Detail modulu Zásoby a jejich účtování

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Zásoby a jejich účtování

Kód modulu

63-m-4/AM42

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

M (EQF úroveň 4)

Skupiny oborů

63 - Ekonomika a administrativa

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

Komplexní úloha

Obory vzdělání - poznámky

  • 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání
  • 65-42-M/02 Cestovní ruch
  • 65-42-M/01 Hotelnictví

Délka modulu (počet hodin)

24

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Nejsou stanoveny.

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Modul je určen pro vzdělávací obory s různým zaměřením a bude realizován na teoretickém základu. Žák získá přehled o členění, evidenci, oceňování a způsobech pořízení jednotlivých druhů zásob. Žák bude samostatně účtovat o zásobách způsobem A i B.

Očekávané výsledky učení

Výsledky učení ve vazbě na RVP:

  • účtuje způsobem A i B podle dokladů
  • vyhotoví příjemku, výdejku
  • účtuje o nedokončené výrobě a výrobcích
  • účtuje o nákupu a prodeji zboží

Žák:

  1. charakterizuje jednotlivé druhy zásob
  2. účtuje způsobem A i B
  3. vyhotoví příjemku, výdejku 
  4. účtuje o nedokončené výrobě a výrobcích
  5. účtuje o nákupu a prodeji zboží

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

  • Materiál – pojem, evidence, oceňování, pořízení, inventarizace, účtování
  • Nedokončená výroba - pojem, evidence, oceňování, pořízení, inventarizace, účtování
  • Polotovary - pojem, evidence, oceňování, pořízení, inventarizace, účtování
  • Výrobky - pojem, evidence, oceňování, pořízení, inventarizace, účtování
  • Zboží - pojem, evidence, oceňování, pořízení, inventarizace, účtování
  • Zvířata - pojem, evidence, oceňování, pořízení, inventarizace, účtování

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Strategie výuky

Metody slovní:

  • monologické metody (popis, vysvětlování, výklad)
  • dialogické metody (rozhovor, diskuse)
  • metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem

Metody praktické:

  • aplikace teoretických poznatků na praktických příkladech s odbornou podporou učitele

Učební činnosti

Žák:

  • pracuje s informacemi získanými z výkladu v hodině
  • svou činnost doplňuje o práci s odborným textem
  • vyhledává a využívá informace získané z elektronických zdrojů
  • konzultuje danou problematiku s učitelem
  • teoretické poznatky využívá při řešení praktických příkladů
  • odhaluje případnou chybovost a provede opravu
  • vypracované zadání prezentuje před třídou a učitelem

Činnosti žáka ve vazbě na výsledky učení:

  1. Charakterizuje jednotlivé druhy zásob
    • ve spolupráci s učitelem rozčlení zásoby do základních kategorií
    • samostatně charakterizuje  jednotlivé druhy zásob
    • ve spolupráci s učitelem ilustruje na příkladech z praxe jednotlivé druhy zásob
  2. Účtuje způsobem A i B
    • samostatně vysvětlí podstatu účtování způsobem A
    • samostatně účtuje dodavatelské faktury, poskytnuté zálohy, náklady související s pořízením, příjemky a výdejky vyhotovené ve skladech, úhrady dodavatelských faktur
    • samostatně popíše účty aktivace (585,586) a vysvětlí jejich účtování
    • samostatně vysvětlí podstatu účtování způsobem B
    • samostatně vysvětlí proces účtování způsobem B v průběhu roku a na konci roku
  3. Vyhotoví příjemku, výdejku 
    • popíše způsob evidence a inventarizace zásob
    • samostatně charakterizuje rozdíly v evidenci jednotlivých druhů zásob
    • samostatně popíše proces evidence jednotlivých druhů zásob
    • samostatně popíše dodací list a fakturu
    • samostatně popíše výdejku, příjemku, skladovou kartu
    • na základě předložených podkladů vystaví ve skupině žáků základní doklady spojené s evidencí zásob
    • samostatně popíše proces inventarizace zásob
    • samostatně vysvětlí inventarizační rozdíly – manka, přebytky a způsob jejich zaúčtování
    • samostatně popíše oceňování zásob při inventarizaci
    • samostatně popíše škody na zásobách materiálu
  4. Účtuje o nedokončené výrobě a výrobcích
    • samostatně účtuje na účtech 121 Nedokončená výroba a 122 Polotovary
    • samostatně účtuje na účtu 123 Výrobky
    • samostatně eviduje a účtuje průběžné přírůstky a úbytky
    • samostatně účtuje inventarizační rozdíly
    • ve spolupráci s učitelem popíše způsob sestavení jednoduché předběžné kalkulace
    • ve skupině žáků sestaví jednoduchou předběžnou kalkulaci na základě předložených podkladů
  5. Účtuje o nákupu a prodeji zboží
    • samostatně popíše způsoby pořízení zásob zboží z tuzemska i ze zahraničí
    • samostatně popíše rozdíly pořízení zásob zboží ze členských a nečlenských států EU, účtuje na účtu 349  (Spojovací účet k DPH) a clo
    • samostatně popíše rozdíly v oceňování zásob zboží při pořízení a při vyskladnění
    • samostatně definuje pojmy pořizovací cena, vlastní náklady, ocenění v cenách zjištěných aritmetickým průměrem a metodu FIFO

 

 

Zařazení do učebního plánu, ročník

  • 65-42-M/02 Management cestovního ruchu, 2. ročník
  • 65-42-M/01 Hotelnictví, 2. ročník
  • 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání, 2., 3, 4. ročník

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

  • Písemné zkoušení: se skládá z 20 účetních případů na účtování zásob způsobem A i B
  • Ústní zkoušení: se skládá ze 4 otevřených otázek, přičemž dvě otázky sledují znalost teoretických poznatků a jejich samostatnou prezentaci. Druhé dvě otázky sledují transformaci teoretických poznatků do praktického účtování, případně uvedení vlastních příkladů.

Kritéria hodnocení

  • Písemné zkoušení: každý účetní případ je hodnocen 2 body; celkové maximální hodnocení je 40 bodů. Žák uspěl při prokázání 50% znalostí, v tomto případě získání minimálně 20 bodů.
  • Ústní zkoušení: žák uspěl při ústním zkoušení, pokud zodpověděl alespoň 2 otázky, tedy prokázal osvojení si 50% znalostí.
  • U obou typů zkoušení se hodnotí věcná správnost výkladu pojmů, aplikace z teoretických poznatků do praktických příkladů, samostatnost při prezentaci a schopnost obhajoby výsledku.
  • Podmínkou je účast na modulu ve výši 70%.

Doporučená literatura

ŠTOHL, Pavel. Učebnice účetnictví 2018: pro střední školy a pro veřejnost. Devatenácté, upravené vydání. Znojmo: Ing. Pavel Štohl, 2018. ISBN 978-80-88221-17-3.

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Krausová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné