VSTUPNÍ ČÁST
Název modulu
Pokrmy rychlého občerstvení E
Kód modulu
65-m-2/AH21
Typ vzdělávání
Odborné vzdělávání
Typ modulu
(odborný) teoreticko–praktický
Využitelnost vzdělávacího modulu
Kategorie dosaženého vzdělání
E (dvouleté, EQF úroveň 2)
E (tříleté, EQF úroveň 3)
Skupiny oborů
65 - Gastronomie, hotelnictví a turismus
Komplexní úloha
Profesní kvalifikace
Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení
(kód: 65-003-E)
Platnost standardu od
11. 04. 2017
Obory vzdělání - poznámky
65 - 51 - E/01 Stravovací a ubytovací služby
65 - 51 - E/02 Práce ve stravování
Délka modulu (počet hodin)
28
Poznámka k délce modulu
Platnost modulu od
30. 04. 2020
Platnost modulu do
Vstupní předpoklady
Znalost surovin a jejich předběžné zpracování. Tepelné úpravy potravin. Práce s recepturou.
JÁDRO MODULU
Charakteristika modulu
Modul se věnuje přípravě základních pokrmů rychlého občerstvení. Žáci se naučí připravovat základní pokrmy rychlého občerstvení, charakterizují jejich gramáže a způsoby servisu.
Očekávané výsledky učení
Očekávané výsledky učení vycházejí z kompetencí definovaných v profesní kvalifikaci
Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení (kód: 65-003-E)
- Volba postupu práce, potřebných surovin a zařízení pro přípravu pokrmů
- Přejímka potravinářských surovin
- Příprava teplých nápojů
- Zpracování a úprava polotovarů
- Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení
- Nakládání s inventářem
- Skladování potravinářských surovin
- Obsluha technologických zařízení v provozu
- Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech, dodržování bezpečnostních předpisů a zásad bezpečnosti potravin
Žák:
- připravuje teplé nápoje
- volí správné suroviny pro daný pokrm
- opracovává a upravuje suroviny
- připraví pokrm dle technologického postupu
- volí vhodné technologické vybavení pro tepelnou úpravu pokrmu rychlého občerstvení
- připraví pokrm s požadovanými vlastnostmi
- expeduje pokrm, kontroluje hmotnost a estetickou úpravu
- správně nakládá s inventářem
- skladuje potraviny
- provádí hygienicko-sanitační činnosti a dodržuje hygienické předpisy
Kompetence ve vazbě na NSK
65-003-E Příprava pokrmů pro rychlé občerstvení
Obsah vzdělávání (rozpis učiva)
- Specifikace rychlého občerstvení
- Hygienické, sanitační a bezpečnostní požadavky
- Skladování potravinářských surovin
- Sortiment rychlého občerstvení - základní pokrmy a nápoje
- Zpracování a úprava polotovarů
- Inventář vhodný k rychlému občerstvení
- Expedice pokrmů rychlého občerstvení na základě pokynů
Učební činnosti žáků a strategie výuky
Žák:
- sleduje odborný výklad a praktickou ukázku učitele
- napodobuje praktickou ukázku učitele
- pracuje s odborným textem
- pracuje s chybou a hledá řešení
Učební činnosti konající se v cvičné kuchyni, žák:
- organizuje si účelně práci v gastronomickém provozu
- skladuje potravinářské suroviny
- převezme si recepturu pokrmu rychlého občerstvení
- převezme suroviny a smyslově zkontroluje jejich nezávadnost a kvalitu
- vykoná předběžnou přípravu surovin s minimálními ztrátami za použití vhodného technologického vybavení a dbá na dodržení ekologických předpisů při nakládání s odpady
- za použití vhodného technologického vybavení s dodržením technologického postupu připraví zadané pokrmy a nápoje rychlého občerstvení s dodržením doby přípravy, teploty a stanoveného množství surovin
- připraví pokrmy a nápoje rychlého občerstvení s požadovanými vlastnostmi
- provede estetickou úpravu, zkontroluje hmotnost a smyslově zhodnotí pokrm před vlastní expedicí
- ošetří a zabezpečí technologická zařízení po ukončení provozu
- provede úklid na pracovišti, dodržuje sanitační řád
- v průběhu všech činností dodržuje BOZP a hygienické předpisy, dodržuje HACCP.
Zařazení do učebního plánu, ročník
3. ročník
VÝSTUPNÍ ČÁST
Způsob ověřování dosažených výsledků
Výsledky učení jsou ověřeny praktickým úkolem a ústním zkoušením.
Žák připraví 3 vylosované základní pokrmy rychlého občerstvení.
Žák je pozorován po celou dobu provádění úkolu - dodržování BOZP, hygieny, technologického postupu, nakládání se surovinami, senzorické vlastnosti pokrmů.
Hodnocení je provedeno ústně v průběhu a po dokončení práce.
Kritéria hodnocení
Splněný modul je tehdy, když žák absolvuje 90 % hodin výuky. Připraví zadané pokrmy rychlého občerstvení a prezentuje je.
Hodnocena je organizace práce, postup práce, dodržení zadaného technologického postupu, příprava a úklid pracoviště, dodržování BOZP a hygienických předpisů. Při ústním zkoušení popíše a vysvětlí zadané otázky.
Kritéria hodnocení:
1. praktická část:
Organizace práce, postup práce 10 %
Dodržení technologického postupu 20 %
Správnost normování 10 %
Senzomotorické vlastnosti pokrmů 10 %
BOZP + hygiena 5 %
2. ústní část:
Odborné znalosti a vědomosti 35 %
Srozumitelnost a plynulost projevu 10 %
Hodnocení:
100 % – 85 % 1
84 % – 69 % 2
68 % – 53 % 3
52 % – 38 % 4
37 % – 0 % 5
Hodnocení je slovní + známka
Doporučená literatura
ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce Technologie učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010. ISBN 978-80-7320-152-4.
Kulinářské umění. Kulinářské umění [online]. Dostupné z:
http://www.kulinarskeumeni.cz
Poznámky
Obsahové upřesnění
OV NSK - Odborné vzdělávání ve vztahu k NSK
Materiál vznikl v rámci projektu Modernizace odborného vzdělávání (MOV), který byl spolufinancován z Evropských strukturálních a investičních fondů a jehož realizaci zajišťoval Národní pedagogický institut České republiky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dagmar Vaďurová. Creative Commons CC BY SA 4.0 – Uveďte původ – Zachovejte licenci 4.0 Mezinárodní.