VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Dělení poživatin, alimentární nákazy
Kód modulu
29-m-2/AL35
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
66 - Obchod
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-H/01 Kuchař-číšník
66-51-H/01 Prodavač
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul vysvětluje dělení potravin z různých hledisek. Zabývá se definicí, příčinami, příznaky, prevencí a léčbou alimentárních nákaz a intoxikací.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- popíše rozdělení poživatin, objasní význam a rozdíl mezi potravinami, pochutinami a nápoji;
- uvede příklady cizorodých látek v potravinách, způsoby kontaminace a vliv na zdraví člověka;
- vysvětlí možnosti vzniku nákazy z potravin, její nebezpečí a prevenci.
Žák:
- Charakterizuje pojem poživatiny
- Vysvětlí význam potravin, nápojů a pochutin pro člověka
- Vysvětlí dělení potravin z hlediska původu
- Vysvětlí dělení potravin z hlediska funkce ve výživě člověka
- Vysvětlí příčiny vzniku alimentárních nákaz a intoxikací
- Uvede příznaky, komplikace a prevenci alimentárních nákaz a intoxikací
- Charakterizuje jednotlivá alimentární onemocnění
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Poživatiny
- potraviny
- pochutiny
- nápoje
Dělení potravin podle původu
- potraviny rostlinného původu
- potraviny živočišného původu
Dělení potravin podle funkce ve výživě
- potraviny energetické
- potraviny stavební
- potraviny ochranné
Alimentární nákazy a intoxikace
- definice alimentárních nákaz
- příčiny alimentárních nákaz a intoxikací
- příznaky alimentárních nákaz a intoxikací
- komplikace alimentárních nákaz a intoxikací
- prevence alimentárních nákaz a intoxikací
- léčba alimentárních nákaz
Alimentární onemocnění
- žloutenka typu A
- kampylobakterióza
- salmonelóza
- listerióza
- botulismus
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Strategie výuky:
- Výklad, popis a vysvětlování
- Diskuse
- Práce s učebnicí a odbornou literaturou
- Práce na počítači s přístupem k internetu
- Názorně-demonstrační metody:
- PowerPointová prezentace
- Ukázka potravin rostlinného a živočišného původu
- Obraz potravinové pyramidy
Učební činnosti žáků:
- Sledují při výkladu PowerPointovou prezentaci a provádějí do ní poznámky
- Zapisují na základě předcházející znalosti a zkušenosti potraviny rostlinného a živočišného původu
- Uvádějí příklady potravin energetických, stavebních a ochranných
- Vyhledávají na internetu definici pojmu lidská poživatina
- Seznamují se s pojmy potraviny, pochutiny a nápoje
- Dle výkladu charakterizují pojem alimentární nákazy a intoxikace
- Vyhledávají na internetu alimentární onemocnění, zapisují jejich příznaky, léčbu a možnost preventivních opatření
- Uvádějí komplikace alimentárních nákaz a intoxikací
Zařazení do učebního plánu, ročník
Doporučuje se zařadit do 1. ročníku
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní zkoušení
Písemné ověřování vědomostí
Aktivita ve vyučovací hodině
Kritéria hodnocení
Definovat pojem poživatiny
Vysvětlit význam potravin, nápojů a pochutin pro člověka
Vysvětlit dělení potravin podle původu a uvést příklady
Vysvětlit dělení potravin podle funkce ve výživě
Uvést příklady potravin energetických, stavebních a ochranných
Definovat alimentární nákazy
Uvést příčiny alimentárních nákaz a intoxikací
Popsat příznaky alimentárních nákaz a intoxikací
Charakterizovat komplikace alimentárních nákaz a intoxikací
Vysvětlit prevenci alimentárních nákaz a intoxikací
Uvést léčbu alimentárních nákaz
Charakterizovat alimentární nákazy
Doporučená literatura
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Košková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.