VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Obiloviny
Kód modulu
29-m-2/AL40
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-H/01 Kuchař-číšník
66-51-H/01 Prodavač
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Základní znalosti živin, vlastnosti potravin rostlinného původu
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Žáci se seznámí se základními druhy obilovin, výrobou mouky a jejími jakostními znaky a složením. Seznámí se s jednotlivými druhy mouky podle hrubosti a s jejich použitím při přípravě pekařských/cukrářských výrobků a polotovarů.
Žáci po ukončení modulu budou schopni vybrat vhodné druhy obilovin pro výrobu konkrétních pekařských/cukrářských výrobků.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obory vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba a 29-51-E/01 Potravinářské práce jsou uvedeny výsledky vztahující se k modulu:
- popíše vlastnosti, způsoby skladování, význam a využití surovin rostlinného a živočišného původu;
- uvede způsoby hodnocení surovin, provede senzorické hodnocení a popíše vady.
Žák:
- Charakterizuje obiloviny
- Uvede základní složení obilovin
- Vyjmenuje a charakterizuje základní druhy obilovin
- Charakterizuje druhy mlýnských výrobků
- Vysvětlí použití mouky a mlýnských výrobků ve svém oboru
- Popíše výrobu mouky
- Uvede základní složení mouky
- Definuje druhy mouky podle hrubosti
- Uvede tržní druhy mouky
- Popíše zásady skladování mouky a krupice a ochranu před škůdci
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Charakteristika obilovin
Složení obilovin
Druhy obilovin a jejich charakteristika
Druhy mlýnských výrobků
Použití jednotlivých obilovin a mlýnských výrobků
Výroba mouky
Složení mouky
Druhy mouky podle hrubosti
Tržní druhy mouky
Krupice
Zásady skladování mouky a krupice
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Metody slovní:
- Monologické metody – popis, vysvětlování, výklad
- Dialogické metody – rozhovor, diskuse
- Metody práce s učebnicí, s odbornou literaturou, s internetem
Metody názorně-demonstrační:
- Smyslové rozlišování druhů mouk
- Sledování odborných videí
- PowerPointová prezentace
- Ukázka obalů mouky – znaky na etiketě
Učební činnosti žáků
- Seznamují se s druhy obilovin a jejich charakteristikou a složením
- Učí se rozlišovat druhy mlýnských výrobků
- Uvádějí příklady použití mouky a mlýnských výrobků ve svém oboru
- Sledují výrobu mouky na videozáznamu a seznamují se s ní
- Učí se jakostní znaky složení mouky
- Učí se rozlišovat jednotlivé druhy mouk podle hrubosti semletí
- Prohlíží si ukázky obalů mouky
- Uvádějí použití konkrétních druhů mouky při přípravě pekařských/cukrářských výrobků a polotovarů
- Rozšiřují si poznatky o mouky celozrnné
- Popisují údaje na etiketě obalového materiálu
- Charakterizují zásady skladování mouky a krupice
Zařazení do učebního plánu, ročník
Doporučuje se zařadit modul do výuky 1. ročníku.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Písemné ověřování znalostí – testem, písemnou prací, kvízem
Ústní ověření znalostí
Samostatná práce žáků: referát, seminární práce, projekt – náročnost přizpůsobit potřebám žáků
Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků.
Kritéria hodnocení
Kritéria hodnocení využitelná pro hodnocení v rámci teoretické výuky:
- Charakterizovat obiloviny
- Uvést složení obilovin
- Popsat význam obilovin pro lidskou výživu
- Vyjmenovat druhy obilovin
- Uvést druhy mlýnských výrobků a popsat jejich vlastnosti
- Uvést použití mlýnských výrobků
- Vysvětlit výrobu mouky
- Charakterizovat složení mouky
- Vyjmenovat druhy mouky podle hrubosti
- Uvést použití mouky ve výrobě pekařských/cukrářských výrobků
- Vyjmenovat tržní druhy mouky
- Vysvětlit rozdíl mezi moukou a krupicí
- Uvést druhy a použití krupice
- Charakterizovat skladovací podmínky mlýnských výrobků a jejich ochranu před škůdci
- Uvést znaky na etiketě obalu mouky
Pro písemné zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.
Pro ústní hodnocení zvládnutí učiva alespoň 50 % správných odpovědí.
U žáků se speciálními vzdělávacími potřebami vycházet z Doporučení Pedagogicko-psychologické poradny nebo Speciálně pedagogického centra.
Doporučená literatura
Jiří Altera, Libuše Alterová – TECHNOLOGIE POTRAVINÁŘ
Marie Šebelová – POTRAVINY A VÝŽIVA
Hana Semrádová, Věra Měsíčková – TECHNOLOGIE CUKRÁŘSKÉ PRÁCE
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Štrosnerová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.