VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Výroba masných konzerv
Kód modulu
29-m-3/AL46
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (tříleté, EQF úroveň 3)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-56-H/01 Řezník - uzenář
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul vysvětlí výběr a úpravu surovin, technologický postup výroby masných konzerv. Uvede použití, hodnocení a možné vady masných konzerv.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba jsou uvedeny výsledky vzdělávání vztahující se k modulu:
- vysvětlí rozdíl mezi konzervou a polokonzervou, popíše používané technologické postupy výroby;
- vysvětlí způsoby přípravy surovin pro technologické zpracování;
- provádí senzorické hodnocení kvality hotových výrobků, ověřuje trvanlivost.
Žák:
- Charakterizuje pojem konzervace
- Vysvětlí podstatu sterilace a pasterace
- Vyjmenuje druhy a funkci sterilačních zařízení – autoklávů
- Uvede požadavky na kvalitu a vlastnosti masa před konzervací
- Vysvětlí technologický postup výroby jednotlivých druhů konzerv
- Vysvětlí přípravu masa před konzervací
- Uvede změny obsahu konzervy v průběhu tepelného opracování
- Charakterizuje průběh chlazení konzervy
- Vysvětlí způsob značení konzerv a uvede povinné údaje na etiketě
- Charakterizuje smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické hodnocení konzerv
- Vysvětlí příčiny vzniku a druhy vad konzerv
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Význam konzervace potravin
Sterilace a pasterace
Autoklávy
Příprava surovin před sterilací a pasterací
Dělení konzervovaných masných výrobků z hlediska konzervačního zákroku
Dělení konzervovaných masných výrobků z hlediska přípravy náplně
- Konzervy ze syrového nakrájeného masa
- Konzervy z jemně rozemleté suroviny
- Konzervy z již hotového jídla
- Konzervy z drobného masného výrobku zalitého lákem
Příprava masné náplně
Obaly pro výrobu konzerv a polokonzerv
Plnění, odvzdušňování a uzavírání konzerv
Tepelné opracování konzerv
Chlazení, ošetření a skladování konzerv
Značení a balení konzerv
Hodnocení konzerv a polokonzerv
Vady konzerv a polokonzerv
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při teoretické výuce se bude využívat:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s učebnicí a odbornou literaturou
- Názorně-demonstrační metody:
Učební činnosti žáků:
- Sledují při výkladu PowerPointovou prezentaci, provádějí do ní poznámky
- Na základě výkladu se seznamují s podstatou sterilizace, pasterizace
- Uvádějí příklady přípravy surovin před sterilizací a pasterizací
- Seznamují se na základě výkladu s technologickým postupem přípravy polokonzerv, třičtvrtěkonzerv, pravých konzerv a s dělením konzervovaných masných výrobků z hlediska přípravy náplně
- Vyhledávají v odborné literatuře technologické postupy přípravy masné náplně
- Sledují YouTube – Výroba Májky v Kunovicích a Výroba uzenin II
- Uvádí údaje uvedené na obalu konzerv
- Poznávají vady konzerv a polokonzerv
Zařazení do učebního plánu, ročník
doporučuje se zařadit do 2. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní zkoušení
Písemné ověřování vědomostí
Aktivita ve vyučovací hodině
Kritéria hodnocení
Definovat pojem konzervace, sterilace a pasterace
Charakterizovat druhy a funkci autoklávů
Uvést požadavky na kvalitu a vlastnosti masa před konzervací
Uvést technologický postup výroby jednotlivých druhů konzerv
Vysvětlit způsob přípravy masa pro náplň konzerv
Charakterizovat tepelné opracování v autoklávu
Uvést výhody rotačního autoklávu
Popsat změny obsahu konzervy v průběhu tepelného opracování
Charakterizovat průběh chlazení konzervy
Vysvětlit způsob značení konzerv
Uvést povinné údaje na etiketě
Charakterizovat smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické hodnocení konzerv
Uvést vady konzerv
Vysvětlit příčiny vzniku vad konzerv
Doporučená literatura
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.