VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Konzervace potravin
Kód modulu
29-m-2/AC07
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
66 - Obchod
Komplexní úloha
Konzervace ovoce
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-H/01 Kuchař- číšník
66-51-H/01 Prodavač
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul vysvětlí význam konzervace, poskytuje základní informace o jednotlivých způsobech konzervace potravin a použití konzervovaných potravin. Uvede nové technologie konzervace.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba a
29-51-E/01 Potravinářské práce jsou uvedeny výsledky vzdělávání vztahující se k modulu:
Žák:
- provádí senzorické hodnocení surovin a vyjmenuje faktory ovlivňující jejich jakost;
- dodržuje technologickou kázeň;
- vysvětlí význam konzervování, popíše způsoby konzervace surovin;
- vysvětlí způsoby přípravy surovin pro technologické zpracování;
- uvede opatření týkající se kritických bodů ve výrobě a sleduje systém kontroly kritických bodů, např. systém HACCP;
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
1. Význam konzervace
2. Způsoby konzervace
- Konzervace chladem
- Konzervace teplem
- Sušení
- Sterilizace
- Pasterizace
- Uperizace
- Rozvařování
- Proslazování (kandování)
- Výroba ovocných šťáv
- Výroba kvasných produktů
- Nakládání
- Uzení
3. Použití konzervovaných potravin
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při teoretické výuce se bude využívat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s učebnicí a odbornou literaturou
- Video – konzervace
- Práce na počítači s přístupem k internetu, tisk
- Názorně demonstrační metody:
- Připravená Power Pointová prezentace
- Ukázka konzervovaných potravin
- Vzorek kandovaného a sušeného ovoce
- Ukázka marmelády, džemu povidel
- Vzorek moštu, ovocné šťávy, sirupu a džusu
- Vzorky octů
Žáci v rámci teoretické výuky:
- Sledují při výkladu Power Pointovou prezentaci, provádí do ní poznámky
- Na základě výkladu se seznamují s principem konzervace
- Vyhledávají na internetu definici konzervace
- Vyhledávají na internetu definici skladování
- Uvádí příklady konzervovaných potraviny využívaných doma
- Seznamují se na základě výkladu s jednotlivými způsoby konzervace
- Vyhledají na internetu technologické postupy konzervování dle zadání vyučujícího
- Během výkladu zapisují do připravené tabulky jednotlivé druhy konzervace a doplňují ji o konkrétní příklady konzervovaných potravin
- Provádí ochutnávku konzervovaných potravin a uvádí způsob konzervace
- Seznamují se s rozdílem mezi chlazením a mražením potravin
- Uvádějí správný způsob rozmrazování potravin před použitím
- Popisují konzervaci sušením
- Porovnají konzervaci sušení v domácích podmínkách s profesionálním sušením potravin (surovin)
- Seznamují se s vadami sušených potravin (surovin)
- Vysvětlují význam síření potravin (surovin) před sušením
- Uvádí příklady sterilovaných potravin
- Na internetu vyhledávají definici sterilace
- Na základě výkladu porovnávají domácí výrobu s profesionální sterilací
- Uvádí vady sterilovaných potravin
- Seznamují se podstatu pasterizace a uperizace
- Uvádí příklady surovin a potravin ošetřených pasterizací a uperizací
- -Na základě svých zkušeností vyjmenují výrobky vzniklé rozvařováním
- V odborné literatuře nebo na internetu vyhledávají technologický postup výroby marmelády, džemu, rosolu, povidel a protlaku
- Provádí ochutnávku výrobků připravených rozvařováním
- Popisují rozdíl mezi marmeládou, džemem, rosolem, povidly a protlakem
- Vyhledávají informaci o výrobě kandovaného ovoce
- Provádí ochutnávku kandovaného ovoce
- Provádí smyslové hodnocení moštu, ovocné šťávy, sirupu a džusu, informace zapisují
- Porovnávají rozdíl ve výrobě moštu, ovocné šťávy, sirupu a džusu
- Popisují konzervaci kvašením
- Vyjmenují výrobky, které vznikají kvašením
- Seznamují se se způsobem konzervace nakládání
- Vyjmenují výrobky konzervované nakládáním
- Seznamují se s konzervací uzením
- Popisují, na základě výkladu technologický postup uzení
- Vytváří záznam použití jednotlivých konzervovaných výrobků
- Sledují video – konzervace
Zařazení do učebního plánu, ročník
Výuka se doporučuje zařadit do 2. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ověřování vědomostí:
ústní zkoušení, písemné ověřování znalostí,
aktivita ve vyučovací hodině
Kritéria hodnocení
- Uvést definici pojmu, význam a jednotlivé způsoby konzervace
- Vysvětlit rozdíl mezi skladováním a konzervací potravin
- Charakterizovat konzervaci chladem, vysvětlit význam chlazení potravin
- Charakterizovat konzervaci mražením, popsat správný způsob rozmrazování potravin před jejich použitím
- Vyjmenovat jednotlivé druhy konzervace teplem
- Charakterizovat konzervaci sušením
- Vysvětlit význam síření před sušením
- Vyjmenovat potraviny, které se konzervují sušením
- Popsat vady sušených výrobků
- Charakterizovat sterilaci
- Popsat přípravu potraviny před sterilací
- Vysvětlit vady kompotů
- Definovat pasterizaci
- Vyjmenovat pasterované výrobky
- Definovat uperizaci
- Vyjmenovat potraviny ošetřené uperizací
- Vyjmenovat výrobky vzniklé rozvařováním
- Uvést podstatu rozvařování
- Vysvětlit výrobu marmelády
- Vysvětlit výrobu džemu
- Vysvětlit výrobu rosolu
- Vysvětlit výrobu povidel
- Vysvětlit výrobu protlaku
- Popsat výrobu kandovaného (proslazovaného) ovoce
- Vyjmenovat druhy kandovaného ovoce
- Vysvětlit rozdíl mezi moštem, ovocnou šťávou sirupem a džusem
- Charakterizovat alkoholové kvašení
- Vyjmenovat kvasné produkty
- Uvést technologický postup nakládání potravin
- Vyjmenovat příklady nakládaných potravin
- Vysvětlit význam nakládání masa před uzením
- Vysvětlit proces uzení jako způsob konzervace
- Uvést použití konzervovaných potravin
Doporučená literatura
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.