VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Zařízení pro tepelnou úpravu pekařských výrobků, chladicí zařízení
Kód modulu
29-m-2/AC10
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Realizace návštěvy výrobní/obchodní firmy na vybavení cukrářských a pekařských provozů
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje žákům základní informace o zařízeních pro tepelnou úpravu cukrářských a pekařských výrobků, o zařízeních pro úpravu vzduchu, chladicích zařízeních a výrobnících zmrzlin. Žáci se seznámí s využitím a funkcí těchto zařízení v cukrářské a pekařské výrobě.
Očekávané výsledky učení
Výsledky učení ve vazbě na RVP 29-51-E/01 Potravinářská výroba a 29-51-E/02 Potravinářské práce
- popíše funkci základního strojního vybavení pro danou výrobu;
- obsluhuje jednoduché stroje a zařízení a provádí jejich běžnou údržbu;
- při obsluze, běžné údržbě a čištění strojů a zařízení postupuje v souladu s předpisy a pracovními postupy.
Žák:
- Rozliší zařízení pro tepelnou úpravu cukrářských a pekařských výrobků a uvede jeho využití,
- Charakterizuje zařízení užívané v cukrářské a pekařské výrobě pro chlazení a mrazení,
- Popíše zařízení pro úpravu vzduchu
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Zařízení pro tepelnou úpravu:
- Význam a rozdělení zařízení pro tepelnou úpravu
- Význam a rozdělení pecí
- Periodické pece starší a moderní
- Speciální periodické pece
- Kontinuální pece
- Varná zařízení
- Smažicí zařízení
- Bezpečnost práce při obsluze tepelného zařízení
Chladicí a mrazicí zařízení:
- Způsoby chlazení a zmrazování v cukrářských provozech
- Princip strojového chlazení a zmrazování
- Chladicí a mrazicí zařízení
- Zmrzlinové výrobníky
Zařízení pro úpravu vzduchu
- Vzduchové clony
- Zařízení pro vlhčení vzduchu
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při výuce se bude používat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s odbornou literaturou, učebnicí
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
- Názorně demonstrační metody:
- Power Pointová prezentace
- Odborná videa
Žáci v rámci teoretické výuky:
- Sledují při výkladu Power Pointové prezentace a provádějí zápis
- Sledují instruktážní filmy
- Seznamují se stroji a zařízením vhodným pro výrobu cukrářských a pekařských výrobků při kontinuální a periodické výrobě.
- Posuzují práci z hlediska využití strojů a zařízení v souvislosti bezpečností a ochranou zdraví při práci s varným, pečicím a smažicím
- Na obrázku popisují zařízení pro úpravu vzduchu např. chlazení, ohřívání a vlhčení vzduchu.
- Posuzují využití chladicích a mrazicích zařízení a zařízení na výrobu zmrzlin a mražených krémů.
Zařazení do učebního plánu, ročník
Modul je vhodné zařadit do 2. nebo 3. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
- Ústní ověření znalostí (zkoušení)
- Písemné ověření znalostí
- Referáty a samostatná práce žáků a její prezentace
Kritéria hodnocení
Při hodnocení je kladen důraz na hloubku porozumění učivu, schopnost aplikovat poznatky a terminologické vyjadřování
Žák:
- Vyjmenuje zařízení pro tepelnou úpravu cukrářských a pekařských výrobků (varné zařízení, smažicí a pečicí zařízení) a uvede jejich funkci a použití pro konkrétní výrobky
- Vyjmenuje zařízení pro chlazení a mrazení, popíše jednotlivé části a využití chladicích a mrazicích zařízení
- Uvede způsoby chlazení a zmrazování výrobků v cukrářských a pekařských provozech
- Charakterizuje zařízení na výrobu zmrzlin a mražených krémů
- Charakterizuje zařízení pro úpravu vzduchu (filtrační zařízení, zařízení na vlhčení vzduchu a ohřívání a chlazení vzduchu) a uvede zásady jeho využití pro konkrétní výrobky.
- Klasifikace žáků bude podle platného klasifikačního řádu školy.
Doporučená literatura
V. Doležal, F. Kadlec, Stroje a zařízení pro učební obory cukrář a pekař, Praha, Informatorium spol., s. r. o., 2002, ISBN 80-86073-95-5
Časopisy a Ročenky Pekař – Cukrář, Zpravodaj podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Dvorská. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.