Chovatel včel – posuzování stavu a kvality včelstva a včelích produktů
41-m-4/AI60
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
M (EQF úroveň 4)
H (EQF úroveň 3)
41 - Zemědělství a lesnictví
Chovatel včel (kód: 41-035-H)
29. 04. 2019
20
30. 04. 2020
nejsou stanoveny
Žáci se naučí posoudit stav a kvalitu včelstva a včelího produktu a na základě zjištěných skutečností navrhnout, popř. provést potřebná opatření. Tento modul částečně připravuje pro složení zkoušky z profesní kvalifikace 41-035-H Chovatel včel.
Tento kvalifikační modul vychází z kompetence uvedené v profesní kvalifikaci 41-035-H Chovatel včel:
Posuzování stavu a kvality včelstva a včelích produktů
Konkretizované výsledky učení pro tento modul:
Žák:
41-035-H Chovatel včel:
Strategie výuky
Metody slovní:
Metody názorně demonstrační:
Metody dovednostně praktické:
Učební činnosti
Žák:
Výuka probíhá v případě předmětového uspořádání ŠVP ve vyučovacích předmětech chov zvířat a praxe, případně v předmětu odborný výcvik (v případě využití v oboru vzdělání kategorie H). Doporučuje se vyučovat ve třetím ročníku.
Ověřování probíhá ústně a písemně v rámci teoretické výuky ve vyučovacím předmětu chov zvířat. Hodnoceno je využívaní odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků.
V rámci výuky odborné praxe (nebo odborného výcviku v případě oboru vzdělání kategorie H) jsou ověřovány především praktické dovednosti formou praktického předvedení žáky. Důraz je kladen na odbornou správnost, samostatnost. Hodnoceny jsou také dovednosti organizace práce
Pro splnění tohoto modulu je vyžadována úspěšnost minimálně 50%.
http://www.elearning-sshlfrydlant.cz
REJNIČ, J., HARAGSIN, K., REKOŠ, K. Včelařství. Praha: Institut výchovy a vzdělávání, MZVž ČSSR, 1987
VESELÝ, Vladimír. Včelařství. Vyd. 2., upr. a dopl. Praha: Brázda, 2003, 270 s. ISBN 80-209-0320-8.
VESELÝ, Vladimír, František KAMLER a Dalibor TITĚRA. Produkce kvalitního medu. VÚVč: Dol, 2006.
ZPRÁVA O VÝSLEDCÍCH [online]. Praha: Ministerstvo zemědělství, 2011 [cit. 2013-06-22]. Dostupné z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/Cizorode_latky_final.pdf
BUREŠOVÁ, Alena. CHEMPOINT. Fyzikálně-chemické vlastnosti medu [online]. [cit. 2013-06-22]. Dostupné z: http://www.chempoint.cz/fyzikalne-chemicke-vlastnosti-medu
Včelí med, výroba a prodej medu. In: JSG med a.s. [online]. [cit. 2013-06-22]. Dostupné z: http://www.jsgfood.cz/cz/
http://www.beedol.cz/
http://www.svscr.cz/
http://www.vcelky.cz
(10 hodin teorie, 10 hodin praxe)
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Miroslav Kudrna. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.