VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Káva a její příprava
Kód modulu
65-m-3/AC32
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
65-51-H/01 Kuchař – číšník
65-41-L/01 Gastronomie
Délka modulu (počet hodin)
28
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
nejsou stanoveny
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul je rozdělen na dvě části, teoretickou a praktickou se zaměřením na kávu a její přípravu. Žák se seznámí s charakteristikou kávy, různými druhy, sběrem a zpracováním kávy a procesem pražení kávy. V praktické části získá žák dovednosti v přípravě a podávání kávy espresso a ristretto.
Očekávané výsledky učení
Žák:
- charakterizuje a popíše kávovník,
- rozlišuje a charakterizuje jednotlivé druhy kávovníků Arabika a Robusta,
- charakterizuje kávu výběrovou a cibetkovou kávu,
- popíše česání kávy, ruční a strojový sběr kávy,
- popíše suché, mokré a polopromyté zpracování kávy, loupání a leštění zrn a způsoby vývozu a dopravy zrna,
- charakterizuje pražičku kávy a rozlišuje různé druhy,
- popíše proces pražení kávy,
- charakterizuje kávu espresso a její servis,
- popíše obsluhu kávovaru, mletí kávy na espresso a ristretto, správnou teplotu a tlak vody,
- připraví kávu espresso a volí vhodný inventář na podávání kávy.
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
1. Pěstování kávy
- Kávovník
- Arabika
- Robusta
- Výběrová káva
- Kopi luwak (cibetková káva)
2. Sklizeň kávy
- Ruční sběr
- Česání
- Strojový sběr
3. Zpracování zrn
- Suché a mokré zpracování
- Polopromyté zpracování
- Loupání a leštění zrn
- Vývoz zrna a doprava
4. Pražení kávy
- Pražička a druhy pražiček
- Proces pražení kávy
5. Příprava kávy – Espresso, Ristretto
- Charakteristika a servis kávy espresso a ristretto
- Obsluha kávovaru
- Příprava espressa a ristretta
- Mletí kávy na espresso, teplota, tlak
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
- dialogické metody (rozhovor, diskuse),
- metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem
Metody názorně demonstrační:
- projekce statická a dynamická,
- názorná ukázka vhodného inventáře.
Učitel cíleně pracuje s chybou tak, aby chyba byla vnímána žákem jako přirozená součást procesu a příležitost k dalšímu učení.
Metody organizace výuky:
- frontální výuka,
- skupinová výuka,
- individuální výuky.
Metody praktické:
- instruktáž,
- nácvik pracovních činností,
- samostatná práce žáků.
Učební činnosti žáků – teoretická část:
- charakterizuje a popíše jednotlivé části kávovníku,
- definuje kávu Arabika, Robusta, výběrovou kávu a kávu cibetkovou,
- rozlišuje různé způsoby sběru a zpracování kávy,
- seznamuje se s procesem pražení kávy,
- na základě výkladu učitele se seznamuje se stupni pražení kávy, chemickými procesy v zrnu během pražení, chlazením, uskladněním upražené kávy, míchání kávových směsí, mletím a balením kávy,
- během výkladu učitele pracuje s odbornou literaturou a učebními pomůckami,
- využívá poznatky z různých předmětů,
- aktivně se zapojuje do teoretické výuky a zodpovídá kontrolní otázky vyučujícího.
Učební činnosti žáků – teoretická část:
- učí se charakterizovat správně připravenou kávu espresso a seznamuje se se správným způsobem servisu,
- učí se základní obsluze kávovaru,
- učí se správného umletí kávy na espresso a seznamuje se s dalšími možnostmi,
- učí se přípravě kávy espresso a jejího servisu,
- využívá poznatky z jiných odborných předmětů,
- aktivně se zapojuje do praktického vyučování.
Zařazení do učebního plánu, ročník
2., 3. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
- Písemné a ústní zkoušení.
- Samostatná práce žáků.
- Praktické zkoušení přípravy kávy espresso a ristretto.
V rámci teoretické části je ověřování dosažených výsledků realizováno písemnou a ústní zkouškou. Hodnoceno je využívání odborné terminologie a odborná správnost odpovědí.
V rámci výuky odborného výcviku jsou ověřovány především praktické dovednosti formou praktického předvedení přípravy a podávání kávy espress a ristretta žáky. Důraz je kladen na odbornou správnost, samostatnost, dodržování zásad BOZP, hygieny a organizace práce.
Ověřované okruhy:
- pěstování kávy,
- sklizeň kávy,
- zpracování zrn,
- pražení kávy,
- espresso a ristretto.
Žák prakticky předvede přípravu kávy dle zadání:
Praktické předvedení konkrétní odborné kompetence žákem bude doplněno jeho ústním ověřením nebo písemným ověřením dosažených znalostí.
Kritéria hodnocení
Pro splnění modulu ho musí žák absolvovat s maximální absencí do 20 %.
Kritéria hodnocení:
Za splněný se považuje modul při dodržení následujících kritérií:
- 2x ústní zkoušení znalostí za dobu realizace modulu
- 1x písemné zkoušení za dobu realizace modulu
- 3x praktické předvedení za dobu realizace modulu
Hodnocení:
- Stupeň 1 (výborný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy. Samostatně uplatňuje osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev je správný a přesný.
- Stupeň 2 (chvalitebný): Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy v podstatě uceleně. Samostatně nebo podle menších podnětů učitele uplatňuje osvojené dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev mívá menší nedostatky ve správnosti a přesnosti.
- Stupeň 3 (dobrý): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů nepodstatné mezery. Podstatnější nepřesnosti a chyby dovede za pomoci učitele korigovat. V písemném a ústním projevu má nedostatky ve správnosti a přesnosti.
- Stupeň 4 (dostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné mezery. Závažné chyby dovede žák s pomocí učitele opravit. V písemném a ústním projevu se objevují vážné nedostatky ve správnosti a přesnosti. Žák je nesamostatný a není tvořivý.
- Stupeň 5 (nedostatečný): Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné a značné mezery. Neprojevuje samostatnost, vyskytují se časté nedostatky při řešení zadaných úkolů a nedovede své vědomosti a dovednosti uplatnit ani s podněty učitele. V písemném a ústním projevu má závažné nedostatky ve správnosti a přesnosti.
Bodové hodnocení:
- 100 % - 91 % výborný
- 90 % - 71 % chvalitebný
- 70 % - 51 % dobrý
- 50 % - 31 % dostatečný
- 30 % - 0 % nedostatečný
Doporučená literatura
VESELÁ, Petra. Kniha o kávě: průvodce světem kávy s recepty na její přípravu. Praha: Smart Press, 2010. ISBN 978-80-87049-34-1
Poznámky
Délka modulu 28 hodin:
- 16 hodin teorie,
- 12 hodin praxe
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lukáš Kučera. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.