Detail modulu Cukrářská těsta (listové těsto, plundrové těsto a pálená hmota)

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Cukrářská těsta (listové těsto, plundrové těsto a pálená hmota)

Kód modulu

29-m-2/AM31

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

E (dvouleté, EQF úroveň 2)

Skupiny oborů

29 - Potravinářství a potravinářská chemie

65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus

Komplexní úloha

Obory vzdělání - poznámky

29-51-E/01 Potravinářská výroba

29-51-E/02 Potravinářské práce

29-54-H/01 Cukrář

29-53-H/01 Pekař

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

65-51-H/01 Kuchař-číšník

Délka modulu (počet hodin)

20

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Znalost živin a vlastností potravin živočišného a rostlinného původu.

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Žáci se seznámí s technologickými postupy přípravy cukrářských těst (listové těsto, listové těsto plundrové a pálená hmota) a využitím těst pro přípravu jednotlivých výrobků.

Poznají vady výrobků a postupy, jak jim předcházet.

Očekávané výsledky učení

Očekávané výsledky učení ve vazbě na RVP

Žák:

  • Charakterizuje listové těsto
  • Uvede základní suroviny na přípravu listového těsta
  • Vysvětlí přípravu listového těsta (tuková kostka, vodánek)
  • Uvede způsob skladování – uchování těsta, popíše rozdíl mezi polotovarem chlazeným a mrazeným
  • Rozliší jednotlivé způsoby v pečení produktů – pečení a dopékání
  • Vyjmenuje možnosti plnění těsta a použití sladkých i slaných náplní
  • Popíše vady výrobků z listového těsta
  • Charakterizuje plundrové těsto, uvede rozdíl mezi listovým těstem a plundrovým těstem
  • Popíše přípravu plundrového těsta
  • Uvede výrobky z plundrového těsta
  • Charakterizuje odpalované těsto – pálenou hmotu
  • Uvede a charakterizuje suroviny pro přípravu pálené hmoty 
  • Popíše technologický postup přípravy pálené hmoty
  • Uvede způsoby tvarování pálené hmoty
  • Vysvětlí zásady tepelné úpravy pálené hmoty
  • Popíše zásady skladování korpusů z pálené hmoty
  • Vyjmenuje nejpoužívanější výrobky z pálené hmoty
  • Uvede vady výrobků z pálené hmoty

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

Listové těsto

  • Charakteristika listového těsta, suroviny na přípravu těsta
  • Složení listového těsta
  • Způsoby použití listového těsta
  • Druhy pečení listového těsta podle teploty
  • Vypracování listového těsta
  • Uchování hotového listového těsta jako polotovaru
  • Způsoby plnění těsta, použití náplní 
  • Vady výrobků z listového těsta

Plundrové těsto 

  • Charakteristika plundrového těsta.
  • Příprava plundrového těsta
  • Rozdíl mezi těstem listovým těstem a těstem plundrovým
  • Výrobky z plundrového těsta

Pálená hmota

  • Charakteristika odpalovaného těsta – pálené hmoty
  • Suroviny pro přípravu pálené hmoty
  • Technologický postup přípravy pálené hmoty 
  • Tvarování pálené hmoty
  • Tepelná úprava pečení korpusů z pálené hmoty 
  • Zásady skladování korpusů z pálené hmoty
  • Výrobky z odpalovaného těsta
  • Vady výrobků z pálené hmoty

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Strategie výuky

Metody slovní:

  • Monologické metody – popis, vysvětlování, výklad
  • Dialogické metody – rozhovor, diskuse
  • Práce s učebnicí, odbornou literaturou, s internetem

Metody názorně-demonstrační:

  • Smyslové rozlišování druhů těst
  • Sledování odborných videí
  • PowerPointová prezentace

Učební činnosti žáků

  • Určí charakteristiku listového těsta
  • Vyjmenují základní suroviny na přípravu těsta
  • Vysvětlí přípravu listového těsta a to složení z obou částí – vodánku i tukového čtverce
  • Popíší rozdíl mezi polotovarem chlazeným a mrazeným
  • Rozliší jednotlivé způsoby v pečení produktů – pečení a dopékání
  • Definují přípravu tukového těsta – tukové kostky
  • Znají přípravu vodového těsta – vodánku
  • Uvedou způsob zpracování listového těsta
  • Určí způsob skladování – uchování listového těsta
  • Vyjmenují možnosti plnění listového těsta
    • před upečením – syrové
    • po upečení a vychladnutí
  • Vysvětlí možnost použití sladkých i slaných náplní v přípravě výrobků z listového těsta
  • Vyjmenují vady výrobků z listového těsta
  • Charakterizují plundrové těsto
  • Popíší přípravu plundrového těsta
  • Uvedou rozdíl mezi listovým těstem a plundrovým těstem
  • Uvedou výrobky z plundrového těsta
  • Charakterizují odpalované těsto – pálenou hmotu
  • Uvedou suroviny pro přípravu odpalovaného těsta a stručně je charakterizují
  • Popíší technologický postup přípravy plundrového těsta
    • tradičním způsobem
    • ve šlehacím stroji
    • studenou cestou z palmixu
    • z instantní mouky
  • Vysvětlí tvarování pálené hmoty
    • ruční tvarování
    • strojové tvarování
  • Objasní tepelnou úpravu pečení při přípravě pálené hmoty
  • Popíší zásady skladování korpusů z pálené hmoty
  • Vyjmenují nejpoužívanější výrobky z pálené hmoty
  • Uvedou vady výrobků z pálené hmoty

Zařazení do učebního plánu, ročník

Doporučuje se modul zařadit do výuky 1. ročníku.

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Písemné ověřování znalostí – testem, písemnou prací, kvízem

Ústní ověření znalostí

Samostatná práce žáků: referát, seminární práce, projekt – náročnost přizpůsobit potřebám žáků

Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků. 

Pro písemné zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.

Pro ústní zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.

U žáků se speciálními vzdělávacími potřebami vycházet z Doporučení Pedagogicko-psychologické poradny nebo Speciálně pedagogického centra.

Kritéria hodnocení

  • Charakterizovat listové těsto
  • Popsat základní suroviny na přípravu těsta a uvést postup vypracování listového těsta
  • Popsat způsob skladování – uchování listového těsta, vysvětlit rozdíl mezi polotovarem chlazeným a mrazeným
  • Rozlišit jednotlivé způsoby v pečení produktů – pečení a dopékání
  • Vyjmenovat možnosti plnění listového těsta a použití sladkých i slaných náplní
  • Uvést vady výrobků z listového těsta
  • Charakterizovat plundrové těsto
  • Popsat přípravu plundrového těsta
  • Uvést rozdíl mezi listovým těstem a plundrovým těstem
  • Uvést výrobky z plundrového těsta
  • Charakterizovat odpalované těsto – pálenou hmotu
  • Uvést suroviny pro přípravu pálené hmoty a charakterizovat je
  • Popsat technologický postup přípravy pálené hmoty
  • Uvést způsoby tvarování pálené hmoty
  • Vysvětlit zásady tepelné úpravy pálené hmoty
  • Popsat zásady skladování korpusů z pálené hmoty
  • Vyjmenovat nejpoužívanější výrobky z odpalovaného těsta
  • Uvést vady výrobků z pálené hmoty

Doporučená literatura

Jiří Altera, Libuše Alterová – TECHNOLOGIE POTRAVINÁŘ

Marie Šebelová – POTRAVINY A VÝŽIVA

Hana Semrádová, Věra Měsíčková – TECHNOLOGIE CUKRÁŘSKÉ PRÁCE

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Štrosnerová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné