Hodnocení potravinářských surovin a výrobků
29-m-2/AJ89
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
H (EQF úroveň 3)
E (tříleté, EQF úroveň 3)
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-51-E/02 Potravinářské práce
29-53-H/01 Pekař
29-54-H/01 Cukrář
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
12
30. 04. 2020
Základní znalost potravinářských surovin a výrobků z nich
Vědomosti z oblasti výživy – význam výživy pro organismus
Žáci získají dovednosti v oblasti hodnocení potravinářských surovin a výrobků z nich, seznámí se s vlivy působícími na kvalitu potravin.
Naučí se prakticky posuzovat jakost potravinářských surovin smyslovým hodnocením. Po ukončení modulu budou žáci schopni předcházet znehodnocení potravinářských výrobků správnou přejímkou a uchováním surovin a potravinářských výrobků.
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba nebo 29-51-E/02 Potravinářské práce jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
Žák:
Způsoby hodnocení jakosti potravin podle jejich vlastností – kvalita a kvantita
Příčiny znehodnocení surovin, předcházení vadám
Přejímka podle druhu a způsobu uchování potravinářských surovin a výrobků
Teoretická výuka:
Učební činnosti žáků:
Praktická výuka:
Učební činnosti žáků:
Doporučuje se zařadit do 2. nebo 3. ročníku
Písemné a ústní zkoušení vědomostí a dovedností
Samostatná práce žáků – projektová výuka, skupinové vyučování, referáty
Skupinová práce žáků – diskuse, hodnocení výstupů
Praktické ověřování dovedností
MÜLLEROVÁ, Monika, CHROUST, František. Pečeme moderně. Pardubice, 1993. ISBN 80-85644-03-7.
SEMERÁDOVÁ, Hana, MĚSÍČKOVÁ, Věra. Cukrářské práce – technologie. Praha, 2003. ISBN 80-7320-012-0.
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Yvona Baboráková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.