Svařování elektrickým obloukem
82-m-3/AM21
Odborné vzdělávání
odborný teoretický
H (EQF úroveň 3)
L0 (EQF úroveň 4)
M (EQF úroveň 4)
82 - Umění a užité umění
23 - Strojírenství a strojírenská výroba
41 - Zemědělství a lesnictví
82-51-H/01 Umělecký kovář a zámečník, pasíř
82-51-L/01 Uměleckořemeslné zpracování kovů
41-56-H/01 Lesní mechanizátor
41-45-M/01 Mechanizace a služby
41-56-H/02 Opravář lesnických strojů
41-55-H/01 Opravář zemědělských strojů
41-54-H/01 Podkovář a zemědělský kovář
23-51-H/01 Strojní mechanik
12
30. 04. 2020
Žák doloží lékařskou prohlídku zdravotní způsobilosti pro svařování elektrickým obloukem
Rozdělí a charakterizuje materiály ke svařování elektrickým obloukem, objasní jejich funkci a použití při konkrétních technologických postupech.
Úkolem modulu je připravit žáky pro složení zkoušky základního kurzu svařování a získání svářečského průkazu.
V průběhu teoretického a následně praktického modulu se žáci připraví k získání Základního svářečského osvědčení pro svařování elektrickým obloukem.
Žáci se naučí používat svářecí zařízení pro svařování el. obloukem, správně zvolí přídavný materiál pro svařování, stanoví základní parametry svařování a zvolit správnou polohu svařování. Seznámí se se zásadami bezpečnosti práce při svařování.
Seznámí se s normami a předpisy souvisejícími se spojováním materiálu svařováním el. obloukem.
Žák
1. Svařování el. proudem – význam, využití
2. Přídavné materiály
3. Druhy elektrod
4. Základy elektrotechniky – základní pojmy U, I, R
5. Zařízení pro svařování
6. Technologie svařování
7. Normy a předpisy
8. Napětí a deformace při svařování
9. Vady a zkoušky svarových spojů
10. Zásady BOZP při svařování
Učební činnosti žáků se odehrávají v odborné učebně (svařovně) či učebně teorie za přítomnosti odborného pedagoga, který na žáky soustavně dohlíží.
Výuka probíhá formou výkladu s využitím prezentací a názorných ukázek k jednotlivým tématům. Využívá se např. dataprojektor, TV či PC, reálný inventář a další pomůcky.
Žáci se aktivně zapojují do nácviku dovedností pro práci s přípravou materiálu na svařování, přípravou svařovacího zařízení a vlastního svařování.
Žák:
Výuka probíhá ve druhém ročníku.
Výsledky žáků jsou ověřovány ústním a písemným zkoušením, praktickým předvedením a ústní obhajobou zadaných úkolů.
Testování teoretických znalostí – písemné/elektronické s využitím uzavřených i otevřených otázek.
Praktické předvedení zadaných úkolů – úroveň kvality provedení a obhajoby. Hodnocení je provedeno ústně po dokončení úkolu nebo v jeho průběhu.
Ústní a písemné zkoušení z témat (obsahových okruhů):
Praktické předvedení zadaného úkolu z témat (obsahových okruhů):
Průběžné sledování úrovně plnění zadaných úkolů a dodržování zásad hygieny a BOZP, přístup k zadaným úkolům, vlastní aktivita žáka.
Vycházejí z klasifikační stupnice klasifikačního řádu školy a dále zohledňujeme hodnocení vykonané svářečské zkoušky, dosahované úrovně průběžného plnění zadaných úkolů a dodržování zásad hygieny a BOZP, přístup k zadaným úkolům, vlastní aktivity žáka.
Výsledné hodnocení vychází z kombinace výše uvedených forem ověřování znalostí a dovedností žáka při plnění zadaných úkolů.
U ústního zkoušení jsou hodnoceny odborné znalosti a vědomosti, vztahy mezi probranými obsahovými okruhy, srozumitelnost, plynulost projevu.
Při hodnocení testů je posuzována věcná správnost odpovědí.
Přepočet mezi procenty správných odpovědí a známkou:
Za splněný se považuje modul při dodržení následujících kritérií:
Hodnocení slovní + známkou.
Jaroslav Bartoš. Základní kurz svařování metodou 111. ZEROSS, Výstavní 30, Ostrava
Kolektiv autorů. Technologie svařování a zařízení. ZEROSS, Výstavní 30, Ostrava
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jindřich Pelaj. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.