VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Čajové a pařížské pečivo
Kód modulu
29-m-2/AM30
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul charakterizuje čajové a pařížské pečivo, poskytne žákům základní informace o výrobě čajového pečiva z lineckého, třeného lineckého a vaflového těsta. Uvede technologie přípravy vaječného a žloutkového pařížského pečiva.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba a 29-51-E/01 Potravinářské práce jsou uvedeny výsledky vzdělávání vztahující se k modulu:
- uvede základní druhy surovin a popíše jejich vlastnosti;
- provádí senzorické hodnocení surovin a vyjmenuje faktory ovlivňující jejich jakost;
- pomáhá při výrobě nebo vyrábí a zpracovává základní druhy těst a hmot podle receptury a technologického postupu;
- tvaruje a peče cukrářské výrobky.
Žák:
- Charakterizuje čajové a pařížské pečivo
- Vyjmenuje jednotlivé druhy čajového a pařížského pečiva
- Popíše technologii zhotovení těst na výrobu čajového a pařížského pečiva, vysvětlí způsoby přípravy surovin
- Uvede způsoby tvarování a pečení čajového a pařížského pečiva
- Vysvětlí zásady uchovávání čajového a pařížského pečiva
- Uvede příklady použití čajového a pařížského pečiva
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Charakteristika čajového a pařížského pečiva
Čajové pečivo
- Způsoby přípravy surovin
- Zpracování různých druhů těst na čajové pečivo: linecké, linecké třené, vaflové
Pařížské pečivo
- Způsoby přípravy surovin
- Zpracování různých druhů těst na pařížské pečivo: žloutkové a vaječné
Způsoby tvarování čajového a pařížského pečiva
Pečení čajového a pařížského pečiva
Uchovávání a použití čajového a pařížského pečiva
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s učebnicí, odbornou literaturou a internetem
Učební činnosti žáků:
- Sledují při výkladu PowerPointovou prezentaci, zapisují si poznámky
- Na základě výkladu se seznamují s technologickými postupy výroby čajového a pařížského pečiva
- Vyhledávají na internetu další varianty podobného pečiva
- Seznamují se se způsoby tvarování čajového a pařížského pečiva
- Vyhledávají na internetu informace o uchovávání, trvanlivosti a použití čajového a pařížského pečiva
- Uvádí příklady čajového a pařížského pečiva, které připravují doma (např. na vánoční svátky)
Zařazení do učebního plánu, ročník
doporučuje se zařadit do 1. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní ověřování znalostí
Písemné ověřování znalostí
Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí, aktivita ve vyučování a schopnost aplikace poznatků.
Kritéria hodnocení
- Uvést charakteristiku čajového a pařížského pečiva
- Vyjmenovat jednotlivé druhy čajového a pařížského pečiva
- Popsat rozdíly mezi jednotlivými druhy těst na přípravu čajového a pařížského pečiva
- Uvést technologické postupy přípravy základních druhů čajového a pařížského pečiva
- Uvést postupy tvarování a pečení základních druhů čajového a pařížského pečiva
- Vysvětlit zásady uchovávání čajového a pařížského pečiva
- Uvést příklady použití čajového a pařížského pečiva
Doporučená literatura
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Dvorská. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.