Závlaha a obdělávání půdy v ovocných sadech
41-m-3/AK21
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
H (EQF úroveň 3)
41 - Zemědělství a lesnictví
41-52-E/01 Zahradnické práce
41-52-H/01 Zahradník
24
30. 04. 2020
Absolvování vyučovacího předmětu Základy zahradnické výroby.
Modul spojuje teoretické znalosti (obdělávání půdy, hospodaření s vláhou v ovocných sadech) s praktickými dovednostmi, které žák získá při práci na pozemku.
V průběhu modulu bude žák obdělávat půdu v ovocných sadech. Bude k tomu používat vhodnou mechanizaci. Seznámí se s rozdíly v používání černého úhoru, herbicidního úhoru a sežínaného zatravnění. Rovněž bude žák provádět v sadech závlahu.
Po skončení modulu by měl žák zvládat provádět závlahu a obdělávání půdy v ovocných sadech za pomoci mechanizačních prostředků a různých systémů závlah.
Na konci tohoto modulu bude žák schopen provést:
Ve výuce se doporučuje kombinovat níže uvedené metody výuky.
Metody slovní:
Metody názorně-demonstrační:
Metody praktické:
Učební činnosti žáků:
Žáci v rámci teoretické výuky:
Teoretické vyučování musí být pokud možno co nejvíce návodné. Vyučující např. přinese do vyučování např. vzorky herbicidů, využívá dostatečné množství obrazové dokumentace, případně využije exkurzi do ovocnářského podniku.
Žáci v rámci praktické výuky:
Pro efektivně vedenou výuku je zapotřebí mít připraveno přiměřené množství materiálu, a hlavně zahradnické nářadí v dostatečném počtu.
Nejvhodnějším způsobem realizace modulu je forma cvičení, ve které je propojena teorie s praxí.
Materiálně technické zabezpečení
Pro teoretickou výuku bude k dispozici standardní učebna. Nezbytné pomůcky:
Pro praktickou výuku je vhodné zajistit dostatek nářadí.
Výuka probíhá ve vyučovacích předmětech ovocnictví a odborný výcvik. Doporučuje se vyučovat ve druhém a ve třetím ročníku v závislosti na vhodném ročním období pro jednotlivé operace.
Doporučuje se zařadit žákům druhého ročníku letní praxi, která je vhodná pro práce, které se musí provádět v letním období.
Předpokládané výsledky učení budou hodnoceny společně na základě zadaných úkolů.
Hodnocení zahrnuje:
Ověřování probíhá ústně a písemně v rámci teoretické výuky ve vyučovacím předmětu ovocnictví. Hodnoceno je využívání odborné terminologie, odborná správnost odpovědí. V rámci výuky odborného výcviku jsou ověřovány praktické dovednosti formou praktického předvedení žáky. Důraz je kladen na kvalitu a odbornost vykonávané práce, úroveň a schopnost kooperace, samostatnost, zručnost, pracovní tempo, schopnost nápravy chyb, dodržování BOZP, dodržování technologických postupů.
Kritéria hodnocení využitelná pro hodnocení v rámci teoretické výuky:
Kritéria hodnocení pro ověřování v rámci praktické výuky:
Hodnocení: výborně
Žák samostatně, věcně správně a jasně vysvětlí všechny způsoby obdělávání půdy v ovocných sadech. Bez chyb samostatně provede jednotlivé úkony.
Hodnocení: chvalitebně
Žák vysvětlí všechny způsoby obdělávání půdy v ovocných sadech. Bez chyb samostatně provede jednotlivé úkony.
Hodnocení: dobře
Žák s dílčí pomocí učitele uvede a věcně správně popíše jednotlivé způsoby obdělávání půdy v ovocných sadech. S dílčí pomocí učitele provede jednotlivé úkony.
Hodnocení: dostatečně
Žák uvede alespoň některé způsoby obdělávání půdy v ovocných sadech, které za značné pomoci učitele vysvětlí a zdůvodní.
Hodnocení: výborně
Žák samostatně, věcně správně a jasně vysvětlí všechny způsoby závlah v ovocných sadech. Bez chyb samostatně provede jednotlivé úkony.
Hodnocení: chvalitebně
Žák vysvětlí všechny způsoby závlah v ovocných sadech. Bez chyb samostatně provede jednotlivé úkony.
Hodnocení: dobře
Žák s dílčí pomocí učitele uvede a věcně správně popíše jednotlivé způsoby závlah v ovocných sadech. S dílčí pomocí učitele provede jednotlivé úkony.
Hodnocení: dostatečně
Žák uvede alespoň některé způsoby závlah v ovocných sadech, které za značné pomoci učitele vysvětlí a zdůvodní.
Hodnotí se kvalita a odbornost vykonávané práce, úroveň a schopnost kooperace, samostatnost, zručnost, pracovní tempo, schopnost nápravy chyb, dodržování BOZP, dodržování technologických postupů.
KRBEC, P.: Ovocnictví pro odborná učiliště. Praha, Septima s.r.o., 2001. 108 s. ISBN 80-7216-168-7.
BLAŽEK, J. a kol.: Ovocnictví. Český zahrádkářský svaz, KVĚT, 1998. 384 s. ISBN: 80-85362-33-3.
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiřina Šafářová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.