VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Zdobení pekařských výrobků
Kód modulu
29-m-2/AM39
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul vysvětlí význam přípravy a zdobení nakynutých kusů těst před pečením pekařských výrobků. Poskytuje základní informace o jednotlivých způsobech strojení a sypání, zdobení a nařezávání, mašlování a vlažení jemného a běžného pečiva a chleba. Uvede nové technologie zdobení a nařezávání těstových kusů uvedených pekařských výrobků.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářské práce jsou uvedeny výsledky vzdělávání vztahující se k modulu:
- dohotovuje výrobky dle obvyklých zvyklostí (případně podle svého návrhu);
- tvaruje a připravuje k pečení základní sortiment pekařských výrobků.
Žák:
- Vysvětlí význam zdobení pečiva a chleba
- Uvede rozdíl mezi úpravou a zdobením nakynutých kusů jemného pečiva, běžného pečiva a chleba
- Popíše způsoby úpravy nakynutých výrobků před pečením
- Uvede způsoby zdobení těstových kusů
- Vysvětlí význam nakynutí kusů těsta jemného pečiva, běžného pečiva a chleba
- Vyjmenuje suroviny potřebné k dekoraci – zdobení – pro jednotlivé druhy pečiva a chleba
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Způsoby přípravy nakynutých kusů před pečením
- strojení, sypání, zdobení, nařezávání
- mašlování, vlažení
- posyp jádrovinou, olejninami, žmolenkou
- speciální zdobení
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s učebnicí, odbornou literaturou a internetem
Učební činnosti žáků:
- Sledují při výkladu PowerPointovou prezentaci, provádí si poznámky
- Popisují jednotlivé druhy přípravy těstových kusů a zdobení
- Vyjmenovávají výrobky, které se dekorují
- Seznamují se na základě výkladu s jednotlivými způsoby dekorací jemného a běžného pečiva a chleba
- Navrhují příklady úprav – dekorace – pro zadané jemné a běžné pečivo a chléb při ručním a strojovém zdobení těstových kusů
- Vyhledávají na internetu technologické postupy úprav těstových kusů
- Popisují rozdíl mezi úpravou nakynutých kusů jemného pečiva, úpravou nakynutých kusů běžného pečiva a úpravou nakynutých kusů chleba
Zařazení do učebního plánu, ročník
doporučuje se zařadit do 2. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní zkoušení
Písemné ověřování znalostí
Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí, aktivita ve vyučování a schopnost aplikace poznatků.
Kritéria hodnocení
- Vysvětlit pojem dekorace – zdobení pečiva
- Vysvětlit význam zdobení (strojení a sypání, zdobení a nařezávání) jednotlivých druhů pečiva a chleba
- Vysvětlit rozdíl mezi zdobením a úpravou nakynutých kusů jemného pečiva, nakynutých kusů běžného pečiva a nakynutých kusů chleba
- Uvést způsoby úpravy nakynutých kusů před pečením
- Popsat způsoby mašlování a vlažení jemného a běžného pečiva a chleba
- Vyjmenovat způsoby zdobení těstových kusů
- Uvést význam nakynutí kusů těsta jemného pečiva, běžného pečiva a chleba
- Vyjmenovat suroviny potřebné k dekoraci – zdobení – pro jednotlivé druhy pečiva a chleba
- Popsat vady chybného zdobení pekařských výrobků
Doporučená literatura
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Dvorská. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.