Pokrmy na objednávku E
65-m-2/AI95
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
E (tříleté, EQF úroveň 3)
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Příprava minutek (kód: 65-004-H)
11. 04. 2017
65-51-E/02 Práce ve stravování
65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby
32
30. 04. 2020
Znalost surovin a jejich předběžného zpracování.
Tepelné úpravy potravin.
Práce s recepturou.
Vzdělávací modul je zaměřen na získání znalostí a dovedností k přípravě pokrmů na objednávku.
Po absolvování vzdělávacího modulu žák charakterizuje vhodné suroviny a technologické úpravy pro přípravu masitých a bezmasých pokrmů na objednávku, připraví pokrm na objednávku.
Očekávané výsledky učení vycházejí z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci Příprava minutek (kód: 65-004-H)
Žák:
Zvolí vhodný postup práce, potřebné suroviny a zařízení pro přípravu pokrmů.
Připraví suroviny pro výrobu pokrmu.
Volí vhodné metody úpravy jatečného, drůbežího, rybího masa a zvěřiny.
Ovládá přípravu základních pokrmů a specialit na objednávku.
Ovládá zpracování a úpravu polotovarů.
Ovládá obsluhu technologických zařízení v provozu.
Provádí hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržuje hygienické předpisy.
65-004-H Příprava minutek
Metody slovní:
Metody názorně-demonstrační, využití:
Žák v rámci teoretické výuky:
Žák v rámci praktické výuky:
2. ročník
Průběžné a celkové hodnocení žáka je zaznamenáváno do hodnoticího formuláře.
Výsledky učení žáka jsou ověřovány ústním a písemným zkoušením.
Zadávané otázky mají být jednoznačné, srozumitelné a mají směřovat k pochopení učiva.
Hodnoceno je využívání odborné terminologie a věcná správnost odpovědí.
Teoretická výuka:
Za splněný se považuje modul při dodržení následujících kritérií:
Kritéria hodnocení:
Stupeň 1 (výborný):
Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy. Samostatně uplatňuje osvojené poznatky a dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev je správný a přesný.
Stupeň 2 (chvalitebný):
Žák ovládá požadované poznatky, fakta, pojmy v podstatě uceleně. Samostatně nebo podle menších podnětů učitele uplatňuje osvojené dovednosti při řešení teoretických i praktických úkolů. Písemný i ústní projev mívá menší nedostatky ve správnosti a přesnosti.
Stupeň 3 (dobrý):
Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů nepodstatné mezery. Podstatnější nepřesnosti a chyby dovede za pomoci učitele korigovat. V písemném a ústním projevu má nedostatky ve správnosti a přesnosti.
Stupeň 4 (dostatečný):
Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné mezery. Závažné chyby dovede žák s pomocí učitele opravit. V písemném a ústním projevu se objevují vážné nedostatky ve správnosti a přesnosti. Žák je nesamostatný a není tvořivý.
Stupeň 5 (nedostatečný):
Žák má v osvojení požadavků, faktů, pojmů závažné a značné mezery. Neprojevuje samostatnost, vyskytují se časté nedostatky při řešení zadaných úkolů a nedovede své vědomosti a dovednosti uplatnit ani s podněty učitele. V písemném a ústním projevu má závažné nedostatky ve správnosti a přesnosti.
Bodové hodnocení pro písemné testy:
100 – 91 % výborný
90 – 71 % chvalitebný
70 – 51 % dobrý
50 – 31 % dostatečný
30 – 0 % nedostatečný
U praktické části úkolu se hodnotí:
Hodnocení slovní + známkou.
SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 1–6. Praha, Fortuna 2004. ISBN: 80-7168-912-2.
DOSTÁLOVÁ, JANA. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha, Forsapi 2008. ISBN: 978-80-903820-8-4.
ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie: učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010. ISBN 978-80-7320-152-4.
http://www.kulinarskeumeni.cz/kurzy
Doporučené rozvržení hodin:
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dagmar Vaďurová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.