VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Výroba perníků
Kód modulu
29-m-2/AM32
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Platnost standardu od
10. 04. 2018
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
Délka modulu (počet hodin)
32
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Žáci se v modulu naučí připravit těsto, zhotovit perníky, plnit náplní a ozdobit polevou. Naučí se obsluhovat stroje a zařízení pro výrobu perníků, posuzovat jakost surovin i hotových výrobků.
Seznámí se s hygienicko-sanitačními činnostmi nutnými k zajištění bezpečnosti potravinářských výrobků.
Poznají vedení provozní evidence při výrobě a prodeji pekařských výrobků.
Žáci budou připraveni pro ověření části kompetencí PK Výroba perníků (kód: 29-043-H).
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení vycházejí z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci PK Výroba perníků (kód: 29-043-H):
- Připravuje a upravuje suroviny pro výrobu perníků, vypočte spotřebu surovin
- Zhotovuje těsta dle receptur pro výrobu perníků
- Dělí a tvaruje perníkové těsta
- Peče perníky
- Připravuje a použije náplně a polevy pro pekařské výrobky
- Obsluhuje stroje a zařízení pro pekařskou výrobu
- Posuzuje jakost surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků
- Provádí hygienicko-sanitační činnosti v pekařské výrobě, dodržuje bezpečnostní předpisy a zásady bezpečnosti potravin
Žák:
- Vysvětlí princip výroby daného výrobku
- Vybírá a připravuje suroviny, vypočítá spotřebu surovin a zhotoví perníková těsta
- Dělí a tvaruje perníkové těsto
- Peče perníky
- Připraví a používá náplně a polevy k dohotovení výrobků
- Obsluhuje stroje a zařízení pro výrobu perníků
- Posuzuje jakost surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků
- Provádí hygienicko-sanitační činnosti v pekařské výrobě
- Dodržuje bezpečnostní předpisy a zásady bezpečnosti potravin
- Uvede zásady skladování potravinářských surovin a výrobků
Kompetence ve vazbě na NSK
29-043-H Výroba perníků:
- Příprava, výpočet spotřeby a úprava surovin pro výrobu perníků
- Zhotovování těst dle receptur pro výrobu perníků
- Dělení a tvarování perníkového těsta
- Pečení perníků
- Příprava a použití náplní a polev pro pekařské výrobky
- Obsluha strojů a zařízení pro pekařskou výrobu
- Posuzování jakosti surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v pekařské výrobě, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Technologický postup přípravy perníkového těsta
Výběr a úprava surovin
Příprava těsta, náplní a polev
Dělení, tvarování, pečení a dohotovování perníků
Vady výrobků
Skladování potravinářských surovin a výrobků
Posuzování jakosti surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků
Hygienicko-sanitační činnosti, BOZP a bezpečnost potravin
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Metody slovní:
- Monologické metody – popis, vysvětlování, výklad
- Dialogické metody – rozhovor, diskuse
- Metody práce s učebnicí, s odbornou literaturou či časopisem, s knihou, s internetem
Metody názorně-demonstrační:
- Smyslové zkoušky těst a výrobků
- Sledování odborných videí
- PowerPointová prezentace
Metody praktické:
- Instruktáž – praktické předvedení učitelem
- Nácvik výroby různých druhů perníků a zdobení perníků
- Posuzování výrobků
Učební činnosti žáků:
- Volí technologický postup pro výrobu perníků a výrobků z perníkového těsta
- Přijímají a uchovávají suroviny, polotovary a přísady pro výrobu perníků
- Připravují suroviny a vypočítávají jejich spotřebu
- Zhotovují těsta podle zadané receptury
- Dělí, tvarují a pečou perníkové těsto
- Připravují náplně a polevy pro pekařské výrobky, plní a zdobí perníky
- Obsluhují stroje a zařízení pro výrobu perníků
- Posuzují jakost surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků
- Volí způsob skladování potravinářských výrobků a surovin
- Provádí hygienicko-sanitační činnosti v pekařské výrobě
- Dodržují bezpečnostní předpisy a zásady bezpečnosti potravin
Zařazení do učebního plánu, ročník
3. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
- Praktické předvedení – žák zhotoví zvolený druh perníkového těsta litého nebo pevného, provede jeho zdobení, krájení a balení
- Ústní ověření – žák zodpoví alespoň polovinu správných odpovědí
- Kombinace obou forem: Praktické předvedení zadání a ústní ověření doplňujícími otázkami při zpracovávání zadání
Sleduje se standardní kvalita zhotovených výrobků, dodržování hygienické praxe v rámci bezpečnosti potravin, BOZP a PO.
Kritéria hodnocení
- Charakterizovat perníkové těsto
- Vysvětlit princip výroby daného výrobku
- Zvolit technologický postup, vybrat suroviny a vypočítat jejich spotřebu
- Zhotovit těsto, dělit, tvarovat a péci výrobky
- Připravit náplně a polevy
- Provést dohotovení a zdobení perníků
- Dodržovat zásady bezpečnosti potravin během výroby
- Obsluhovat stroje a zařízení v souladu s BOZP
- Posuzovat jakost surovin, polotovarů a hotových pekařských výrobků
- Provádět hygienicko-sanitační činnosti v pekařské výrobě
- Uvést zásady skladování potravinářských surovin a výrobků
Doporučená literatura
Poznámky
Doporučené rozvržení hodin:
- teoretické vyučování: 16 hodin
- praktické vyučování: 16 hodin
Obsahové upřesnění
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Štrosnerová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.