Výroba masných konzerv
29-m-3/AL46
Odborné vzdělávání
odborný teoretický
E (tříleté, EQF úroveň 3)
H (EQF úroveň 3)
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-56-H/01 Řezník - uzenář
12
30. 04. 2020
Modul vysvětlí výběr a úpravu surovin, technologický postup výroby masných konzerv. Uvede použití, hodnocení a možné vady masných konzerv.
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba jsou uvedeny výsledky vzdělávání vztahující se k modulu:
Žák:
Význam konzervace potravin
Sterilace a pasterace
Autoklávy
Příprava surovin před sterilací a pasterací
Dělení konzervovaných masných výrobků z hlediska konzervačního zákroku
Dělení konzervovaných masných výrobků z hlediska přípravy náplně
Příprava masné náplně
Obaly pro výrobu konzerv a polokonzerv
Plnění, odvzdušňování a uzavírání konzerv
Tepelné opracování konzerv
Chlazení, ošetření a skladování konzerv
Značení a balení konzerv
Hodnocení konzerv a polokonzerv
Vady konzerv a polokonzerv
Při teoretické výuce se bude využívat:
Učební činnosti žáků:
doporučuje se zařadit do 2. ročníku
Ústní zkoušení
Písemné ověřování vědomostí
Aktivita ve vyučovací hodině
Definovat pojem konzervace, sterilace a pasterace
Charakterizovat druhy a funkci autoklávů
Uvést požadavky na kvalitu a vlastnosti masa před konzervací
Uvést technologický postup výroby jednotlivých druhů konzerv
Vysvětlit způsob přípravy masa pro náplň konzerv
Charakterizovat tepelné opracování v autoklávu
Uvést výhody rotačního autoklávu
Popsat změny obsahu konzervy v průběhu tepelného opracování
Charakterizovat průběh chlazení konzervy
Vysvětlit způsob značení konzerv
Uvést povinné údaje na etiketě
Charakterizovat smyslové, fyzikální, chemické a mikrobiologické hodnocení konzerv
Uvést vady konzerv
Vysvětlit příčiny vzniku vad konzerv
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.