VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Bourání masa – úvod
Kód modulu
29-m-3/AJ87
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný teoretický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (tříleté, EQF úroveň 3)
H (EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
29 - Potravinářství a potravinářská chemie
Komplexní úloha
Obory vzdělání - poznámky
29-51-E/01 Potravinářská výroba
29-56-H/01 Řezník-uzenář
Délka modulu (počet hodin)
12
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul poskytuje žákům základní poznatky z obsluhy strojního a technologického vybavení bourárny.
Modul je přípravou pro navazující činnosti vedoucí k bourání masa jatečných zvířat s využitím technologických postupů a hygienických zásad zacházení s jatečně upravenými těly (JUT) jatečných zvířat a čerstvým masem.
Očekávané výsledky učení
V RVP pro obor vzdělání 29-51-E/01 Potravinářská výroba jsou tyto výsledky vztahující se k modulu:
- vyjmenuje a osvětlí pravidla a způsoby dělení, kostění a třídění jednotlivých druhů masa;
- obsluhuje jednoduché stroje a zařízení;
- rozliší veterinární značení masa;
- vysvětlí význam opatření týkajících se kritických bodů ve výrobě.
Žák:
- Popíše technologické zařízení a vybavení bourárny
- Popíše strojní vybavení bourárny a pomůcky pro bourání
- Vyjmenuje základní ochranné pomůcky řezníka
- Charakterizuje požadavky na surovinu
- Charakterizuje rozdíly mezi periodickým bouráním masa a bouráním na lince
- Popíše charakteristické znaky bouraného masa podle využití:
- Výsek
- Výroba
- Chladírny, mrazírny
- Export
- Vysvětlí rozdíly mezi pojmy osobní a provozní hygiena
- Uvede kritéria sanitačního řádu pro provoz bourárny
- Vyjmenuje jednotlivé hygienické předpisy
- Rozliší specifická rizika související s manipulací se strojním zařízením a vlastním výkonem pracovní činnosti při bourání masa
- Uvede význam opatření týkajících se kritických bodů (systém HACCP při bourání masa)
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Bourání masa teoretické vysvětlení – podle účelu
- bourání pro mrazírny
- bourání masa pro export
- bourání masa pro výsek
- bourání masa pro výrobu
- Technologické zařízení – požadavky na zařízení
- pásová pila
- stolní kotoučová pila
- ruční disková pila
- bourárenské dopravníky
- pracovní stoly
- stahovačka kůží
- separátory
- sterilizátory nožů a pil
- váhy
- Vybavenost bouráren masa
- zdroj nezávadné vody
- likvidace odpadů
- křížení pracovních cest
- větrání a temperace, osvětlení provozovny
- Stanovení požadavků na surovinu – maso
- Obsluha strojního vybavení a technologického vybavení bourárny
- Seznámení s hygienicko-sanitační činností v provozech masného průmyslu, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
- Obecné principy sledování kritických bodů (HACCP)
- analýza nebezpečí v provoze bourárny, stanovení kritického bodu výrobního procesu
- zavedení ověřovacích postupů
- stanovení znaků a kritických mezí
- stanovení nápravných opatření
- zavedení postupů sledování kritických bodů ve výrobním postupu
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Při teoretické výuce se budou využívat:
Metody slovní:
- monologické metody (popis, vysvětlování, výklad)
- dialogické metody (rozhovor, diskuse)
- metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem
Metody názorně-demonstrační:
- Připravená Power Pointová prezentace
- Práce s dokumenty stavební vybavenosti provozovny – modelová situace – stavebnice
- Model dokumentu pro zaznamenávání systému HACCP
- Práce na počítači s přístupem k internetu
Žáci:
- Sledují při výkladu Power Pointovou prezentaci, provádějí si do ní poznámky
- Seznamují se na základě výkladu se zákony o potravinách
- Posuzují jednotlivé způsoby bourání masa podle účelu a porovnávají je
- Seznamují se s vybavením bourárny
- Učí se jednotlivé procesy zápisu systému HACCP
- Zapisují obecné principy HACCP
- Popisují základní strojní vybavení bouráren a jeho obsluhu
- Uvádějí příklady rizik souvisejících s manipulací se strojním zařízením a vlastním výkonem pracovní činnosti při bourání masa z hlediska BOZP
- Uvádějí rizika křížení cest ve výrobě
- Vypracovávají kontrolní otázky do pracovních listů
- Popisují požadavky na vstupní surovinu bouráren – maso
- Doplňují a komentují připravenou prezentaci z webu
- Pracují s učebnicemi, obrazovou dokumentací
- Vyhledávají základní znaky a rozdíly v provozovnách bourání jednotlivých JUT
- Pracují s pomocí ICT techniky na vlastních tvorbě prezentace s probraným učivem
- Pracují s odbornou literaturou a prohlížejí si publikace s odbornou tematikou
- Charakterizují užitkové vlastnosti bouraného masa na základě výkladu učitele
- Pracují s platnou právní úpravou týkající se dodržování systému hygieny a sanitace provozu
- V rámci exkurze se seznámí s provozovnami masné výroby smluvních partnerů školy
- Provádějí záznamy z odborných praxí a exkurzí
- Připravují si modelové příklady z praxe
Zařazení do učebního plánu, ročník
Doporučuje se vyučovat ve 2. ročníku v oborech E, H.
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Ústní ověřování znalostí (zkoušení)
Písemné ověřování znalostí
Při skupinové práci se zohlední aktivní vystupování žáka. Žák je hodnocen v průběhu probíraného tématu dílčími známkami (formou písemného i ústního zkoušení). Do hodnocení se zařazuje také aktivita během vyučovací hodiny, vypracovávání zadaných samostatných prací a jejich prezentace, účast na exkurzích.
Kritéria hodnocení
- Uvést technologické zařízení a stavební vybavení bourárny
- Popsat strojní vybavení bourárny včetně jeho obsluhy a pomůcek pro bourání masa
- Uvést základní ochranné pomůcky řezníka
- Uvést požadavky na vstupní surovinu bouráren
- Vysvětlit základní znaky a rozdíly v provozovnách bourání masa
- Charakterizovat způsoby bourání masa a porovnat je
- Popsat charakteristické znaky bouraného masa podle využití
- Vysvětlit rizika křížení cest při výrobě
- Uvést obecné principy sledování kritických bodů
- Uvést požadavky na hygienu osobní a hygienu provozní
- Vysvětlit jednotlivé procesy v zápisu systému HACCP
- Popsat systém dodržování hygieny a sanitace v masném provozu
- Rozlišit specifická rizika související s manipulací se strojním zařízením a vlastním výkonem pracovní činnosti při bourání masa
Doporučená literatura
http://search.seznam.cz/?q=stavebn%C3%AD+vybavenost+zpracovny+masa&url
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavla Sedláčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.