Detail modulu Sladidla

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Sladidla

Kód modulu

29-m-2/AL42

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

E (dvouleté, EQF úroveň 2)

Skupiny oborů

29 - Potravinářství a potravinářská chemie

Komplexní úloha

Obory vzdělání - poznámky

29-51-E/01 Potravinářská výroba

29-51-E/02 Potravinářské práce

29-53-H/01 Pekař

29-54-H/01 Cukrář

65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby

65-51-H/01 Kuchař-číšník

66-51-H/01 Prodavač

Délka modulu (počet hodin)

12

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Základní znalosti živin a vlastností potravin rostlinného původu

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Žáci se seznámí se sladidly, jejich jednotlivými skupinami a rozdíly v použití jednotlivých tržních druhů cukrů. Naučí se zásady skladování a použití jednotlivých sladidel. Seznámí se se včelím medem, umělými sladidly a jejich využitím ve výživě.

Po ukončení modulu budou žáci rozlišovat tržní druhy cukru, druhy umělých sladidel a aplikovat cukry ve výrobě daných potravin v praxi.

Očekávané výsledky učení

V RVP pro obory vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba a 29-51-E/01 Potravinářské práce jsou uvedeny výsledky vztahující se k modulu:

  • popíše vlastnosti, způsoby skladování, význam a využití surovin rostlinného a živočišného původu;
  • uvede způsoby hodnocení surovin, provede senzorické hodnocení a popíše vady.

Žák:

  • Vysvětlí význam cukrů ve výživě
  • Charakterizuje jednotlivé tržní druhy cukrů a uvede rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným cukrem
  • Uvede použití cukrů v oboru
  • Popíše požadavky na skladování cukrů
  • Vysvětlí význam a uvede složení a druhy medu
  • Uvede použití medu v potravinářství a požadavky na jeho skladování
  • Uvede náhražky cukru, druhy umělých sladidel a jejich použití
  • Vysvětlí výhody použití umělých sladidel z hlediska racionální výživy

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

Charakteristika a rozdělení sladidel

Cukry

  • Rozdělení cukrů
  • Tržní druhy cukrů
  • Obohacené druhy cukrů
  • Skladování a použití cukrů

Včelí med 

  • Složení a stravitelnost medu
  • Použití a skladování medu

Umělá sladidla

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Metody slovní:

  • Monologické metody – popis, vysvětlování, výklad
  • Dialogické metody – rozhovor, diskuse
  • Metody práce s učebnicí, s odbornou literaturou, s internetem

Metody názorně-demonstrační:

  • Smyslové rozlišování druhů cukrů
  • Sledování odborných videí
  • Připravená PowerPointová prezentace

Učební činnosti žáků

  • Seznamují se s významem sladidel a jejich rozdělením do skupin
  • Učí se rozlišovat druhy cukrů
  • Charakterizují cukr řepný
  • Uvádějí tržní druhy cukrů
  • Seznamují se s významem cukru ve výživě člověka i jeho negativními vlivy
  • Charakterizují zásady skladování cukrů
  • Uvádějí možné vady cukrů při jeho nevhodném skladování
  • Jmenují možnosti použití cukrů ve svém oboru
  • Seznamují se se vznikem medu a jeho druhy a složením
  • Popisují použití medu a jeho využití v oboru
  • Vyjmenovávají zásady správného skladování medu
  • Seznamují se s významem umělých sladidel, s jejich výrobou a použitím
  • Uvádějí příklady umělých sladidel a výhody v jejich použití

Zařazení do učebního plánu, ročník

Doporučuje se zařadit modul do výuky 1. ročníku.

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Písemné ověřování znalostí – testem, písemnou prací, kvízem

Ústní ověření znalostí

Samostatná práce žáků: referát, seminární práce, projekt – náročnost přizpůsobit potřebám žáků

Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků.

Kritéria hodnocení

  • Charakterizovat pojem sladidla
  • Vysvětlit význam cukrů ve výživě
  • Uvést rozdělení sladidel
  • Popsat cukr řepný
  • Uvést tržní druhy cukrů a rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným cukrem
  • Uvést použití cukrů ve svém oboru
  • Popsat požadavky na skladování cukrů
  • Vysvětlit význam a popsat vznik medu
  • Uvést druhy medu na trhu
  • Popsat složení medu a uvést jeho stravitelnost
  • Uvést použití medu a požadavky na jeho skladování
  • Uvést náhražky cukru, druhy umělých sladidel a jejich použití
  • Vysvětlit výhody použití umělých sladidel z hlediska racionální výživy

Pro písemné zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.

Pro ústní hodnocení zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.

U žáků se speciálními vzdělávacími potřebami vycházet z Doporučení Pedagogicko-psychologické poradny nebo Speciálně pedagogického centra.

Doporučená literatura

Jiří Altera, Libuše Alterová – TECHNOLOGIE POTRAVINÁŘ

Marie Šebelová – POTRAVINY A VÝŽIVA

Hana Semrádová, Věra Měsíčková – TECHNOLOGIE CUKRÁŘSKÉ PRÁCE

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Štrosnerová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné