VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Frézování strojních součástí
Kód modulu
23-m-3/AP49
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
Skupiny oborů
23 - Strojírenství a strojírenská výroba
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Platnost standardu od
29. 11. 2016
Obory vzdělání - poznámky
23-56-H/01 Obráběč kovů
23-45-L/01 Mechanik seřizovač
Délka modulu (počet hodin)
100
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Znalosti technologie obrábění, znalost technického kreslení
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Cílem je naučit žáka znalostem a dovednostem základních prací na konvenční frézce v takovém rozsahu, aby byl schopen samostatně vyrobit součást svěráku, stanovit pracovní postup, výběr nástrojů a stanovení řezných podmínek.
Očekávané výsledky učení
Žák:
- ovládá stroj pomocí ovládacích prvků, upíná obrobky a nástroje;
- stanoví potřebné řezné podmínky, vypracuje technologický postup výroby součásti. Provede výběr správných nástrojů podle typu operace;
- vybere a upne obrobek z hlediska zásad bezpečnosti a potřeb technologie do správné pomůcky;
- frézuje rovinné plochy a pravoúhle spojené plochy. Pomocí přípravků nebo speciálních nástrojů frézuje šikmé plochy;
- kontroluje správnost rozměrů a tvaru pomocí vhodných měřidel.
Kompetence ve vazbě na NSK
23-023-H Frézování kovových materiálů:
- Dodržování bezpečnosti práce, správné používání pracovních pomůcek
- Orientace v normách a v technických podkladech pro provádění obráběcích operací
- Volba postupu práce a technologických podmínek frézování, hoblování, protahování a obrážení, potřebných nástrojů, pomůcek a materiálů
- Měření a kontrola délkových rozměrů, geometrických tvarů, vzájemné polohy prvků a jakosti povrchu
- Upínání nástrojů, polotovarů a obrobků a ustavování jejich polohy na různých druzích frézek, hoblovek, obrážeček a protahovaček
- Obsluha frézek, hoblovek, obrážeček a protahovaček
- Ošetřování a údržba frézek, hoblovek, obrážeček a protahovaček
- Určování výchozích technologických základen polotovarů před jejich obráběním
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Příprava výroby:
- druhy nástrojů
- upínání nástrojů
- řezné podmínky
- upínací zařízení pro obrobky
- upínání obrobků
- ovládání stroje
- technologický postup
Frézování – základní operace:
- seřizování nástrojů
- zkušební tříska
- odměřování
- vyrovnání obrobku úhelníkem
Frézování:
- rovinné plochy
- rovinné plochy navzájem rovnoběžné
- rovinné plochy navzájem kolmé
- upínací přípravky
- šikmé plochy
Kontrola rozměrů
Učební činnosti žáků a strategie výuky
- demonstrace
- praktická cvičení
- individuální práce žáků
- výroba součástí
Zařazení do učebního plánu, ročník
2. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
K 1.1. – zapne stroj a zařadí otáčky, spustí otáčky vřetena (5 b.)
K 2.1. – vybere podle typu obrobku vhodné nástroje (10 b.)
K 2.2. – stanoví řezné podmínky (10 b.)
K 3.1. – upne správným způsobem obrobek (5 b.)
K 4.1. – ofrézuje protilehlé planparalelní rovinné plochy na rozměr (15 b.)
K 4.2. – ofrézuje hranol se sousedními stěnami navzájem kolmými (15 b.)
K 4.3. – ofrézuje plochu pod úhlem (15 b.)
K 5.1. – zkontroluje správnost vnějších rozměrů (10 b.)
K 5.2. – zkontroluje rovinnost a kolmost ploch (10 b.)
K 5.3. – vypracuje protokol o měření (5 b.)
Kritéria hodnocení
Klasifikace každého dílčího výsledku známkou převodem z bodového hodnocení:
90–100 b. … 1
80–89 b. … 2
66–79 b. … 3
40–65 b. … 4
0–39 b. … 5
Doporučená literatura
KOCMAN, Karel. Technologické procesy obrábění. Vyd. 1. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2011. 330 s. ISBN 80-7204-722-2.
Poznámky
Obsahové upřesnění
Spol - Spolupráce škol se zaměstnavateli
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Projekt MOV. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.