VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou E
Kód modulu
65-m-2/AI98
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
odborný praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
E (tříleté, EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Výpomoc při obsluze hostů
(kód: 65-012-E)
Platnost standardu od
10. 04. 2018
Obory vzdělání - poznámky
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
65-51-E/02 Práce ve stravování
Délka modulu (počet hodin)
24
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Základní znalosti malého a velkého stolního inventáře. Jeho ošetřování a způsoby a pravidla jeho použití.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Cílem modulu je seznámit žáky s technikou práce obsluhy hostů. Zaměřen je na restaurační způsob jednoduché obsluhy v její základní i vyšší formě.
Očekávané výsledky učení
Očekávané kompetence ve vazbě na NSK
Výpomoc při obsluze hostů
65-012-E
- použít inventář v souladu s jeho určením
- uvést zásady pro ošetřování a udržování inventáře
- zabezpečit a uskladnit inventář po ukončení provozu
- obsluhovat hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy a podle zadaných pokynů
- předvést výpomoc při cateringových službách
- dodržovat zásady profesního odívání a etikety
Žák:
- obsluhuje hosty v souladu s pravidly techniky obsluhy a podle zadaných pokynů
- používá vhodný inventář v souladu s jeho určením
- používá vhodná technologická zařízení pro konkrétní činnost při obsluze
- vypomáhá při cateringových službách
- dodržuje zásady profesního odívání a etikety
- dodržuje hygienická pravidla a zásady BOZP
Kompetence ve vazbě na NSK
65-012-E Výpomoc při obsluze hostů
- Nakládání s inventářem
- Výpomoc při podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
Rozpis učiva:
- Hygienické předpisy, BOZP.
- Příprava pracoviště na provoz.
- Příprava inventáře.
- Příprava jídelních stolů.
- Příprava příručních stolů.
- Příprava servírovacích a nabídkových stolů a vitrín.
- Příprava pomocných vozíků.
- Seznámení s jídelním a nápojovým lístkem.
- Osobní příprava číšníka.
- Provedení nabídky a převzetí objednávky hosta.
- Obsluha jednoduchá v základní formě.
- Obsluha jednoduchá ve vyšší formě.
- Slavnostní forma jednoduché obsluhy ve vyšší formě – klubové talíře, slavnostní gloše.
- Sklízení použitého inventáře.
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Učební činnost žáků se odehrává v odborné učebně. Výuka probíhá za pomoci praktických ukázek a odborného vedení vyučujícího, který na žáky soustavně dohlíží a kontroluje jejich práci.
Žák:
- Porovná stoly a židle, připraví do tvarů a zákrytů.
- Připraví si malý stolní inventář, vyčistí a doplní menážky.
- Připraví si velký stolní inventář, přežehlí ubrusy, ubrousky, prostře, vyleští sklenice a příbory.
- Založí inventář na stoly a příruční stoly.
- Seznámí se s nabídkou pokrmů na jídelním lístku.
- Porovná si nabízený sortiment s nabídkou na nápojovém lístku.
- Převlékne se do pracovního oblečení.
- Formou menu nebo jídelního lístku provede nabídku pokrmů a podle vybraného pokrmu doporučí vhodné nápoje.
- Provede objednávku.
- Předvede základní jednoduchou obsluhu.
- Předvede obsluhu jednoduchou ve vyšší formě – podávání příloh zvlášť.
- Předvede obsluhu jednoduchou ve vyšší formě – pokrmy na mísách a překládání.
- Předvede slavnostní formu jednoduché obsluhy ve vyšší formě – klubové talíře, slavnostní gloše.
- Předvede sklízení použitého inventáře za pomoci plat, tácků, vozíků, rukou –dvou- a třítalířový způsob nošení.
Zařazení do učebního plánu, ročník
2. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Výsledky žáků jsou ověřovány praktickým předvedením získaných dovedností.
Hodnocení slovní + známkou.
Sebehodnocení.
Kritéria hodnocení
- pro splnění vzdělávacího modulu je nutná 80% účast ve výuc
Maximum dosažení 100 bodů
Kritéria hodnocení
- Příprava pracoviště na provoz a příprava inventáře (samostatnost, správnost) – max. 20 bodů
- Organizace práce, BOZP, hygiena, samostatnost (dodržování BOZP, dodržování hygienických předpisů) – max. 20 bodů
- Osobní příprava číšníka – max. 10 bodů
- Jednoduchá obsluha (založení inventáře, převzetí objednávky, provedení obsluhy, organizace práce, samostatnost) – max. 40 bodů
- Sklízení inventáře (technika, čistota) – max. 10 bodů
Přepočet bodů na klasifikaci písemného testu a celkového hodnocení:
100 – 86 bodů (100 – 86 %) ... výborný
85 – 71 bodů (85 – 71 %) ... chvalitebný
70 – 56 bodů (70 – 56 %) ... dobrý
55 – 40 bodů (55 – 40 %) ... dostatečný
39 – 0 bodů (39 – 0 %) ... nedostatečný
Doporučená literatura
SALAČ, Gustav. Stolničení: [učebnice pro střední školy] : [učebnice pro střední odborná učiliště]. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7.
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Libor Vrána. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.