VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Sladidla
Kód modulu
29-m-2/AL42
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-H/01 Kuchař-číšník
66-51-H/01 Prodavač
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Základní znalosti živin a vlastností potravin rostlinného původu
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Žáci se seznámí se sladidly, jejich jednotlivými skupinami a rozdíly v použití jednotlivých tržních druhů cukrů. Naučí se zásady skladování a použití jednotlivých sladidel. Seznámí se se včelím medem, umělými sladidly a jejich využitím ve výživě.
Po ukončení modulu budou žáci rozlišovat tržní druhy cukru, druhy umělých sladidel a aplikovat cukry ve výrobě daných potravin v praxi.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obory vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba a 29-51-E/01 Potravinářské práce jsou uvedeny výsledky vztahující se k modulu:
- popíše vlastnosti, způsoby skladování, význam a využití surovin rostlinného a živočišného původu;
- uvede způsoby hodnocení surovin, provede senzorické hodnocení a popíše vady.
Žák:
- Vysvětlí význam cukrů ve výživě
- Charakterizuje jednotlivé tržní druhy cukrů a uvede rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným cukrem
- Uvede použití cukrů v oboru
- Popíše požadavky na skladování cukrů
- Vysvětlí význam a uvede složení a druhy medu
- Uvede použití medu v potravinářství a požadavky na jeho skladování
- Uvede náhražky cukru, druhy umělých sladidel a jejich použití
- Vysvětlí výhody použití umělých sladidel z hlediska racionální výživy
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Charakteristika a rozdělení sladidel
Cukry
- Rozdělení cukrů
- Tržní druhy cukrů
- Obohacené druhy cukrů
- Skladování a použití cukrů
Včelí med
- Složení a stravitelnost medu
- Použití a skladování medu
Umělá sladidla
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Metody slovní:
- Monologické metody – popis, vysvětlování, výklad
- Dialogické metody – rozhovor, diskuse
- Metody práce s učebnicí, s odbornou literaturou, s internetem
Metody názorně-demonstrační:
- Smyslové rozlišování druhů cukrů
- Sledování odborných videí
- Připravená PowerPointová prezentace
Učební činnosti žáků
- Seznamují se s významem sladidel a jejich rozdělením do skupin
- Učí se rozlišovat druhy cukrů
- Charakterizují cukr řepný
- Uvádějí tržní druhy cukrů
- Seznamují se s významem cukru ve výživě člověka i jeho negativními vlivy
- Charakterizují zásady skladování cukrů
- Uvádějí možné vady cukrů při jeho nevhodném skladování
- Jmenují možnosti použití cukrů ve svém oboru
- Seznamují se se vznikem medu a jeho druhy a složením
- Popisují použití medu a jeho využití v oboru
- Vyjmenovávají zásady správného skladování medu
- Seznamují se s významem umělých sladidel, s jejich výrobou a použitím
- Uvádějí příklady umělých sladidel a výhody v jejich použití
Zařazení do učebního plánu, ročník
Doporučuje se zařadit modul do výuky 1. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné ověřování znalostí – testem, písemnou prací, kvízem
Ústní ověření znalostí
Samostatná práce žáků: referát, seminární práce, projekt – náročnost přizpůsobit potřebám žáků
Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků.
Kritéria hodnocení
- Charakterizovat pojem sladidla
- Vysvětlit význam cukrů ve výživě
- Uvést rozdělení sladidel
- Popsat cukr řepný
- Uvést tržní druhy cukrů a rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným cukrem
- Uvést použití cukrů ve svém oboru
- Popsat požadavky na skladování cukrů
- Vysvětlit význam a popsat vznik medu
- Uvést druhy medu na trhu
- Popsat složení medu a uvést jeho stravitelnost
- Uvést použití medu a požadavky na jeho skladování
- Uvést náhražky cukru, druhy umělých sladidel a jejich použití
- Vysvětlit výhody použití umělých sladidel z hlediska racionální výživy
Pro písemné zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.
Pro ústní hodnocení zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.
U žáků se speciálními vzdělávacími potřebami vycházet z Doporučení Pedagogicko-psychologické poradny nebo Speciálně pedagogického centra.
Doporučená literatura
Jiří Altera, Libuše Alterová – TECHNOLOGIE POTRAVINÁŘ
Marie Šebelová – POTRAVINY A VÝŽIVA
Hana Semrádová, Věra Měsíčková – TECHNOLOGIE CUKRÁŘSKÉ PRÁCE
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Štrosnerová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.