Zdravý životní styl (M)
ZD-m-4/AL76
Všeobecné vzdělávání
všeobecně vzdělávací
M (EQF úroveň 4)
L0 (EQF úroveň 4)
ZD - Člověk, jeho osobnost, zdraví a bezpečí
24
30. 04. 2020
Modul je bez nároku na předchozí znalosti a dovednosti.
Obsahový okruh: Výchova ke zdraví
Obsahový podokruh: Zdravý životní styl
Cílem modulu je seznámit žáky se základy zdravého životního stylu. Správně aplikovat hlavní činitele ovlivňující zdraví: životní prostředí, životní styl, hygiena, pohybové aktivity, výživa a stravovací návyky, prevence onemocnění, rizikové chování, varování proti závislostem (alkohol, tabákové výrobky, drogy, hrací automaty apod.).
a) uplatňuje ve svém jednání základní znalosti o stavbě a funkci lidského organismu jako celku
b) popíše, jak faktory životního prostředí ovlivňují zdraví lidí
c) zdůvodní význam zdravého životního stylu
d) dovede posoudit vliv pracovních podmínek a povolání na své zdraví v dlouhodobé perspektivě a ví, jak by mohl kompenzovat jejich nežádoucí důsledky
e) dovede posoudit psychické, estetické a sociální účinky pohybových činností
f) popíše vliv fyzického a psychického zatížení na lidský organismus
g) orientuje se v zásadách zdravé výživy a v jejích alternativních směrech, v rámci svých možností uplatňuje zdravé stravovací návyky
h) objasní důsledky sociálně patologických závislostí na život jednotlivce, rodiny a společnosti a vysvětlí, jak aktivně chránit svoje zdraví
i) kriticky hodnotí mediální obraz krásy lidského těla a komerční reklamu; dovede posoudit prospěšné možnosti kultivace a estetizace svého vzhledu
a) anatomie
b) faktory životního prostředí ovlivňující zdraví lidí
c) vhodné pohybové aktivity, vliv pravidelného pohybu
d) civilizační choroby
e) složení stravy, zdravé způsoby stravování, složení potravin
f) jednotlivé možnosti negativních závislostí (alkohol, tabákové výrobky, drogy, hrací automaty apod.)
g) reklama a její možný negativní vliv na zdravý životní styl
Je důležité začlenit jak teoretickou výuku, tak praktický nácvik s následnou diskuzí o vhodnosti použitého postupu a možností alternativního jednání. Je vhodné začlenit besedy s profesionály, např. výživový poradce,
Modul by měl také vést k osvojení základních znalostí o anatomii člověka, funkci lidského organismu a faktory ovlivňující zdraví lidí.
Pro dosažení výsledků učení jsou doporučeny následující činnosti (pozn. není nutné využít všechny):
Ad Očekávané výsledky učení
a) anatomie
seminární práce, test
b) zásady zdravé výživy
ověřováno prostřednictvím pracovních listů, do kterých žák zaznamenává svůj jídelníček a ze kterých bude patrný posun v jeho stravovacích návycích
c) vhodné pohybové aktivity, vliv pravidelného pohybu na zdraví
ověřováno prostřednictvím pracovních listů, do kterých žák zaznamenává své pohybové aktivity, ve kterých bude patrný posun v organizaci pohybového režimu
d) závislosti na alkoholu, tabáku, drogách, herních automatech
seminární práce, test
Ad Očekávané výsledky učení
a) uplatňuje ve svém jednání základní znalosti o stavbě a funkci lidského organismu jako celku
popíše vliv životního stylu na části lidského těla a jejich základní funkci (buňka, tkáně, kostra, svalová tkáň, oběhový systém, dýchací ústrojí, trávicí ústrojí, vylučovací systém, kůže, pohlavní systém muže a ženy, smyslové ústrojí, nervový systém, látkové řízení organismu);
dokáže vyhodnotit kladné a záporné aspekty životních stylů na funkce lidského organismu;
b) popíše, jak faktory životního prostředí ovlivňují zdraví lidí
popíše vliv fyzikálních faktorů: klimatické, sluneční, ionizující, elmg. záření, hluk, vibrace…;
popíše vliv chemických faktorů: akutní, chronické, lokální, celkové, opožděné, prahové i bezprahové účinky;
popíše vliv biologických faktorů: mikroorganismy, houby a řasy a jejich toxiny, vyšší rostliny, hmyz, obratlovci, (člověk);
c) zdůvodní význam zdravého životního stylu
popíše zdravé chování ve výživě (snížení příjmu celkové energie, tuků, soli a cukru a zvýšení příjmu zeleniny, ovoce, brambor, mléka, luštěnin, celozrnných obilných výrobků a ryb, příjem zdravotně nezávadných potravin);
popíše vliv tělesných aktivit (pohybová aktivita ve volném čase, včetně většiny sportovních činností a tance, pohybovou aktivitu doma nebo v blízkosti domova a pohybovou aktivitu spojenou s dopravou);
d) dovede posoudit vliv pracovních podmínek a povolání na své zdraví v dlouhodobé perspektivě a ví, jak by mohl kompenzovat jejich nežádoucí důsledky
dovede posoudit pozitivní a negativní vliv pracovního prostředí na zdravotní stav (sedavé zaměstnání, aktivní sportovec, dělník, apod.);
dovede navrhnout metody kompenzace negativních vlivů;
e) dovede posoudit psychické, estetické a sociální účinky pohybových činností
dovede popsat pozitivní vliv pohybových činností (psychohygiena, tvorba endorfinu apod.);
f) popíše vliv fyzického a psychického zatížení na lidský organismus
popíše negativní vliv fyzického a psychického zatížení na lidský organizmus (jednostranné zatížení, workoholismus, pracovní stres apod.) a dokáže navrhnout jeho řešení;
g) orientuje se v zásadách zdravé výživy a v jejích alternativních směrech, v rámci svých možností uplatňuje zdravé stravovací návyky
dokáže sestavit energeticky vyvážený jídelníček;
h) objasní důsledky sociálně patologických závislostí na život jednotlivce, rodiny a společnosti a vysvětlí, jak aktivně chránit svoje zdraví
dokáže popsat pozitivní vliv rodiny a sociálního prostředí na život jedince;
i) kriticky hodnotí mediální obraz krásy lidského těla a komerční reklamu; dovede posoudit prospěšné možnosti kultivace a estetizace svého vzhledu
dovede objektivně posoudit pozitivní nebo negativní vliv reklamy (fastfoody, energetické nápoje, alkohol, agresivní chování, přílišné nároky na vzhled člověka, doplňky stravy, farmaceutické výrobky).
Doporučené rozvržení výuky:
VV - Všeobecné vzdělávání
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Petr Polívka, Vít Somr, Petr Kratochvíl. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.