VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Cukrářská těsta (listové těsto, plundrové těsto a pálená hmota)
Kód modulu
29-m-2/AM31
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-54-H/01 Cukrář
29-53-H/01 Pekař
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-H/01 Kuchař-číšník
Délka modulu (počet hodin)
20
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Znalost živin a vlastností potravin živočišného a rostlinného původu.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Žáci se seznámí s technologickými postupy přípravy cukrářských těst (listové těsto, listové těsto plundrové a pálená hmota) a využitím těst pro přípravu jednotlivých výrobků.
Poznají vady výrobků a postupy, jak jim předcházet.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení ve vazbě na RVP
Žák:
- Charakterizuje listové těsto
- Uvede základní suroviny na přípravu listového těsta
- Vysvětlí přípravu listového těsta (tuková kostka, vodánek)
- Uvede způsob skladování – uchování těsta, popíše rozdíl mezi polotovarem chlazeným a mrazeným
- Rozliší jednotlivé způsoby v pečení produktů – pečení a dopékání
- Vyjmenuje možnosti plnění těsta a použití sladkých i slaných náplní
- Popíše vady výrobků z listového těsta
- Charakterizuje plundrové těsto, uvede rozdíl mezi listovým těstem a plundrovým těstem
- Popíše přípravu plundrového těsta
- Uvede výrobky z plundrového těsta
- Charakterizuje odpalované těsto – pálenou hmotu
- Uvede a charakterizuje suroviny pro přípravu pálené hmoty
- Popíše technologický postup přípravy pálené hmoty
- Uvede způsoby tvarování pálené hmoty
- Vysvětlí zásady tepelné úpravy pálené hmoty
- Popíše zásady skladování korpusů z pálené hmoty
- Vyjmenuje nejpoužívanější výrobky z pálené hmoty
- Uvede vady výrobků z pálené hmoty
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Listové těsto
- Charakteristika listového těsta, suroviny na přípravu těsta
- Složení listového těsta
- Způsoby použití listového těsta
- Druhy pečení listového těsta podle teploty
- Vypracování listového těsta
- Uchování hotového listového těsta jako polotovaru
- Způsoby plnění těsta, použití náplní
- Vady výrobků z listového těsta
Plundrové těsto
- Charakteristika plundrového těsta.
- Příprava plundrového těsta
- Rozdíl mezi těstem listovým těstem a těstem plundrovým
- Výrobky z plundrového těsta
Pálená hmota
- Charakteristika odpalovaného těsta – pálené hmoty
- Suroviny pro přípravu pálené hmoty
- Technologický postup přípravy pálené hmoty
- Tvarování pálené hmoty
- Tepelná úprava pečení korpusů z pálené hmoty
- Zásady skladování korpusů z pálené hmoty
- Výrobky z odpalovaného těsta
- Vady výrobků z pálené hmoty
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky
Metody slovní:
- Monologické metody – popis, vysvětlování, výklad
- Dialogické metody – rozhovor, diskuse
- Práce s učebnicí, odbornou literaturou, s internetem
Metody názorně-demonstrační:
- Smyslové rozlišování druhů těst
- Sledování odborných videí
- PowerPointová prezentace
Učební činnosti žáků
- Určí charakteristiku listového těsta
- Vyjmenují základní suroviny na přípravu těsta
- Vysvětlí přípravu listového těsta a to složení z obou částí – vodánku i tukového čtverce
- Popíší rozdíl mezi polotovarem chlazeným a mrazeným
- Rozliší jednotlivé způsoby v pečení produktů – pečení a dopékání
- Definují přípravu tukového těsta – tukové kostky
- Znají přípravu vodového těsta – vodánku
- Uvedou způsob zpracování listového těsta
- Určí způsob skladování – uchování listového těsta
- Vyjmenují možnosti plnění listového těsta
- před upečením – syrové
- po upečení a vychladnutí
- Vysvětlí možnost použití sladkých i slaných náplní v přípravě výrobků z listového těsta
- Vyjmenují vady výrobků z listového těsta
- Charakterizují plundrové těsto
- Popíší přípravu plundrového těsta
- Uvedou rozdíl mezi listovým těstem a plundrovým těstem
- Uvedou výrobky z plundrového těsta
- Charakterizují odpalované těsto – pálenou hmotu
- Uvedou suroviny pro přípravu odpalovaného těsta a stručně je charakterizují
- Popíší technologický postup přípravy plundrového těsta
- tradičním způsobem
- ve šlehacím stroji
- studenou cestou z palmixu
- z instantní mouky
- Vysvětlí tvarování pálené hmoty
- ruční tvarování
- strojové tvarování
- Objasní tepelnou úpravu pečení při přípravě pálené hmoty
- Popíší zásady skladování korpusů z pálené hmoty
- Vyjmenují nejpoužívanější výrobky z pálené hmoty
- Uvedou vady výrobků z pálené hmoty
Zařazení do učebního plánu, ročník
Doporučuje se modul zařadit do výuky 1. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné ověřování znalostí – testem, písemnou prací, kvízem
Ústní ověření znalostí
Samostatná práce žáků: referát, seminární práce, projekt – náročnost přizpůsobit potřebám žáků
Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků.
Pro písemné zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.
Pro ústní zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.
U žáků se speciálními vzdělávacími potřebami vycházet z Doporučení Pedagogicko-psychologické poradny nebo Speciálně pedagogického centra.
Kritéria hodnocení
- Charakterizovat listové těsto
- Popsat základní suroviny na přípravu těsta a uvést postup vypracování listového těsta
- Popsat způsob skladování – uchování listového těsta, vysvětlit rozdíl mezi polotovarem chlazeným a mrazeným
- Rozlišit jednotlivé způsoby v pečení produktů – pečení a dopékání
- Vyjmenovat možnosti plnění listového těsta a použití sladkých i slaných náplní
- Uvést vady výrobků z listového těsta
- Charakterizovat plundrové těsto
- Popsat přípravu plundrového těsta
- Uvést rozdíl mezi listovým těstem a plundrovým těstem
- Uvést výrobky z plundrového těsta
- Charakterizovat odpalované těsto – pálenou hmotu
- Uvést suroviny pro přípravu pálené hmoty a charakterizovat je
- Popsat technologický postup přípravy pálené hmoty
- Uvést způsoby tvarování pálené hmoty
- Vysvětlit zásady tepelné úpravy pálené hmoty
- Popsat zásady skladování korpusů z pálené hmoty
- Vyjmenovat nejpoužívanější výrobky z odpalovaného těsta
- Uvést vady výrobků z pálené hmoty
Doporučená literatura
Jiří Altera, Libuše Alterová – TECHNOLOGIE POTRAVINÁŘ
Marie Šebelová – POTRAVINY A VÝŽIVA
Hana Semrádová, Věra Měsíčková – TECHNOLOGIE CUKRÁŘSKÉ PRÁCE
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Štrosnerová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.