pokrmů dle zadání učitele.
Příprava 2 zeleninových salátů s využitím pochutin
Příprava 2 teplých nápojů dle zadání učitele.
Žák je sledován/pozorován a hodnocen po celou dobu provádění úkolů, dodržování BOZP, hygieny, technologického postupu, organizace práce, příprava a úklid pracoviště. Hodnoceny jsou senzorické vlastnosti pokrmů a prezentace výrobků a nápojů.
Hodnocení slovní doplněné známkou.
Kritéria hodnocení
Splněný modul je tehdy, když žák absolvuje alespoň 24 hodin výuky.
U ústního a písemného zkoušení jsou hodnoceny odborné znalosti a vědomosti, vztahy mezi probranými obsahovými okruhy, srozumitelnost a plynulost projevu.
Při hodnocení testů je posuzována věcná správnost odpovědi.
Přepočet mezi procenty správných odpovědí a známkou:
- Správně je méně než 35 % známka 5
- Správně je alespoň 35 % a méně než 50 % známka 4
- Správně je alespoň 50 % a méně než 70 % známka 3
- Správně je alespoň 70 % a méně než 85 % známka 2
- Správně je alespoň 85 % známka 1
Žák připraví 2 hlavní pokrmy, 2 zeleninové saláty a 2 teplé nápoje, které prezentuje.
Je hodnocen postup prací, chuť, konzistence pokrmu.
Dodržování BOZP, hygienických předpisů, organizace práce, příprava a úklid pracoviště.
Doporučená literatura
Mašek, L., Potraviny a nápoje v kostce, RATIO, Úvaly,
Rop, O., Hrabě, J. Nealkoholické a alkoholické nápoje, Zlín 2009, ISBN 978_80_7318_748_4
Sedláčková, H., Otoupal, P. Technologie přípravy pokrmů 1, Praha 2004, Fortuna, ISBN 80-7168-912-2
Poznámky
Délka modulu 32hodin:
- 12 hodin teorie,
- 20 hodin praxe
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Procházková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.