Výrobky z kynutých těst
29-m-3/AM34
Odborné vzdělávání
odborný teoretický
E (tříleté, EQF úroveň 3)
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-H/01 Kuchař-číšník
12
30. 04. 2020
Znalost živin a vlastností potravin živočišného a rostlinného původu. Znalost tepelných úprav při zhotovování cukrářských a pekařských výrobků z kynutých těst.
Žáci se naučí technologické postupy přípravy cukrářských a pekařských výrobků z kynutých těst. Rozliší jednotlivé druhy cukrářských a pekařských výrobků z kynutých těst podle způsobu jejich tepelné úpravy a zpracování, seznámí se s vadami výrobků z kynutých těst a možnostmi, jak jim předcházet.
Naučí se zásady tvarování, plnění, pečení a uchovávání hotových výrobků z kynutých těst a jejich hodnocení.
Vazba na RVP
Žák:
Žák:
Výrobky z kynutého těsta
Tvarování a pečení těsta
Tepelné úpravy výrobků
Technologické postupy přípravy výrobků z kynutých těst
Ostatní výrobky z kynutého těsta - na záraz, kynuté těsto bez kynutí
Vady výrobků z kynutého těsta
Uchovávání hotových výrobků z kynutých těst
Strategie výuky
Metody slovní:
Metody názorně-demonstrační:
Učební činnosti žáků
Doporučuje se modul zařadit do výuky 1. ročníku.
Písemné ověřování znalostí – testem, písemnou prací, kvízem
Ústní ověření znalostí
Samostatná práce žáků: referát, seminární práce, projekt – náročnost přizpůsobit potřebám žáků
Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků.
Pro písemné zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.
Pro ústní zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.
U žáků se speciálními vzdělávacími potřebami vycházet z doporučení Pedagogicko-psychologické poradny nebo Speciálně pedagogického centra.
Alena Šindelková – TECHNOLOGIE
Hana Semrádová, Věra Měsíčková – TECHNOLOGIE CUKRÁŘSKÉ PRÁCE
L. Bláha, Cukrářská výroba III, pro učební obor cukrář, Informátorium, Praha 2013, ISBN 978-80-7333-099-6
Kolektiv autorů, Pekařská technologie IV, Jemné pečivo, Odborné nakladatelství Pekař a cukrář s. r. o., 2013, ISBN: 978-80-9054-81-4-5
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Štrosnerová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.