Detail modulu Výživa a krmení hospodářských zvířat

 

VSTUPNÍ ČÁST

Název modulu

Výživa a krmení hospodářských zvířat

Kód modulu

41-m-4/AI38

Typ vzdělávání

Odborné vzdělávání

Typ modulu

odborný teoretický

Využitelnost vzdělávacího modulu

Kategorie dosaženého vzdělání

M (EQF úroveň 4)

Skupiny oborů

41 - Zemědělství a lesnictví

Komplexní úloha

Živiny

Krmiva

Obory vzdělání - poznámky

  • 41-41-M/01 Agropodnikání
  • 41-43-M/01 Chovatelství

Délka modulu (počet hodin)

20

Poznámka k délce modulu

Platnost modulu od

30. 04. 2020

Platnost modulu do

Vstupní předpoklady

Modul Anatomie a fyziologie hospodářských zvířat

Modul Obecná zootechnika

JÁDRO MODULU

Charakteristika modulu

Žáci se seznámí s živinami, s charakteristikou krmiv, krmením a napájením hospodářských zvířat.

Učivo tohoto modulu je předpokladem pro další výuku modulů specializovaných chovů hospodářských zvířat (Chov skotu, Chov prasat atd.).

Očekávané výsledky učení

V RVP pro obor vzdělání 41-41-M/01 Agropodnikání jsou uvedeny výsledky vztahující se k modulu:

Žák

  • vysvětlí význam bílkovin, tuků, sacharidů, minerálních látek a vitamínů pro výživu zvířat;
  • popíše základní rozdíly v přeměně látek a energie zvířat monogastrických a polygastrických;
  • rozpozná a charakterizuje základní druhy krmiv;
  • doporučí vhodná krmiva pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat;
  • hodnotí kvalitu krmiv;
  • vysvětlí zásady správného krmení a napájení zvířat;
  • vypočítá krmné dávky s využitím aplikovaných programů

Výsledky učení pro tento modul:

  • charakterizuje živiny
  • popíše krmiva
  • charakterizuje krmení a napájení hospodářských zvířat

Obsah vzdělávání (rozpis učiva)

Živiny

  • dělení živin podle původu a funkce
  • organické živiny (sacharidy, tuky, N-látky, vitamíny)
  • anorganické živiny (voda, makroprvky, mikroprvky)    

Krmiva

  • základní dělení krmiv
  • krmiva rostlinného původu
  • krmiva živočišného původu
  • krmiva minerálního, mikrobiálního a syntetického původu
  • konzervace píce
  • úprava krmiv
  • krmné směsi
  • pastva
  • hodnocení krmiv

Krmení a napájení hospodářských zvířat                    

  • krmení monogastrických a polygastrických zvířat
  • napájení zvířat
  • výpočet krmné dávky

Učební činnosti žáků a strategie výuky

Strategie výuky

Metody slovní:

  • monologické metody (popis, vysvětlování, odborný výklad),
  • dialogické metody (rozhovor, diskuse, součástí výuky je i frontální opakování se žáky),
  • metody práce s učebnicí, knihou, odborným časopisem, internetovými zdroji

Metody názorně demonstrační:

  • sledování výukových prezentací
  • práce s interaktivní tabulí
  • sledování výukového videa

Metody dovednostně praktické:

  • výpočet zatížení pastviny
  • výpočty krmných dávek podle tabulek
  • výpočty krmných dávek pomocí počítačových programů
  • poznávání vzorků krmiva (na praxi)
  • hodnocení kvality krmiva (na praxi)

Učební činnosti

Žák:

  1. Charakterizuje živiny
  • pracuje s informacemi získanými z výkladu vyučujícího
  • z vlastní zkušenosti diskutuje o významu jednotlivých živin
  • pracuje s odborným textem (učební materiály, prezentace, pracovní listy) a vybírá si podstatné údaje
  • rozdělí živiny podle původu a funkce
  • popíše význam, složení a zdroj sacharidů, bílkovin a tuků
  • charakterizuje vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě, uvede jejich význam, zdroj a poruchy při nedostatku
  • vysvětlí význam vody a popíše zdroje příjmu
  • charakterizuje makroprvky a mikroprvky, jejich význam a funkci v organismu
  • pracuje samostatně nebo ve skupinkách a konzultuje danou problematiku s vyučujícím
  • aplikuje teoretické poznatky do praktických příkladů
  • ve spolupráci s učitelem vyhodnotí správnost svého rozhodnutí a opraví si případné chyby
  1. Popíše krmiva
  • sleduje odborný výklad učitele
  • při své činnosti uplatňuje práci s textem (učební text, prezentace, pracovní listy)
  • formou diskuze rozdělí krmiva podle původu, obsahu vody, koncentrace živin, místa vzniku a podle převažující živiny
  • ve spolupráci s učitelem vyjmenuje a popíše krmiva rostlinného, živočišného, minerálního, mikrobiálního a syntetického původu
  • sleduje video a následně popíše postupy konzervace píce (sušení, silážování, senážování)
  • za pomocí obrázků a fotografií z prezentací nebo webu popíše způsoby uskladnění koncentrovaných i objemných krmiv
  • vyjmenuje způsoby úpravy krmiv (mechanické, fyzikální, chemické, biologické) a vysvětlí důvody jednotlivých úprav krmiv
  • popíše krmné směsi (suroviny a dělení krmných směsí)
  • na internetu vyhledá weby podniků, které vyrábějí krmné směsi a vyjmenuje jejich produkty
  • charakterizuje pastvu zvířat (druhy a kategorie zvířat, typy a technologie pastvy, vybavení pastevních areálů, ekologický význam pastvy)
  • podle teoretických znalostí zhodnotí a zařadí pastvinu na praxi
  • popíše vedení pastevního deníku a spočítá zatížení pastvin
  • rozpozná předložená krmiva a zhodnotí jejich kvalitu (na praxi)
  • pracuje samostatně nebo ve skupince a své výsledky prezentuje před třídou
  • kontroluje si správnost odpovědi a upravuje výsledky
  1. Charakterizuje krmení a napájení hospodářských zvířat
  • sleduje odborný výklad učitele
  • při své činnosti uplatňuje práci s textem (učební text, prezentace, pracovní listy)
  • individuálně nebo ve skupinkách vyhledává a ověřuje si doplňující informace získané z odborných časopisů (např. Náš chov) nebo z elektronických zdrojů
  • popíše postup trávení u monogastrických a polygastrických zvířat (modul Anatomie hospodářských zvířat)
  • formou diskuze vyjmenuje krmiva vhodná pro jednotlivé druhy a věkové kategorie zvířat
  • vysvětlí význam napájení a orientuje se ve spotřebě vody u jednotlivých druhů a kategorií zvířat
  • vypočítá krmnou dávku tradičním způsobem pomocí tabulek
  • vypočítá krmnou dávku pomocí počítačového programu
  • na základě vypočtené krmné dávky a počtu zvířat vypočítá potřebu krmiv na zadané období
  • ve spolupráci s učitelem vyhodnotí správnost svého výpočtu a opraví si případné chyby
  • zpracované zadání prezentuje před třídou a vyučujícím

Zařazení do učebního plánu, ročník

1. ročník, v případě předmětového uspořádání ŠVP zařazení do vyučovacího předmětu zaměřeného na chov zvířat

VÝSTUPNÍ ČÁST

Způsob ověřování dosažených výsledků

Písemné zkoušení: se skládá z teoretické a praktické části.

V teoretické části se znalosti ověří formou otevřených nebo uzavřených otázek na téma:

  • dělení a charakteristika živin
  • dělení a charakteristika krmiv
  • konzervace píce, uskladnění a úprava krmiv
  • pastva, krmné směsi
  • krmení a napájení hospodářských zvířat

V praktické části se ověří:

  • výpočet zatížení pastviny
  • výpočet krmné dávky pro konkrétní hospodářské zvíře
  • poznávání předložených vzorků krmiv

Ústní zkoušení:

Každý žák musí být z tohoto modulu minimálně 1 x ústně vyzkoušen.

Kritéria hodnocení

Písemné zkoušení:

V písemné části u testů s otevřenými otázkami dostane žák 4 otázky, může získat maximálně 8 bodů, uspěje při dosažení minimálně 2 bodů; hodnotí se celistvost, správnost a odbornost odpovědí.

V písemné části testů s uzavřenými otázkami dostane žák 20 otázek, zodpovědět správně musí minimálně 6.

V praktické části se hodnotí správnost postupu výpočtu a konečný výsledek; při určování krmiv počet správně poznaných vzorků.

 

Ústní zkoušení:

Při ústním zkoušení žák dostane tři otázky, uspěl při správném zodpovězení alespoň 1 otázky. Při zkoušení se hodnotí věcná správnost výkladu pojmů, odborná terminologie, aplikace z teoretických poznatků do praktických příkladů, samostatnost při prezentaci a schopnost obhajoby výsledku.

Doporučená literatura

ROZMAN, Josef, Jan KONDRÁD a Josef MALINA. Chov zvířat 1: učebnice pro střední zemědělské školy. Praha: Credit, 1999. ISBN 80-902295-8-1

ZEMAN, Ladislav. Výživa a krmení hospodářských zvířat. 1. vyd. Praha: Profi Press, 2006, 360 s. ISBN 80-86726-17-7

Krmivářské tabulky

Poznámky

Obsahové upřesnění

OV RVP - Odborné vzdělávání ve vztahu k RVP

Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ivana Míčková. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.

Statut dokumentu

Veřejný

Přílohy veřejné