VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Provoz ubytovacích zařízení
Kód modulu
65-m-2/AC16
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Práce v ubytovacím zařízení
(kód: 65-014-E)
Platnost standardu od
11. 04. 2017
Obory vzdělání - poznámky
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
Délka modulu (počet hodin)
16
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Seznámení s pracovištěm, s požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Žák získá dovednosti potřebné při praktické činnosti a osvojí si základní odborné dovednosti a návyky potřebné k vykonávání činností v ubytovacích provozech. Žák zvládne základní jednoduché pracovní činnosti na úseku ubytování, péče o svěřený inventář, bude uplatňovat požadavky na hygienu v gastronomii, vykonávat práce spojené s provozem ubytovacího zařízení a poskytováním služeb hostům, dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci, usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, jednat ekonomicky.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení vycházejí z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci Práce v ubytovacím zařízení (kód: 65-014-E).
Žák:
- Připraví pracoviště k provozu.
- Převezme pracovní úkoly dle pracovního plánu, dodržuje časový harmonogram.
- Ovládá kategorie ubytovacích středisek.
- Ovládá provozní řád ubytovacího zařízení.
- Definuje základní vybavení pokojů v jednotlivých kategoriích.
- Vyjmenuje poskytované služby v ubytovacím zařízení.
- Vykoná drobnou údržbu inventáře a zařízení.
- Pomáhá se zavazadly hostům.
- Jedná slušně a poctivě ve styku s hosty.
- Zajistí bezpečnost hostů.
- Vysvětlí, že důvěra hostů je prvořadá.
- Popíše význam inventarizace v ubytovacích zařízeních.
- Vysvětlí, jaké jsou způsoby zajištění ochrany osobních údajů hostů.
- Ovládá základní činnosti na recepci.
Kompetence ve vazbě na NSK
65-014-E Práce v ubytovacím zařízení
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Funkce ubytovacích zařízení.
- Dělení ubytovacích zařízení.
- Základní činnosti na recepci.
- Provozní řád.
- Údržba interiéru.
- Práce spojené s provozem ubytovacího zařízení.
- Poskytování služeb spojených s pobytem hostů v ubytovacím zařízení.
- Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO.
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Ve výuce se doporučuje kombinovat níže uvedené metody výuky.
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad),
- dialogické metody (rozhovor, diskuse),
- metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem.
Metody názorně demonstrační:
- projekce poskytnutí první pomoci (základní ošetření),
- předvádění práce při drobné údržbě inventáře a zařízení,
- demonstrace pracovních činností spojených s inventarizací.
Metody praktické:
- nácvik pracovních činností (práce se zařízením, drobné opravy),
- základní činnosti při poskytování první pomoci.
Učební činnosti žáka:
Žák v rámci teoretické výuky:
- pracuje s platnou právní legislativou (požární ochrany, hygieny),
- seznamuje se s poskytnutím první pomoci,
- seznamuje se s pracemi spojenými s přípravou ubytovacího střediska,
- učí se základním povinnostem práce s pracovními pomůckami, jejich používání a ošetřování,
Žák v rámci praktické výuky:
- ukáže postup, ošetření a běžnou údržbu inventáře a drobného zařízení,
- ukáže způsoby osvětlení, využití vzduchotechniky a klimatizace,
- jedná v souladu s bezpečnostními předpisy.
Zařazení do učebního plánu, ročník
2. ročník předmět technika provozu, odborný výcvik
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Za splněný se považuje modul při dodržení následujících kritérií:
- žák je povinen splnit 75 % docházky do výuky,
- 2 x ústní zkoušení znalostí za dobu realizace modulu,
- 2 x písemné ověření znalostí a dovedností z navržených obsahových okruhů,
- dodržování BOZP, hygienických předpisů, organizace práce, příprava a úklid pracoviště.
Samostatná práce žáka: referát, projekt (doporučení, nepovinné).
Ověřování probíhá ústně a písemně v rámci teoretické výuky ve vyučovacím předmětu technika provozu.
Hodnoceno je využívaní odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků z práce v ubytovacím zařízení.
V rámci výuky odborné praxe jsou ověřovány především praktické dovednosti formou praktického předvedení žákem.
Důraz je kladen na samostatnost a správné zacházení se zařízením v souladu se zásadami bezpečnosti a hygieny.
Hodnoceny jsou také dovednosti, organizace práce při zajištění provozu ubytovacího zařízení.
Žák je hodnocen podle pravidel pro hodnocení výsledků vzdělávání, která jsou nedílnou součástí školního řádu a podle konkrétních způsobů hodnocení v ŠVP.
Kritéria hodnocení
Kritéria hodnocení vycházejí z hodnoticího standardu profesní kvalifikace Práce v ubytovacím zařízení.
Kritéria hodnocení využitelná pro hodnocení v rámci teoretické výuky.
Žák:
rozliší druhy ubytovacích středisek a jejich funkci,
- popíše konkrétní používaná zařízení v ubytovacím středisku,
- popíše základní vybavení v oblasti nábytku a sedacího zařízení,
- zdůvodní způsoby osvětlení, využití vzduchotechniky a klimatizace,
- zdůvodní poskytované služby a jejich úroveň,
- popíše vybavení dalších prostorů v ubytovacím zařízení,
- uvede posloupnosti prací dle pracovního plánu,
- vyjmenuje bezpečnostní pravidla spojená s ochranou majetku a zdraví hostů,
- popíše, jaké jsou způsoby zajištění ochrany osobních údajů hostů.
Kritéria hodnocení pro ověřování v rámci praktické výuky.
Žák:
- vybere a správně použije pomůcky pro vykonání zadané práce,
- připraví pracoviště k provozu,
- provede drobnou nenáročnou údržbu inventáře,
- ošetří, uloží a zabezpečí inventář po ukončení provozu,
- zkontroluje funkčnost zařízení v prostoru pro hotelové hosty a předá informace o jejich stavu,
- zajistí základní informační služby pro hosty.
Doporučená literatura
DRING Consult ing s.r.o., Oborová příručka Ubytovací služby, Praha, HK ČR, srpen 2009.
MARKOS Dan a kolektiv, Vybrané kapitoly z hotelnictví a gastronomie 2 - Ubytovací služby, Wolters Kluwer ČR, 2016.
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dagmar Vaďurová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.