Mechanizace živočišné výroby – dojicí zařízení
41-m-3/AH47
Odborné vzdělávání
(odborný) teoreticko–praktický
H (EQF úroveň 3)
M (EQF úroveň 4)
41 - Zemědělství a lesnictví
Stájová mechanizace, dojicí zařízení
Chovatel a ošetřovatel skotu (kód: 41-044-H)
29. 11. 2016
41-51-H/01 Zemědělec-farmář
41-55-H/01 Opravář zemědělských strojů
41-41-M/01 Agropodnikání
41-43-M/02 Chovatelství
41-45-M/01 Mechanizace a služby
20
30. 04. 2020
Absolvování modulů: Složení těla hospodářských zvířat (nebo Anatomie a fyziologie hospodářských zvířat), Chov skotu
Modul je zaměřen na problematiku používání a obsluhy stájové mechanizace – dojicích zařízení. Žáci se seznámí s nástroji precizního zemědělství v chovech dojeného skotu.
Očekávané výsledky učení vycházejí z kompetence definované v profesní kvalifikaci
41-044-H Chovatel a ošetřovatel skotu
Očekávané výsledky učení modulu:
41-044-H Chovatel a ošetřovatel skotu:
Péče o dojnici
Moderní technologie využívané v precizním zemědělství v chovech dojeného skotu
Tvorba mléka
Dojicí systémy, dojírny
Stájová mechanizace používaná při dojení:
Dojicí zařízení
Strojovna
Vývěva s motorem
Vzdušník
Zásobník podtlaku
Mazací přístroj
Odlučovač oleje
Vakuometr
Regulační ventil
Výfukové potrubí a výfuk
Dojírna
Typy dojíren, paralelní, tandemová, rybinová, rotační…
Čekárny před dojírnou
Podtlakové potrubí
Mléčné potrubí a doprava mléka
Dojicí stroj, dojicí souprava
Pulsátor
Čerpadla mléka, sběrná nádoba, odlučovač, plovákový spínač
Průtokoměr
Dojicí konev
Systém filtrace mléka
Dezinfekční přístroj a systém dezinfekce a sanitace
Automatická identifikace dojnice
Mléčnice
Vybavení mléčnice
Systém chlazení mléka
Systém míchání mléka
Chladicí tanky
Vyskladňování mléka
Automatizace dojení
Dojicí roboti
Monitorovací a identifikační systém
Sanitační systém robotického dojení
Strategie výuky
Ve výuce se doporučuje kombinovat níže uvedené metody výuky.
Metody slovní:
Metody názorně-demonstrační:
Metody praktické:
Žák v rámci teoretické a praktické výuky:
2. nebo 3. ročník
V případě předmětového uspořádání ŠVP se doporučuje modul zařadit do vyučovacího předmětu zaměřeného na zemědělskou mechanizaci (stroje a zařízení) nebo chov zvířat a do odborného výcviku nebo praxe.
Písemné a ústní zkoušení
Samostatná práce žáků: referát popisující aktuální vývoj v oblasti moderní dojicí techniky, projekt (doporučení, nepovinné)
Praktické zkoušení zvládnutí činností při práci při dojení
Ověřování probíhá ústně a písemně v rámci teoretické výuky ve vyučovacím předmětu zaměřeném na výuku dojící techniky.
Hodnoceno je využívaní odborné terminologie, odborná správnost odpovědí a schopnost aplikace poznatků z výuky příbuzných předmětů.
V rámci výuky odborného výcviku nebo praxe jsou ověřovány především praktické dovednosti formou praktického předvedení žáky.
Důraz je kladen na odbornou správnost, samostatnost a dodržování technologických postupů a ovládání dojicí techniky.
Hodnoceny jsou také dovednosti organizace práce při zajišťování činností při dojení (zejména v oborech vzdělání kategorie M).
Popisuje zásady správné ošetřovatelské péče o dojnici při dojení a vyjmenuje moderní technologie využívané v precizním zemědělství
Výborně: Žák samostatně popíše způsob zacházení se zvířaty před dojením, popíše postup správného nasazení dojicího stroje, definuje důležité zásady při vlastním dojení, popíše způsob kontroly zdravotního stavu mléčné žlázy a vyjmenuje nástroje využívané v precizním zemědělství. 100–90 % odpovědí bude správných
Chvalitebně: 89–75 % odpovědí bude správných
Dobře: 74–60 % odpovědí bude správných
Dostatečně: 59–46 % odpovědí bude správných
Popisuje zásady tvorby mléka v souvislosti s životním cyklem zvířete
Výborně: Žák samostatně popíše životní cyklus dojnice od zapuštění, přes graviditu, porod, tvorbu mleziva a mléka po laktační křivku a období stání na sucho. 100–90 % odpovědí bude správných
Chvalitebně: 89–75 % odpovědí bude správných
Dobře: 74–60 % odpovědí bude správných
Dostatečně: 59–46 % odpovědí bude správných
Objasňuje princip uvolňování mléka při dojení
Výborně: Žák samostatně popíše spouštěcí reflex, základní stavbu vemene, stavbu mléčné alveoly a negativní vlivy ovlivňující uvolňování mléka. 100–90 % odpovědí bude správných
Chvalitebně: 89–75 % odpovědí bude správných
Dobře: 74–60 % odpovědí bude správných
Dostatečně: 59–46 % odpovědí bude správných
Porovnává druhy dojení, vyjmenovává hlavní typy dojíren, jejich strojní vybavení a organizaci provozu, popisuje organizaci příchodu a odchodu dojnic z dojírny
Výborně: Žák samostatně popíše jednotlivé druhy dojení, vyjmenuje hlavní typy dojíren, popíše strojní vybavení jednotlivých typů dojíren a organizaci dojení, vysvětlí podstatu strojního dojení, popíše složení dojicího stroje, typy a možnosti příchodů a odchodů dojnic z dojírny. 100–90 % odpovědí bude správných
Chvalitebně: 89–75 % odpovědí bude správných
Dobře: 74–60 % odpovědí bude správných
Dostatečně: 59–46 % odpovědí bude správných
Popisuje hlavní části systému dojení, vybavení a funkci jednotlivých celků
Výborně: Žák samostatně vyjmenuje hlavní části dojicího zařízení, vybavení a funkci jednotlivých funkčních celků strojovny, dojírny, mléčnice, popíše činnost systému automatické dezinfekce a bezpečnost práce při manipulaci s dezinfekčními prostředky. 100–90 % odpovědí bude správných
Chvalitebně: 89–75 % odpovědí bude správných
Dobře: 74–60 % odpovědí bude správných
Dostatečně: 59–46% odpovědí bude správných
Popisuje ošetření mléka od dojení až do jeho převzetí odběratelem
Výborně: Žák samostatně popíše význam správného ošetření mléka po nadojení, vysvětlí důsledky nedodržení technologického postupu, popíše důležitá kritéria pro zachování kvality mléka, význam míchání mléka v mléčných tancích. 100–90 % odpovědí bude správných
Chvalitebně: 89–75 % odpovědí bude správných
Dobře: 74–60 % odpovědí bude správných
Dostatečně: 59–46 % odpovědí bude správných
Předvádí strojní dojení s technologií používanou v dané stáji při dodržování zásad bezpečnosti a hygieny práce
Výborně: Žák samostatně prakticky provádí přípravu dojnice před dojením a nasazení dojicí soupravy, kontroluje průběh dojení, provádí práce po dojení, kontroluje dodojení, provádí dezinfekci a dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce. Kvalita práce plně odpovídá požadavkům, využívá teoretických znalostí s jistotou, je zručný, organizace pracoviště je vzorná, BOZP plně dodržuje. 100–90 % odpovědí bude správných
Chvalitebně: Kvalita práce odpovídá požadavkům, využívá teoretických znalostí bez větších potíží, je méně zručný, organizace pracoviště je bez podstatných chyb, BOZP je bez podstatných chyb. 89–75 % odpovědí bude správných
Dobře: Kvalita práce s menšími nedostatky, využívá teoretických znalostí často jen na pokyn, je pomalejší, organizace pracoviště je s chybami, BOZP je s chybami. 74–60 % odpovědí bude správných
Dostatečně: Kvalita práce s většími nedostatky, využívá teoretických znalostí jen na pokyn, je pomalý, organizace pracoviště je s podstatnými chybami, BOZP je s podstatnými chybami. 59–46 % odpovědí bude správných
Prakticky provádí čištění a přípravu dojicích zařízení k proplachu, vyjmenovává používané dezinfekční prostředky a vysvětluje zásady pro práci s nimi
Výborně: Žák samostatně prakticky provádí a vysvětluje význam dodržování čistoty v dojírně, provádí přípravu dojicího zařízení k proplachu, vysvětluje zásady správného čištění a dezinfekce potrubního systému po a před dojením, vyjmenovává hlavní druhy dezinfekčních prostředků, vysvětluje význam dodržování bezpečnostních a hygienických zásad při práci s dezinfekčními prostředky. Kvalita práce plně odpovídá požadavkům, využívá teoretických znalostí s jistotou, je zručný, organizace pracoviště je vzorná, BOZP plně dodržuje. 100–90 % odpovědí bude správných
Chvalitebně: Kvalita práce odpovídá požadavkům, využívá teoretických znalostí bez větších potíží, je méně zručný, organizace pracoviště je bez podstatných chyb, BOZP je bez podstatných chyb. 89–75 % odpovědí bude správných
Dobře: Kvalita práce s menšími nedostatky, využívá teoretických znalostí často jen na pokyn, je pomalejší, organizace pracoviště je s chybami, BOZP je s chybami. 74–60 % odpovědí bude správných
Dostatečně: Kvalita práce s většími nedostatky, využívá teoretických znalostí jen na pokyn, je pomalý, organizace pracoviště je s podstatnými chybami, BOZP je s podstatnými chybami. 59–46 % odpovědí bude správných
ROZMAN, Josef, Jan KONDRÁD a Josef MALINA. Chov zvířat 1: učebnice pro střední zemědělské školy. Praha: Credit, 1999. ISBN 80-902295-8-1.
PŘIKRYL, M., DOLEŽAL, O., HÁJEK, J. at al.:Technologická zařízení staveb živočišné výroby. TEMPO PRES II, Praha, 1997. ISBN 80-86454-43-6.
BOUŠKA, Josef. Chov dojeného skotu. Praha: Profi Press, 2006. ISBN 80-86726-16-9.
DOLEŽAL, Oldřich, Oto HANUŠ, Josef HLÁSNÝ, František JÍLEK, Jiří VEGRICHT, Jaroslav PYTLOUN a Jindřich KVAPILÍK. Mléko, dojení, dojírny. Praha: Ing. František Savov – Agrospoj, 2000.
DOLEŽAL, Oldřich, ČERNÁ, Daniela: Welfare stáje pro skot. VÚŽV, Praha, 2004. ISBN 80-86454-43-6.
MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSVÍ, Zařízení na úpravu a zpracování za účelem výroby mléka a mléčných výrobků. Praha, 2006.
Prof. Ing. Cyril Kejík, DrSc, Ing. Jiří Fryč: Technika pro živočišnou výrobu II., prvnth ed.; MZLU: Brno.
ŠTOLCOVÁ, Magdaléna. Precizní zemědělství v chovu dojeného skotu. Náš chov, 2016, roč. 76(12), s. 28-29. ISSN .
https://www.ctpz.cz/vyzkum/nastroje-precizniho-zemedelstvi-v-chovech-dojeneho-skotu-910
Mechanizace zemědělství – odborný časopis
Doporučené rozvržení hodin:
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vlastimil Dluhoš. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.